After all this time

04.10.2015 kl. 22:43

 

 

Ratata ordnar en utlottning av biljetter till bokmässan i Helsingfors (hurra!) och eftersom man deltar genom att skriva några ord om sin starkaste läsupplevelse tänkte jag att jag lika bra kunde göra ett blogginlägg i samma veva.

Jag hade först tänkt att jag inte skulle skriva om Harry Potter eftersom det kändes lite fånigt (hej alla miljontals andra som skulle svara samma sak på denna fråga) men att välja nåt annat bara för att verka lite mer unik eller cool skulle definitivt vara fånigare. Såklart gjorde Harry Potter ett intryck på mig. Jag var åtta år när jag läste de första två böckerna, sjutton när jag läste den sista. De vises sten och Hemligheternas kammare var de första böckerna som verkligen fick mig att börja tycka om att läsa, jag sträckläste båda två på tre dagar och förvandlades till en riktig liten bokmal strax därefter. Jag minns känslan när nästa bok i serien äntligen kom ut på svenska och vi ivrigt beställde hem den från Barnens bokklubb, att springa hem från postkontoret med bokpaketet tätt tryckt mot bröstkorgen, att slå upp pärmarna och sjunka in i ett läsrus som uppfyllde alla ens förväntningar. Och hur jag sköt upp att läsa den sista boken i flera månader eftersom jag var livrädd för att bli besviken. Böcker betydde otroligt mycket för mig då jag växte upp och Harry Potter-böckerna följde mig hela vägen. 

En sak som jag alltid förundras över är hur en läsupplevelse kan delas av så många andra och ändå kännas personlig, privat. 

 

Kommentarer (4)
Känner igen mig precis! Harry Potter har ju präglat oss under en otroligt lång tid, jag tror det är därför vi känner så starkt för just den bokserien. Det är svårt att säga vad ens favoritbok är eller vilken läsupplevelse som varit starkast, men i och med att Harry Potter-serien varit en central del av tio år av ens liv så är den ju nog gjort ett mäktigare intryck än de flesta böcker! Åå, blev alldeles varm av ditt inlägg, måste läsa om nån av böckerna snart.
Hanna Sofia05.10.15 kl. 09:03
Jo precis! Tycker annars också att det är lättare att bli helt tagen av en bok i den åldern än som vuxen då man hunnit läsa och uppleva lite mer, det blir svårt för nån annan bok att kunna tävla med Harry Potter. Va roligt, jag har också haft lust att läsa om dom länge :)
06.10.15 22:34
Gudars så härligt det där låter. Var relativt gammal själv då jag bekantade mig med HP-böckerna, var i de tidiga tonåren då de kom ut men det dröjde några år innan jag ens hörde talas om dem och sen var jag tveksam ännu en tid. Tror jag var aderton-nitton-nånting då jag läste första boken och fast det också var magiskt så kan jag känna sådant avund till de som växte upp med böckerna. DET måste ha varit magiskt gånger tuuuusen.

Verkligen häftigt det där som du skrev i sista meningen.
linnea p.05.10.15 kl. 09:41
Ja, kan tänka mig att det är ganska annorlunda som äldre, speciellt de första böckerna känns kanske lite barnsliga ifall man själv är tonåring. Och det där väntandet gjorde nog allt lite mer spännande, är tacksam att jag råkade vara just i rätt ålder. Tror det tog ett tag innan böckerna slog igenom också, jag läste de två första på samma gång (tror att de översattes till svenska ungefär samtidigt?) och hade aldrig hört talas om dem innan mamma köpte dem åt oss.
06.10.15 22:47
Alltså jag känner ju verkligen igen mig i de starka läsupplevelserna kring Harry Potter böckerna (och också i den där känslan att jag borde ju gillat nåt coolare och mera unikt haha) + i sista meningen sätter du ju fingret på ett så himla intressant fenomen som jag också funderat en helt del på.
kaneli05.10.15 kl. 15:43
Mmm tycker det är så intressant! Minns att jag som liten alltid blev förvånad och nästan lite arg när jag insåg att andra också kunde ha starka band till "mina" favoritböcker.
06.10.15 22:51
den känslan = *hjärtögonemoji*, och din sista mening - så sann iakttagelse!
Caroline05.10.15 kl. 22:56
hehe jag stal en annan mening från det som du sa förra veckan, att det uppfyllde alla ens förväntningar :D men jaa, så bra känsla <3
06.10.15 22:54

 

En plats för ord, bilder och tankar. Fotoalbum, bokhylla, antecknings- block.

25, Åbo. 

 

Follow

 

Senaste kommentarer