Nyårslistan

 

Stal en liten lista av Always Monday igen! (Översta bilderna är egna och de andra från flickr, klicka för källa.)

Gjorde du något 2014 som du aldrig gjort förut?

Var ordförande för en fotoförening och åkte utanför Europa första gången i mitt liv, fotade små tidningsuppdrag och säkert en del småsaker som jag glömt.

Genomdrev du någon stor förändring?

I juni gick jag till studenthälsan på grund av ständig feber och trötthet och hamnade hos en psykolog istället, kanske ingen stor förändring eftersom inte speciellt mycket hänt men en viktig vändpunkt känns det som i alla fall. 

Vilket datum från år 2014 kommer du alltid att minnas?  

Inget datum har fastnat men just nu känns två dagar i augusti med min syster i Sibbo skärgård speciellt minnesvärda, läste egentligen på en lite tråkig tent men tog istället ut pauserna till hundra procent. Simmade, sprang i skogen, åt frukost på stranden med fint sällskap och mådde bra helt enkelt. 

Vilka länder besökte du?  

Japan och Sverige (dvs. Stockholm). Och Åland såklart, om det räknas.  

Vad önskar du att du gjort mer?  

Roliga saker! Gått på kaffe med kompisar, läst, ritat, pysslat, skrivit, varit ute i naturen, motionerat, gosat med söta djur. 

Vad önskar du att du gjort mindre?  

Oroat mig, angstat över studieprestationer och annat, slösurfat, kommit för sent eller låtit bli att göra saker jag tänkt göra. 

 

Bonjour bunnies

 

Favoritprogram på TV?  

Tittar inte på TV nästan alls men gällande serier har Girls varit bra, skrattade också mycket åt Full Patte som kunde ses på svt play på våren. Av de filmer jag minns tyckte jag mest om Dead Poets Society, Gone Girl och The Grand Budapest Hotel. 

Bästa boken du läste i år? 

We have Always Lived in the Castle! Tyckte mycket om Fool's Fate också (det nördigare svaret). 

Största musikaliska upptäckten?   

London Grammar och Lorde. 

Vad var din största framgång på jobbet 2014?  

Studerar ju mest men att jag fick praktikplats på akademins biologiska station igen var roligt, vet dock inte om det berodde på att jag skötte mig bra i fjol eller dåligt så att de tyckte att jag behövde komma tillbaka och öva mera. 

Största framgång på det privata planet?  

Att jag börjat försöka reda ut mina problem istället för att blunda och hoppas att de försvinner. Och att inse att det kanske går att ändra på en del saker trots allt. 

Största misstaget?  

Finns en massa små misstag förstås men en sak som jag ångrar är att jag inte åkte till London i juni när mina före detta klasskompisar blev färdiga med sina fotostudier och hade slututställning, det hade varit roligt. 

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?  

Kanske lite lessnare och tröttare, speciellt på hösten. Planerar att vara gladare nästa år! 


Summer reading
 

Vad gjorde du på din födelsedag 2014? 

Dissekerade en labbråtta (</3) och skulle läsa på tent men blev istället överraskad med kaka och ljus i fotoföreningens studio av några fina typer, mycket bra födelsedag (förutom råttdissekeringen då).

Vad fick dig att må bra?

Fina vänner, systrar, musik, naturen, rutiner och kurser med närstudier, bibbasällskap, nöjesläsning. 

De bästa nya människorna du träffade? 

Måste kanske säga alla fina typer som jag fått lära känna/träffat/träffat pånytt tack vare Ratata och bloggnätverket - till exempel Riina, Miilo, Fia, Emily, Satu, Vanessa, Frida, Sara, Nanó (och Maiju också, ifall du hittar hit!). Under den tid som jag bloggat har jag allt mer börjat krypa ur mitt introverta skal och därför känns det extra fint att personer som tidigare bara varit ett namn på en skärm korsar ens väg i det verkliga livet också. 

Mest stolt över?

Allt som vi ordnade med fotoföreningen och att det mesta gick bra, alla saker jag gjort som varit utanför min comfort zone, labbrapporter och uppsatser jag skrivit och att det trots allt gått ganska bra i de kurser jag slutfört. 

Högsta önskan just nu? 

Studiemotivation, inspiration, mera energi och livsglädje. 

Vad tänker du göra annorlunda nästa år? 

Fundera mera på vad som gör att jag mår bra eller dåligt och ändra på mitt liv enligt det. 

