Bokhandlar i Stockholm

16.08.2016 kl. 11:07

 

Ett skepp kommer lastat med läsvänliga Stockholmstips!  En av de bästa grejerna jag vet med att åka till Sverige är svenska bokhandlar, älskar att i lugn och ro strosa runt bland hyllorna och kan lätt få en timme eller två att gå med näsan i den ena boken efter den andra. På andra sidan pölen är ju utbudet av svenska böcker dessutom så mycket större, i Finland finns liksom Akademen och inget mer. (Tycker annars att t.ex. Sammakon Kirjakauppa i Åbo är väldigt mysig och går gärna dit för stämningens skull, men har hittills aldrig köpt något pga inga böcker på svenska.) Här är mina Stockholmstips i alla fall: 

Boksöder! Söderbokhandeln och Bysis Bok & Papper är båda väldigt mysiga, och Bokslukaren är värd ett besök ifall man gillar barn- och ungdomsböcker. Antikvariaten var tyvärr stängda då vi gick förbi i helgen, hoppas på att kunna besöka fler av bokhandlarna på kartan nästa gång. 

Science Fiction bokhandeln i Gamla stan för fantasyböcker med mera. Älskar nördstämningen härinne och att många böcker finns i flera upplagor (bra om man som jag är svag för snygga pärmar och helst vill välja den finaste...). Lönar sig kanske att undvika turistsäsongen då det är smockfullt. SF-bokhandeln i Göteborg är också najs! 

Antikvariat: Rönnells på Birger Jarlsgatan och Wiklands boklåda i Gamla stan. Den senare är ganska liten men har ett bra utbud av skönlitteratur, vi hittade till exempel fyra böcker av Märta Tikkanen för under 10 € styck (tyvärr hann mitt resesällskap nappa åt sig allihop först men men). 

Hedengrens i Sturegallerian är stor och mysig och har ett brett utbud av både fack- och skönlitteratur och allt däremellan, både på svenska och engelska. 

Novellix på Tjärhovsgatan 19. Egentligen ett kontor och öppettiderna kan vara lite kluriga att pricka in men här finns hela sortimentet av noveller till salu och dessutom billigare än hos återförsäljarna. Känns roligt att kunna köpa noveller direkt från dem som jobbar med Novellix också. Hett tips om du kanske har kvar en rabattkupong från Ratata-bloggträffen i maj och vill undvika fraktkostnaderna i nätbutiken!

Sen finns det kedjor såklart. Jag tycker mera om att gå omkring i de oberoende bokhandlarna (känns också trevligare att understöda) men Akademibokhandeln på Mäster Samuelsgatan är i varje fall Sveriges största och den i Täby centrum kommer alltid att ha en speciell plats i mitt hjärta även om det knappast ser ut som när jag var liten längre. 

Har jag missat nåt? Tipsa mig!

 

Kommentarer (2)
Vill även rekommendera Konst-ig. En av kvinnorna som arbetar där har perfekt grått hår. Och så är hon så sval att det nog är hon som gör att lokalen är kall året om. Där finns både böcker och tidningar.
stormen16.08.16 kl. 15:02
Låter bra, tack för rekommendationen! Hade tänkt gå dit också men hann inte, men nästa gång så!
21.08.16 00:15
Åh, vill också åka till Stockholm och gå i bokhandlar. Här i Jakobstad finns bara den ena och utbudet är inte så stort. Det är så mycket mysigare med en fysisk bokhandel än att handla på nätet (fast det ju förstås är trevligt att få paketen sen). Verkar som du hittade mycket bra att läsa också (tack instagram). :)
Ida17.08.16 kl. 17:24
Tycker du ska göra det! :) Utbudet på svenska i Åbo är inte heller sådär jättestort (fast antar att det är lite större än i Jeppis), som tur går ju nästan allt att beställa men jag tycker också mycket mer om att gå omkring i bokhandlar och få peta och klämma på alla böcker :)
21.08.16 00:19

 

En plats för ord, bilder och tankar. Fotoalbum, bokhylla, antecknings- block.

25, Åbo. 

 

Follow

 

Senaste kommentarer