Årets läsupplevelser, 2015

28.12.2015 kl. 19:36

 

(bild härifrån)

 

Hur många böcker har du läst i år? 22 plus en novell hittills, kanske hinner med en till ännu. Ungefär lika många som förra året och uppnådde också mitt mål på 20 böcker för 2015. Till nästa år tänker jag strunta i att ha något mängdmässigt mål för det spelar ju verkligen ingen roll, vill hellre fokusera på att läsa bra böcker som berör mig. 

Vilken bok började du året med? Trollvinter av Tove Jansson. 

Vilken bok läste du senast? Lille prinsen som Hanna tipsade om på sin blogg. Hade ett vagt minne av att jag också fått den av mamma för länge sen och mycket riktigt väntade den i hyllan i barndomshemmet när jag åkte på jullov. Förstår inte att jag kunnat missa den tidigare men glad att jag upptäckte den nu istället. 

Läste du fler kvinnliga eller manliga författare? Kvinnor definitivt, läste bara fyra böcker skrivna av män (inget planerat, det råkade bara bli så). 

Läste du om någon bok? The Lion, the Witch and the Wardrobe, fast hade inte läst den på engelska förut. Ronja Rövardotter och Trollvinter minns jag inte om jag läst tidigare, båda historierna var ändå så bekanta. 

Vilken bokkaraktär kunde du mest relatera till? Varför? Svårt att svara på och säkert ointressant för den som inte läst men kanske Alise i The Rain Wild Chronicles, hur hon satt fast i en tillvaro där allt det som får livet att kännas meningsfullt var bortskalat och hur hon sedan började bryta sig loss. Kunde också relatera till många av Calles tankar kring studielivet i Onda boken

Lämnade du någon bok på hälft? Varför? Jo, flera stycken. Trollkarlen från övärlden fastnade jag aldrig riktigt för och bestämde mig efter halva boken för att ge den en ny chans på orginalspråk senare eftersom jag misstänkte att översättningen inte var den bästa. Allt det där jag sa till dig var sant blev jag tvungen att lämna tillbaka till bibban (har låneförbud nu) och The Goldfinch och The Secret History kändes båda som böcker som kräver rätt så mycket tid, så de väntar ännu på att återupptas. Jag hann inte heller läsa klart hela Lyssnerskan men eftersom den är en novellsamling stör det inte så mycket. 

Vilket språk läste du mest på? Läste ovanligt mycket på svenska i år, tidigare har jag läst mer på engelska eller lika mycket av båda. Nästa år ska jag läsa åtminstone en (mumin)bok på finska. 

Blev du besviken på någon bok? Ja! Paper Towns av John Green, Not That Kind of Girl av Lena Dunham och litelite grann på Onda boken av Kaj Korkea-aho även om jag också kände igen mig obehagligt ofta och tyckte att vissa stycken var alldeles mitt i prick, blev mer berörd av formuleringarna än karaktärerna. Pluspoäng för att den utspelar sig i min hemstad (bokens Åbo är inte längre mitt Åbo men jag har också varit där). 

Vilken var årets bästa bok? Läste så många bra att jag omöjligt kan välja en. Århundradets kärlekssaga var kanske den som kändes mest omvälvande och påverkade mig mest just då jag läste den men det finns många andra jag tyckte minst lika bra om. 

Vilka böcker ser du fram emot att läsa nästa år? Svarade redan på det i den här listan! Och innan nästa år börjar hoppas jag hinna läsa klart Allt jag inte minns som låg under julgranen. 

 

I våras skrev jag lite mer om böcker jag läst, de inläggen hittas här: Läsdagbok 2015, del 1 - del 2 - del 3

 

Kommentarer (1)
Jag börjar också alltid året med trollvinter! Har precis läs klart den här hemma i Finland och när jag kommer hem till Sverige ska jag läsa den finska versionen :)
fia linnéa emelie11.01.16 kl. 08:48
ååå brukar du läsa den varje år? har lite lust att läsa stycken ur den pånytt, den är fin! fick förresten inspis av dig till att försöka läsa muminböcker på finska också, tror det sku vara lagom lätt (min finska är int så bra) och pocketpärmarna är superfina :)
12.01.16 00:27

 

En plats för ord, bilder och tankar. Fotoalbum, bokhylla, antecknings- block.

25, Åbo. 

 

Follow

 

Senaste kommentarer