 

02.01.2015 kl. 01:34

Att döda ett djur

 

 

Eftermiddag i labbet. På bordet ligger den mjuka vita råttan vi kelat med hela veckan, buken upp och tassarna i vädret men fortfarande varm i kroppen. När vi öppnar bröstkorgen pumpar hjärtat ännu. Min kompis klipper av huvudet och jag plockar ut den geléaktiga hjärnan så försiktigt jag kan. Istället för att må illa som jag skulle ha gjort för två år sen undrar jag vad den tänkt på, om det gjorde ont att dö. Alldeles intill dissekerar någon en mushona. I livmodern ligger tretton små glänsande mörkröda knyten prydligt instoppade, som pärlor på ett band. 

 

På sistone har vi haft lite mindre roliga saker på gång i skolan: en obligatorisk kurs om försöksdjur. Jag har alltid varit emot djurförsök av principsak (på ett ganska passivt sätt) men inte tänkt desto närmare på saken innan jag började studera biologi och blev tvungen att fundera igenom min åsikt mer ordentligt. Eftersom ämnet alltid känns aktuellt har det varit intressant att lära sig mer om djuranvändning men i slutändan kan jag fortfarande inte säga om det är rätt eller fel. Svaret beror förstås på vem man frågar.

Å ena sidan är lagstiftningen väldigt sträng och användningen av djur välkontrollerad (åtminstone i Europa), man strävar alltid till att se till att djuren har det bra och lider så lite som möjligt (till skillnad från de djur som tex. dör av råttgift), att de stressas så lite som möjligt (vilket är viktigt också för forskningen) och är friska (ofta friskare än husdjur - köper någon hem en råtta att gosa med är det egentligen ingen som kollar upp om djuret mår bra eller inte). Man kunde också säga att de som sköter om djuren ofta är väldigt fästa vid dem och måna om att de ska ha det bra, att ingen förmodligen skulle vilja använda en medicin som inte testats på djur först, att de tester som görs inte är ogrundade (tester för kosmetika är tack och lov förbjudna i EU nuförtiden) och att bra alternativa metoder saknas. Eller så kan man säga att det är fel att föda upp djur endast för att de ska användas inom forskning och sedan dödas, punkt. Eller att djurmodeller inte nödvändigtvis fungerar på samma sätt som människor. 

Oberoende av synvinkel så tycker jag att det känns viktigt att ha något att grunda sina åsikter på. För den som vill sätta sig in i ämnet kan man läsa mera till exempel på djurförsök.info, här eller här. Samtidigt är det trots allt svårare att låta bli att aktivt bidra till försökdjursanvändningen än till exempel till djuranvändning inom köttindustrin där vi varje dag kan välja vad vi lägger på tallriken. Själv hoppas jag på att aldrig behöva jobba med försöksdjur men att de finns - och att jag som människa bidrar till att de finns - kan jag inte blunda för. 

 

23.12.2014 kl. 01:03

Bloggölen närmar sig

Riktigt snart är det torsdag och det betyder bloggöl på Koulu! Komkom ifall du bor i Åbo (eller har vägarna förbi), ska bli jätteskoj att träffa andra ratata-bloggare! Det hela kommer att vara ganska informellt, vi träffas och dricker en öl eller två (eller en kopp te) tillsammans helt enkelt, lovar att ingen bits. Har själv gått och tappat rösten så kommer antagligen att sitta och kraxa som en kråka hela kvällen men roligt blir det i alla fall! Här hittar du facebook-evenemanget, mera info finns också ett par inlägg längre ner. 

 

02.12.2014 kl. 18:54

10 frågor om böcker

Untitled

 

Vilken bok ligger närmast dig där du sitter?

En tegelsten vid namn Molecular Biotechnology - Principles and Applications of Recombinant DNA. Kan inte säga att den är så lockande precis.  

Senaste boken du köpte?

Dark Places av Gillian Flynn på galna dagarna i oktober och Middlesex och Fittstim på ett ladugårdsloppis på Åland i september. 

Senaste boken du lånade?

En Halv Gul Sol av Astrid, hoppas hinna med den snart! 

Vilken bok grät du över senast?

Antagligen den första delen ur Torka Aldrig Tårar utan Handskar som jag läste för ett år sen, sen råkade jag vara i Akademen en gång då Jonas Gardell blev intervjuad där och höll på att börja gråta pånytt för att han var så jäkligt bra. Fick min första bok med signatur av författaren också så snart är det nog dags att läsa del två! 

