Årets böcker, 2015 - del 2

12.01.2016 kl. 02:47

 

Har gjort som många andra och fyllt i några frågor från den här instagramlistan!

 

 

Kortaste bokenJag vill veta var stockrosorna kommer ifrån av Amanda Svensson (novell). 

Nya favoritförfattare - Märta Tikkanen, Amanda Svensson, Chimamanda Ngozi Adichie. 

Största överraskningenEn halv gul sol. Hade ju hört att den var bra men kände mig inte speciellt taggad över baksidestexten eller bokens tjocklek. Ännu är jag inte riktigt säker på vad det var jag föll för men riktigt fin var den. 

Finaste pärmarnaThe Lion, The Witch and The Wardrobe, Ronja Rövardotter och The Wilful Princess and the Piebald Prince (ironiskt att alla tre är sagor?). Den sistnämda såldes bara med en jätteful pärm i Finland men i SF-bokhandeln i Göteborg i juni råkade jag få syn på det enda exemplaret som fanns i hyllan och det kändes som det väntat där just på mig. En av mina skatter. 

Bästa uppföljaren - Jag har inte läst så många serier i år men började på The Rain Wild Chronicles. Blev lite besviken på första boken men den andra var desto bättre, njöt av naturbeskrivningarna och att redan känna karaktärerna från del 1. En bok jag velat sträckläsa. 

Kvinnliga favoritkaraktärer - Kainene i En halv gul sol, Alise och Thymara i Rain Wild Chronicles. Ronja! 

Böcker som gjorde dig lycklig - Alla böckerna med sagokaraktär. Ronja, The Lion, The Witch and The Wardrobe, Trollvinter, Anaché, Lille prinsen och Robin Hobb-böckerna. Kanske dags att läsa mer sagor 2016? Hur barnsligt det än må verka hoppas jag att jag aldrig slutar göra det för det finns få saker som gör mig lika lugn inombords. 

Böcker som förtjänar mera uppmärksamhet - Överlag kan jag tycka att fantasy har ett oförtjänt dåligt rykte. Jag skäms lite över att räkna upp fantasyromaner jag läst eftersom många verkar se dem som "sämre" litteratur, ändå finns det flesta av mina pärlor just i den genren. Ganska dumt och onödigt egentligen. 

Bästa skurken - Mördaren i Sharp Objects, brr. Annars har jag inte läst så många böcker där det skulle ha funnits en tydlig skurk. 

Böcker som fick dig att gråta - Det är länge sen jag gråtit ordentligt till en bok, har säkert blivit tårögd flera gånger men den enda jag minns är i slutet på Lille prinsen några dagar innan nyår. 

Favoritcitat - Har många så det kanske får bli ett helt eget inlägg?

 

 

En plats för ord, bilder och tankar. Fotoalbum, bokhylla, antecknings- block.

25, Åbo. 

 

Follow

 

Senaste kommentarer