Att äga böcker

16.12.2016 kl. 00:05

 

I min bokhylla finns 57 böcker jag inte läst. Min lästakt är kanske 20 böcker per år. Jag vet inte hur det riktigt gick till, men jag verkar ha blivit en som äger böcker mer än en som läser och det känns inte bra. Kanske började bokköpandet när jag bodde i England, för att böcker på svenska måste köpas och tas med, för att de engelska böckerna var så mycket billigare än i Finland, för att vår gata kryllade av secondhandbutiker fulla av böcker som inte bara var på finska, för att det lokala biblioteket var rätt värdelöst. Hursomhelst tror jag att det måste ske en förändring. 

För jag älskar att ha en stor bokhylla, att omge mig med böcker men jag saknar att inte ha en läslista som aldrig tar slut och jag saknar att inte ha dåligt samvete över att inte ha läst böcker jag köpt. Jag saknar spontaniteten i att kunna gå till bibban och dra vilken bok som helst ur hyllan, jag saknar att utnyttja Helsingforsregionens bättre utbud då jag åker på jullov, jag saknar att sätta igång med att läsa en bok direkt då jag fått tag på den och är som mest taggad, jag saknar att inte ha en massa halvlästa böcker liggandes eftersom det inte finns någon deadline för när jag måste lämna tillbaka dem. Jag saknar ett liv där läsandet sker av bara farten, där jag inte måste älska varje bok jag läser för att jag vet att jag inte kommer att hinna med så många. 

Finns så mycket jag funderar på om böcker och om läslust men kanske det här får räcka för ikväll. Tillsvidare tänker jag att mina bokplaner för år 2017 är: 1) låna mera på bibban, 2) välj tunna böcker, 3) påbörja nya böcker direkt alltid då det är möjligt, 4) sträckläs gärna och 5) läs färdigt påbörjade böcker. 

 

Kommentarer (2)
Känner igen mig så väl i de tankarna. Läser fler böcker än någonsin tidigare, men har ändå över 100 olästa böcker hemma, efter år av hamstrande. Det värsta tycker jag är att jag sällan kan berätta något om de flesta böckerna i mitt hem, om någon skulle fråga, vilket gör att min bokhylla mest känns som ett skyltfönster.
Emil16.12.16 kl. 17:33
Ja exakt! Den där skyltfönsterkänslan blir obekväm. Kanske man bara borde ha en bokhylla med böcker man läst och verkligen tyckt om istället.
18.12.16 16:50
Känner också igen mig! Förr älskade jag att gå på antikvariat och samla böcker till mitt framtida "bibliotek", men efter många flyttar har jag gett upp det där och köper nästan bara böcker jag bara måste läsa just nu. Önskar också att jag läste mera och drömmer mig tillbaka till sommarloven i bokslukaråldern. Idag läser jag troligtvis mer OM böcker. Mer tunna böcker är en nog bra idé. Jag har suttit fast hela hösten med en 500+ sidors bok om cancerns historia (The Emperor of All Maladies) som är för bra för att lämna den halvvägs men inte tillräckligt bra för att locka till sträckläsning dag och natt. Så dumt.
Marie16.12.16 kl. 21:08
Hehe jag känner igen mig i biblioteksdrömmen också. Men ahh det där är så jobbigt, med böcker som man inte egentligen orkar läsa klart men absolut inte vill lämna heller. För mig blir det nästan alltid så med tjocka böcker nuförtiden bara på grund av längden, tappar liksom alltid intresset halvvägs in även om boken skulle vara bra.
18.12.16 16:56

 

En plats för ord, bilder och tankar. Fotoalbum, bokhylla, antecknings- block.

25, Åbo. 

 

Follow

 

Senaste kommentarer