Sju frågor om böcker

17.12.2015 kl. 23:21

 

 

Hur hittar du nya böcker att läsa? 

Mest via bloggar och kompisars rekommendationer (är rätt kräsen så ofta behöver jag få höra ett tips flera gånger innan jag nappar). Då jag var yngre och läste mera hängde jag ganska mycket i bibliotek efter skolan och plockade lite på måfå på mig allt som verkade intressant, nuförtiden känns det som att jag alltid har böcker inplanerade för flera månader framåt vilket gör läsandet tråkigare. Vill planera mindre och läsa mera! 

Hur kom det sig att du började gilla att läsa?

Jag levde ganska mycket i min egen bubbla och hade svårt för sociala situationer när jag var yngre så böckerna blev på många sätt mina närmaste vänner. Perfekt kombination av verklighetsflykt och guide till livet helt enkelt. 

Hur har din smak för litteratur förändrats under åren?

Inte så jättemycket men jag drogs mer till fantasy i tonåren, nuförtiden får jag ofta känslan av att jag läst samma sak förut så orkar sällan testa något nytt inom genren utan håller mig mest till samma författare. Älskar fortfarande sagor men läser mera av sånt som jag tidigare hade tyckt att varit tråkigt, dvs. mer verklighetsbaserade berättelser. 

Hur ofta köper du böcker? 

Lite för ofta. Böcker är kanske det jag gillar allra mest att köpa och att kliva in i en mysig bokhandel och bara försvinna mellan hyllorna en stund är något av det bästa jag vet. Vill ju helst hinna läsa böckerna också så försöker hålla i hatten bäst det går men räknade ändå ut att jag råkat köpa närmare trettio böcker i år varav så gott som alla är från reor, bokmässan eller Sverigebesök (i kontrast till det har jag köpt kanske en handfull klädesplagg under året). Brukar ändå aldrig ångra bokköp, köper sällan på impuls utan mest sånt jag vet att jag kommer att tycka om. 

Hur kom det sig att du började bokblogga? 

Nå jag bokbloggar ju inte direkt men tycker om att skriva om böcker ibland (och att läsa andras recensioner och bokfunderingar). Ett tag planerade jag att skriva ett inlägg för varje bok jag läst ut men märkte att det blev för stressigt, tog också bort listan över lästa böcker i år som jag tidigare hade i sidospalten eftersom den bara gav mig prestationsångest. Att ha en aktiv bokblogg tror jag att skulle döda min läslust ännu mer än jag redan själv lyckats göra hittills.

Hur reagerar du om du inte tycker om slutet på en bok? 

Känns som man borde skriva nåt lite mer spännande här, typ drar ut sista sidan och skriver ett nytt slut? Jag går bara vidare men förstås hamnar boken inte bland mina favoriter om jag blir besviken på slutet. 

Hur ofta bläddrar du fram och smygtittar på slutet av en bok? 

Aldrig, men kollar ofta försiktigt sidnumret på den sista sidan utan att läsa slutet för att veta hur lång boken är (ett beteende som jag gärna skulle sluta med, men har så svårt att låta bli). 

 

Bild från Åland 2013 (är fortfarande lite bitter över att jag råkade trampa sönder mina favoritsolglasögon sekunden efter att jag tryckt ner slutaren), listan lånade jag härifrån

 

Kommentarer (2)
Jag bläddrar också nästan alltid fram sidnumret på sista sidan för att veta hur lång den är. En lite irriterande ovana, men nåja, man kunde ha värre ovanor (det har jag nog säkert också förresten).
Intressant lista!
ett ritstift i din rumpa19.12.15 kl. 20:14
Haha va roligt! Ja alltså jag tycker inte det är nåt fel på det i sig, men i mitt fall har det blivit så att jag fokuserar väldigt mycket på att komma igenom boken (kollar hela tiden hur långt jag har kommit osv) och det känns som det dödar ganska mycket av läsglädjen så därför försöker jag sluta med det. Men har definitivt värre ovanor också :D
19.12.15 23:47
Jo jag har lite samma känsla, att det dödar läsglädjen! Måste försöka vänja bort det :D
ett ritstift i din rumpa20.12.15 kl. 20:55
Va skönt att jag inte är den enda! Tänkte ta det som en utmaning, att försöka låta bli att göra det så mycket det nu går :D
21.12.15 00:24

 

En plats för ord, bilder och tankar. Fotoalbum, bokhylla, antecknings- block.

25, Åbo. 

 

Follow

 

Senaste kommentarer