Två vinterlistor

23.12.2015 kl. 18:29

 

 

Vad är det bästa med vintern?

När det är ordentlig vinter med minusgrader och solen och snön gör allt ljusare och man kan använda sin dunjacka. Jag tycker inte om kyla men mörker är nog hundra gånger värre. 

Din bästa vinterbild från Instagram!

Den här, definitivt! Var ju inte mycket till vinter förra året heller men en januarimorgon vaknade jag upp hos min hurtiga syster till en vit värld utanför fönstret och eftersom hon bodde precis vid ett skidspår fanns det inga andra alternativ än att dra på sig kläderna och bege sig ut. Bilderna i det här inlägget är annars de vintrigaste jag hittade på min dator, alla från 2011-2012. Fotar tydligen väldigt lite på vintern, ljuset är ju inte så värst inspirerande. 

Vad kommer du dricka i vinter? 

Glögg, kanske lite rödvin och en massa te. Har äntligen en stavmixer i min ägo igen så smoothies ska det också bli! Och säkert en del sprit också om jag ska vara sanningsenlig. 

Vad kommer du äta i vinter? 

Skulle vilja ta tag i mitt matlagande lite grann och testa nya recept, helst vegetariska och hälsosamma sådana men vad som helst som inte är gröt funkar. Just nu har jag riktigt dåliga matvanor, skippar nästan alltid lunchen och äter inte ens ordentlig middag alla dagar så det finns definitivt utrymme för förbättring. 

Vilka sånger går på repeat hos dig just nu?

Adele - Hello, Denai Moore - Blame, Oh Wonders spotifylista och en lista med julmusik. Idag lyssnar jag på Coldplay för första gången på länge.

Vilka är dina bästa julpyssel-tips? 

Oj har inte pysslat så mycket i år men att slå in julklappar är ju alltid mysigt! Sen har jag klippt ut lite pappersgranar i mintgrönt (bästa färgen) och hjälpt barnen med deras pyssel på jobbet. 

 

 

Hur kommer du fira jul?

Med familjen och en del av pappas släkt på julafton och med mammas i Borgå på juldagen. Ska äta risgrynsgröt, tända ljus på gravgården i Helsingfors, baka pepparkakor, kanske sjunga julsånger och läsa nån bra bok som alla tidigare jular har jag tänkt. Hämtat julgran i skogen har vi också gjort. Känns lite tomt att inte ha något julmys i Karis inplanerat för första gången på sex år men bra ska det väl bli ändå. 

Vad gjorde du vid den här tidpunkten för ett år sedan?

Angstade om allt möjligt och var trött ända in i märgen. Blev överraskad av ett gäng fina typer när jag fyllde 23, gjorde egen knäck och gick på årsfest men annars har de flesta av mina minnen från senhösten försvunnit i en mörk stressdimma. Firade jul på samma sätt som i år och ett sjukt roligt nyår i Åbo. 

Vad läser du? 

Sånt här går ju aldrig att planera men jag läste i alla fall precis ut Det handlar om dig och skulle vilja fortsätta med The Ocean at the End of the Lane, Ru, Americanah, The God of Small Things, Dark Places, Män kan inte våldtas osv osv.. Sen skulle jag gärna läsa klart The Secret History, The Goldfinch och Allt det där jag sa till dig var sant

Sen vill jag ju läsa alla fina bloggar här på Ratata och annanstans också! Fast känner mig ärligt talat lite överväldigad varje gång jag går in på framsidan eller bloglovin, finns så många intressanta bloggar att följa och kommentera på och jag orkar inte läsa ens en bråkdel. 

Vad tittar du på?

Alltså jag tittar väldigt sällan på serier eller film eftersom jag enbart gör det i andras sällskap, kommer helt enkelt aldrig på tanken att göra det själv. Plöjde i alla fall igenom första säsongen av Bron för några veckor sen så ska säkert fortsätta med det och sen har jag tänkt allmänbilda mig lite med att se Star Wars-filmerna som jag helt missat av nån anledning. 

 

 

Vad var bäst med hösten?

Att jag hoppade av mina studier (eller tog en paus, har inte bestämt vilket ännu) och fick chansen att jobba på eftis istället, får smått panik av tanken på att studera och har mått så mycket bättre utan all den stressen. Att solen lyste och regnen höll sig borta ända tills november och alla fina som jag fått hänga med. 

Vad var sämst?

Allt som skavde och var trassligt.  

Beskriv en typisk dag för dig under vintern 2015-16.

Vaknar mellan 8 och 10 (det tidigare är mitt mål, det senare är mer sannolikt), äter gröt, cyklar till jobbet om det inte är snö, äter mellanmål, pysslar och leker med barnen och försöker reda ut deras gräl, plockar undan, går hem och lagar middag, träffar kompisar eller har en lugn kväll hemma. Är ledsen ibland och glad ibland, förhoppningsvis mera glad. 

Vilken var årets bästa julfest?

Jag har faktiskt inte varit på en enda julfest i år, dumt! Men Picturas årsfest som vi ordnade första veckoslutet i december var i alla fall svinbra.  

Vad har du för vinterplaner?

Läsa bra böcker, fortsätta jobba med mig själv och ta en dag i taget. Börja med yoga eller pilates igen. Undvika eller i värsta fall överleva vinterkräksjukan. Förhoppningsvis hitta på en plan för nästa läsår. Flytta! Och sen ska jag åka upp till Lappland nån vecka för att hälsa på systern min hoppas jag. 

 

Listorna hittade jag hos Kaneli och på Ratatas framsida, fick bli en blandning av båda. Nu ska jag försöka ta en liten internetpaus och låta bli att kolla bloggar i några dagar, god jul!

 

 

En plats för ord, bilder och tankar. Fotoalbum, bokhylla, antecknings- block.

25, Åbo. 

 

Follow

 

Senaste kommentarer