Läsdagbok 2015, del 3

07.07.2015 kl. 22:07

 

På påsklovet läste jag Sharp Objects, mycket bra och spännande. Handlingen var ganska långt uppbyggd som en vanlig deckare (en genre jag annars undviker) men tycker att Gillian Flynn lyckas få till mycket mera djup än i de flesta deckare jag läst. Tyvärr listade jag ut det kusliga slutet lite i förväg på grund av en antydning på en bokblogg, så läs ingenting i förväg om ni vill läsa boken! Ser fram emot att läsa mera av Gillian Flynn, som tur har jag ännu Dark Places kvar.

 

Ronja Rövardotter behöver knappast beskrivas mera, älskade filmen som liten och nu har jag äntligen också boken hemma i hyllan tack vare Galna Dagarna (blir stressad av att trängas med alla människor så jag undviker oftast att gå dit, men böckerna kan jag ändå inte motstå). Ronja och Birk <3

 

Minkriket var en bokcirkelbok och eftersom vi redan diskuterat den i cirkeln orkar jag inte skriva så mycket mer just nu (tycker det är lite spännande att författaren har bloggat på Ratata tidigare dock!). En intressant sak med den var i alla fall att boken aldrig tog ställning till om pälsproduktion är moraliskt rätt eller fel, istället beskrevs en minkfarmarfamiljs liv under ett par generationer och läsaren fick själva bilda sig en åsikt. 

 

Anaché - Myter från akkade var till största delen mysig och lätt att leva sig in i. Jag började ganska snabbt jämföra den med Grottbjörnens folk-serien av Jean M. Auel (en jämförelse Maria Turtschaninoff själv inte verkar vara helt förtjust i), men Anaché är tack och lov besparad från de långrandiga beskrivningarna, den otroligt sega lästakten och de riktigt sliskiga harlequinromans-aktiga sexscenerna från andra boken framåt som präglar böckerna om Ayla. Det som de istället har gemensamt är miljön, tron på det övernaturliga och ett sätt att leva som är helt på naturens villkor. Utan att avslöja för mycket om handlingen så kändes queer-temat som finns med i Anaché också ganska uppfriskande. Bra med finlandssvensk ungdomsfantasy!

 

En lite rolig grej med att jag läste Närhelst hon kommer av Jolin Slotte och Lena Dunhams Not That Kind of Girl efter varandra är att jag efteråt hittade YLEs läspodd där precis de två böckerna diskuteras. Håller ganska långt med åsikterna om Not That Kind of Girl i podden, jag uppskattar Lena Dunhams tanke om att också kvinnors historier ska få höras och vara viktiga men samtidigt känns hela boken som en enda lång dagboksanteckning utan nåt egentligt intresse för någon annan än henne själv. Avsaknaden av klassperspektiv blir också ganska tydlig. Det är synd för jag gillar Girls och hade mycket hellre läst Dunhams tankar kring serien och om arbetet med den än uppräkningar av hennes femtioelva pojkvänner eller hennes matdagbok. Närhelst hon kommer som diskuteras till näst i podden tyckte jag däremot bättre om än poddeltagarna, även om de har vissa intressanta poänger (med spoilers!). Jag skulle säkert inte ha läst den om den inte kommit med i goodiebagen från bloggträffen i Åbo (så tack för det!) så kanske just därför blev jag positivt överraskad och tyckte den var fin. 

 

Efter det läste jag Våtmarker av Charlotte Roche som beskriver en ung kvinnas (ganska extrema) sexualitet. Mot slutet tröttnade jag lite och huvudpersonen kändes ibland overklig, men däremellan var det underhållande och omruskande på många sätt så kan ändå rekommendera den, tror inte jag läst något liknande tidigare. 

 

Kommentarer (3)
Svar: ja, det är säkert frustrerande att inte hitta orden när man vill uttrycka sin åsikt :/ men jag tycker ofta du har bra argument, till exempel på midsommar när vi diskuterade kvinnokroppen, barn m.m. Jag får väl komma med och argumentera med din far.. ;) ;)

Vad roligt med bokrecensioner!! Blev nyfiken på Gillian Flynns bok, Gone Girl var ju fantastisk i filmversion åtmnstone. Ska läsa den boken också, men vill nog vänta ett tag när jag nyss sett filmen. Läser Närhelst hon kommer av Jolin Slotte nu, tack vare dig, och jag gillar den! Också positivt överraskad.
astrid08.07.15 kl. 12:41
Hehe ja gör det! Jag tycker att det känns lättare att argumentera om sånt en känner till bra (om jag tex. skulle diskutera kvinnokroppen med min pappa skulle jag ju ha ett litet övertag eftersom jag är kvinna och inte han) men med ekonomi och såna saker blir det svårt då jag vet att det finns så mycket jag inte vet och det är lättare att bli nertryckt av "hördu lilla fröken"-kommentarer.

Jaa hon är bra! Gone Girl är säkert inte lika spännande om man sett filmen men du får låna hennes andra av mig om du vill ;) Och va bra, ska bli roligt att höra vad du tyckte sen!
16.07.15 22:13
Dark Places var min absoluta favorit av Flynns böcker - tyckte så himla mycket om den. Älskar hur hon kan sätta skruv på historier så att de inte känns konventionella eller blir förutsägbara.
Håller helt med om Dunhams bok...Blev så besviken när hon knappt ens nämnde (vad jag minns) serien. Hade SÅ velat veta hur hon kom på den, hur jobbet kring den gick till, hur hon såg på uppmärksamheten den fått...ja, typ allt som har med Girls att göra. Men kanske det kommer en sådan redogörelse i framtiden...Hoppas!
Ida08.07.15 kl. 16:26
Åh va bra att jag har Dark Places kvar då, ser fram emot att läsa den! Jag gillar också det icke-förutsägbara i hennes böcker.

Jo precis! Hade jättegärna läst om Girls och trodde att boken skulle handla mycket mer om det, undrar varför hon valde att typ helt utelämna serien? Men kanske det kommer senare, vet inte om jag skulle läsa en till bok av henne dock...
16.07.15 22:22
Tyckte precis samma sak om Not that kind of girl. Lena Dunham är ju bara för fantastisk men som du säger så känns det som om boken bara räknar upp gamla pojkvänner/ligg och sådant som inte är intressant för någon annan än henne själv eller nån som känner henne väl. Enligt recensionerna skulle man ju få sig en rejäl omgång skrattattacker, men själv grinade jag kanske bara ett fåtal gånger. Är glad att jag lånade den på bibban och inte köpte den :)
fia09.07.15 kl. 11:22
Jepp... jag hade också funderat på att köpa den men lånade sen av Astrid här ovanför, som tur (fast pärmen är rätt snygg i alla fall) :) Tyckte inte alls att den var rolig heller, Girls handlar ju i och för sig också om ganska triviala saker till en stor del men den är ändå underhållande.
17.07.15 14:50

 

En plats för ord, bilder och tankar. Fotoalbum, bokhylla, antecknings- block.

25, Åbo. 

 

Follow

 

Senaste kommentarer