Läsdagbok 2015, del 2

27.05.2015 kl. 21:29

 

Hittade en så fin utgåva av The Lion, the Witch and the Wardrobe i vintras att jag helt enkelt inte kunde lämna kvar den i butiken, har aldrig haft den hemma varken på svenska eller engelska trots att det är barndomsnostalgi på hög nivå. Just den här är tryckt på bästa sortens papper (matt, tjockt, icke-blekt) med texten och illustrationerna just precis rätt utplacerade, perfekt för en bokomslagsnörd som jag med andra ord. Pärmen är också i matt papper. Förutom det yttre så gillar jag innehållet också såklart (utom kanske det religiösa temat som inte var lika uppenbart i yngre ålder), det är vackert och spännande och illustrationerna av Pauline Baynes gör verkligen vinterskogen magisk. Minus för sexism (Lucy och Susan får inte använda sina vapen för att "battles are ugly when women fight", wtf julgubben?) men i övrigt känns hela boken lite som att svepa in sig i en filt gjord av sockervadd. 

 

Välkommen till den här världen av Amanda Svensson var en bokcirkelbok. I början störde jag mig på språket och tyckte det var lite pretentiöst, sen fick jag lust att själv skriva så. Har alltid svårt att skriva om bokcirkelböcker men den var citatvänlig och rätt så fin. 

"Det som händer när man tränar hårt är att musklerna bryts ner, slits itu, faller sönder. Sen läker de ihop och blir starkare än nånsin. En liten hemlighet: Det är applicerbart på allt i hela livet."

"Den berusade kroppen är det vackraste jag vet. Hur man blir mer mänsklig och mer mekanisk samtidigt. Mjukare men samtidigt mer avdomnad. (...) Den berusade kroppen är vacker, därför att den är så befriande omedveten om sej själv. I berusningen blir kroppen och psyket ett, det finns ingen barriär, inget som skaver, inget som kliar. Det händer inte ens i sömnen, inte ens i döden."

 

I mars eller om det var april gjorde jag ett nytt försök med John Green i hopp om att hitta något av samma kaliber som The Fault in Our Stars men blev besviken igen, hade förväntat mig lite mer av Paper Towns med tanke på att tumblr kryllar av citat ur den. Visst har den några intressanta stycken man kan plocka ut och ibland är det riktigt spännande men som helhet föll den lite platt och twisten på slutet var inte heller speciellt överraskande. Annars följde den ganska långt samma mönster som Looking for Alaska (high school-snubbe blir kär i snygg, populär, mystisk tjej som han inte kan få men känner han ens henne över huvud taget? Känns lite uttjatat ifall man läst båda). 

 

(skrev det här inlägget förra veckan men har inte publicerat på grund av bilden, den är skarp i uppladdningen men suddig i själva inlägget, buhu.)

Kommentarer (3)
Såå fin bok!
John Green har jag inte läst något av ännu... är lite rädd för sånt som klassas "unga vuxna" och typ "underbar kärlekshistoria". Tyckte du om The fault in our stars? övertygande?
José28.05.15 kl. 17:53
Jag gillade The Fault in Our Stars men hade ingen aning om att den var så populär då jag läste den så förväntningarna var inte så höga (visste inte ens att det var en young adult-bok, fick den bara i handen av min syster). Den var nog den mest övertygande av hans böcker, de andra som jag läst känns mer typiskt YA, och jag brukar inte heller läsa kärlekshistorier så tycker absolut du kan ge den en chans! Och den handlar om en massa annat än kärlek också.
30.05.15 22:17
Läste på Hannas blogg att du håller på med steglitsan också. Jag har också lite samma problem som du. Tycker den e såå bra men fastnar ändå i den hela tiden, men tror de beror mycket på att den i princip är en tegelsten. Annars har du en så fin blogg, om jag inte sagt de tidigare :)
Frida28.05.15 kl. 23:51
Jo! Jag tyckte också massor om den då jag började (snart ett år sen...), sen blev det på hälft för att jag flyttade till Åland och inte orkade släpa med den, läste lite på jullovet och sen fastnade jag igen. Tror att en orsak är att det känns som man borde ha massor tid för att sätta sig in i den ordentligt och verkligen kunna sträckläsa, det är så många detaljer och handlingen går suuuperlångsamt framåt. Oftast när jag läser på kvällen orkar jag bara inte koncentrera mig utan läser hellre nåt lättläst :) Men hej tusen tack, va kiva att höra!
30.05.15 22:25
Vackra böcker är bäst! :D Har förresten haft samma problem med bilderna i bloggen, av nån anledning blir de oskarpa...?!
Caroline02.06.15 kl. 01:03
Jååå helt klart! Hejj jag kom på ett sätt att fixa det! Om man sparar bilden lite större än inläggspaltens bredd (tex. 700 px istället för 600 px) och sen lämnar höjd & bredd-rutorna tomma verkar det bli bättre :D
05.06.15 21:51

 

En plats för ord, bilder och tankar. Fotoalbum, bokhylla, antecknings- block.

25, Åbo. 

 

Follow

 

Senaste kommentarer