Perfektionism och bloggande

28.03.2015 kl. 02:29

 

(en bild som inte har nånting med texten att göra, har tyvärr inte hittat ursprungskällan)

 

Emily skrev ett intressant inlägg om perfektionism som också är något jag funderat mycket på de senaste åren. Att jag bloggar såpass sällan som jag gör beror inte på brist på idéer eller intresse, inte ens på tidsbrist i egentlig mening, utan desto mer på perfektionism. Jag kan aldrig bara snabbt slänga ihop ett inlägg eller strunta i att bilderna inte passar ihop med varandra, och att vrida och vända på varje inlägg i tio gånger så lång tid som en annan person skulle göra ger inte bara upphov till en väldigt långsam bloggtakt utan även en hel del frustration och ångest som ofta får mig att låta bli att ens försöka. Istället för att vara ett utlopp för kreativitet och tankar blir bloggen ännu ett prestationskrav bland andra (min perfektionism begränsar sig förstås inte bara till bloggen utan inkluderar det mesta i livet som går att mäta). Det värsta är att jag nästan alltid är missnöjd, trots justeringar hit och dit i all oändlighet eller tills jag inte orkar mera.

Tidigare har jag tyckt om perfektionismen, den gör det ju trots allt möjligt att prestera väldigt bra i vissa lägen, men på sistone har den allt mer börjat kännas som ett kvävande hinder. Att alltid göra allt perfekt i livet är knappast en rimlig sak att kräva av sig själv, inte heller att undgå att bli besviken när saker blir som de blir ändå. Vill gärna släppa perfektionismen och sänka kraven åtminstone här på bloggen men vet inte riktigt hur, kanske jag tar en bloggpaus eller försöker publicera fler inlägg utan större eftertanke. Ibland är det bättre att bara få saker gjorda. 

 

Kommentarer (3)
Jag stöter på samma problematik konstant, kan omöjligen hälla ut något på internet sådär vips bara, klämmer och känner på inlägg hur länge som helst. Jag är verkligen hopplöst dålig på det spontana bloggandet, har försökt mig på det ett antal gånger utan att lyckas. Hatkärlek, man vill släppa perfektionismen för att den blir ett hinder, samtidigt som man uppskattar den stundvis. Klur!
Heidi 29.03.15 kl. 12:53
Har faktiskt tänkt på det ganska ofta då jag läser din blogg just för att den är så jäkla snygg, det är ju fördelen med perfektionism men skönt att höra att det inte bara råkar bli så av en slump :) Verkligen klurigt!
13.04.15 22:07
Alltså, ja, den här bloggperfektionismen är verkligen något jag kan dras med ibland också, har dock blivit bättre på att strunta i den själv. Det där med att vara petnoga när det kommer till något kreativt överlag känns faktiskt mest som ett hinder för att kunna utvecklas, vilket är jättesynd. Och jag håller verkligen med dig om att det är totalt orimligt att ständigt vara självkritisk och älta sina misstag i livet, skulle så gärna bli lite mera av en ta-dagen-som-den-kommer-människa själv, knäppt att något så enkelt kan vara så svårt!
Emily29.03.15 kl. 20:16
Jo absolut! Skulle vara så befriande att bara kunna slänga ihop nåt kreativt utan att det måste bli perfekt varje gång och sen kunna välja de grejer man verkligen vill satsa på med lite mer omsorg. Svårtsvårt.
13.04.15 22:10
Hehe, min blogg är nog motsatsen till perfektionism. Jag har också funderat mycket på det, jag läser så många stilrena och snygga bloggar och min egen är nog mest ett hopkok av sånt jag har på hjärnan när jag t ex eg. borde plugga. Frågan är väl för VEM en skriver, mest för sig själv? För att få en viss typ av läsare?
Jag tycker om bloggar som känns spontana också! Ta t ex monkinodraw!
Josefin28.05.15 kl. 11:00
Jag tycker nog också om både stilrena och spontana bloggar, din är fin som den är! Tror det ligger ganska mycket jobb och perfektionism bakom de där supersnygga och stilrena bloggarna, skulle själv inte orka ha en sån och mitt mål är att bloggen ska vara mer just som ett hopkok av allt möjligt som är roligt. Ändå är drivet att försöka göra allt perfekt väldigt svårt att "stänga av" även om jag främst bloggar för mig själv, jag tror inte på allvar att nån annan bryr sig speciellt mycket. Menar alltså inte heller att min blogg skulle vara perfekt för att förtydliga, mera att min hjärna har svårt att acceptera att den inte är det ;)
30.05.15 22:06

 

En plats för ord, bilder och tankar. Fotoalbum, bokhylla, antecknings- block.

25, Åbo. 

 

Follow

 

Senaste kommentarer