Läslusten

20.12.2016 kl. 20:56

 

 

Jag fortsätter att fundera på läsandet. För att det skaver att det som en gång var viktigare än nästan allt annat blivit förknippat med så mycket krav och måsten. För att min läslust fortfarande är lika undflyende, för att min lästakt kanske räcker för någon annan men inte för mig, för att det är så mycket jag vill läsa och i den här farten hinner jag aldrig med allt jag vill, jag blir tvungen att lämna bort så mycket och det blir så svårt att välja.

Jag trodde att läsandet skulle komma tillbaka när jag släppte pressen med studierna och när jag flyttade till en etta. Och det har det ju, delvis, min lästid avbryts varken av andra människor eller av tentböcker som pockar på uppmärksamhet. Men fortfarande har jag svårare att koncentrera mig än vad jag trivs med och fortfarande har jag svårt för att fördela min tidsanvändning. Min lästid äts fortfarande lika mycket upp av annat. 

Efter gymnasieutbrändheten försökte jag komma igång igen genom att börja göra korta blogginlägg för varje bok jag läst, ha en lista över lästa böcker i sidospalten och sätta upp mål i form av antal böcker jag ville hinna läsa under ett år. Jag läste lite mer än innan men annars är jag tveksam till om det hjälpte. Det blev så prestationsinriktat, jag fokuserade mer på antalet böcker än på själva läsupplevelsen. 

Så nu funderar jag istället på att göra tvärtom. Läsa lite mindre, kanske inte alls om det inte känns så, och bara de böcker jag verkligen vill läsa (kanske med undantag för ett par bokcirkelböcker ibland). För att läsa ska vara roligt och läsandet är roligt, men inte när man hela tiden tänker på nästa bok istället för den man är mitt inne i. 

Mitt tonårsjag älskade tegelstenar, fantasy, att sluka sjuttio ungdomsböcker per sommar och trodde att hon alltid skulle vara sån. Men jag är någon annan nu och kanske är det dags att hitta ett annat sätt att läsa, ett som passar mig bättre.

Så jag läser vidare, kanske lite långsammare än förut men med större omsorg, jag viker hundöron och ritar utropstecken i marginalerna. När det tar emot lägger jag undan boken, gör något annat istället, kanske läser jag inte ens klart den om jag inte har lust. Jag tar pauser mitt i långa böcker och kommer tillbaka senare, när det känns så. Och visst tar läsandet lite mindre plats i mitt liv än när jag var tonåring, men det finns ju så mycket annat nu som inte fanns då. Att lämna någonting bakom sig betyder ju att det blir mer plats för något annat.

 

 

En plats för ord, bilder och tankar. Fotoalbum, bokhylla, antecknings- block.

25, Åbo. 

 

Follow

 

Senaste kommentarer