Bästa boken du läst på sistone?

We have Always Lived in the Castle av Shirley Jackson var väldigt fin, drömmig och samtidigt lite obehaglig, lite som en saga för vuxna. Köpte den på basen av en bokrekommendation från The Printed Word utan att läsa baksidan och har inte ångrat mig ett dugg. 

Sämsta boken du läst på sistone?

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann, tyckte humorn kändes så krystad och kunde inte leva mig in i den alls (kanske inte så konstigt eftersom alla karaktärerna var karikatyrer), blev nästan deppad av att läsa den eftersom allt kändes så ytligt och meningslöst. Tror att jag hade tyckt bättre om filmen däremot. 

Vilken bok vill du helst läsa just nu? Varför?

Skolstressen gör att jag har svårt att koncentrera mig så vill helst läsa ganska lättlästa böcker just nu, kanske något ur ungdomsgenren och mera på svenska, känns som jag fått svårare för att skriva på mitt eget språk då både nöjesläsning och kursmaterial allt som oftast är på engelska. Sen vill jag läsa färdigt The Goldfinch som blivit på hälft! 

Favoritljud när du läser?

Gärna någon låg musik eller annat ljud i bakgrunden ifall jag är ensam hemma, blir lätt nervös och stressad om det är alldeles för tyst men har samtidigt svårt att koncentrera mig om det är för mycket ljud. Vågbrus eller skogssus skulle säkert vara optimalt.

Bokgenre du undviker?

Chicklit och deckare för att de alltid är likadana, klassiker för att de får mig att somna. Vardagrealism ibland, läser hellre sagor. 

Vad ska du läsa härnäst?

Vet inte ännu, har igen lyckats börja läsa på fem böcker på en gång så ska nog läsa klart dem först... Men kanske En Halv Gul Sol, nästa del ur Torka Aldrig Tårar Utan Handskar eller Dark Places. 
 

Listan lånad via Always Monday som jag också stulit den nya fonten av, kände ett behov av en liten uppdatering för att få ny blogginspiration. Annars rullar hösten på som vanligt. Upptäckte häromdagen att jag lyckats skramla ihop 100 studiepoäng, firade genom att ramla nerför en trappa och stuka foten och på fredag bär det av till fotomässan i Stockholm med några andra från fotoföreningen, ska bli roligt!

 

18.11.2014 kl. 22:38

Ratata goes to school!

Torsdagen den 4:e december klockan 19.00 samlas Åbo-ratataiter som är sugna på att träffas och hänga tillsammans på bloggöl i Panimoravintola Koulu. Även andra bloggare och intresserade är naturligtvis välkomna. Initiativtagare är Nanó (som har fixat den fina postern!) & jag, HÄR hittar ni facebookeventet! 

Hoppas vi ses där, skulle vara superskoj att träffa andra Ratata-bloggare i Åbo! 

 

07.11.2014 kl. 18:15

Sommaren via instagram, del 3

Hittade det här påbörjade inlägget från augusti och tänkte att det kunde vara dags att göra färdigt det så här kommer ännu några instagram-bilder från sommaren, med hopp om att det kunde pigga upp höstmörkret lite grann. 

 

Untitled

 

I augusti och efter tentläsningsvecka var det dags för Facesfestivalen med bland annat Riina, Miilo och Riinas kompis Julia, vi var tvungna att posera lite vid ingången.   

 

Untitled  Untitled

 

Hela området var riktigt mysigt dekorerat, från slottruinerna hade man utsikt över en del av det. Bäst var kanske skogsscenen där folk dansade bland blåbärsriset in på natten.

 

Untitled

 

Sen bar det av till Stockholm för ett par dagar, först med familjen och sen med ett stycke pojkvän som jag mötte upp på T-centralen. Väldigt skum känsla att ses igen efter en hel sommar.

 

Untitled  Untitled

 

Vi träffade i alla fall Michaela och Floriaan från mitt förra sommarjobb och raglade omkring på Fotografiska en hel dag eftersom vi (dvs. jag) var för trötta för att orka ta oss någon annanstans.

 

 

En annan dag turistades det i Helsingfors, besökte Kiasma för första gången och åt sushilunch. Trots lite onödigt fördjupade kunskaper i fisksjukdomar så har jag ännu inte helt tappat aptiten för sushi, tur är det. 

 

Untitled

 

Sen åkte jag iväg till Åland och det var den sommaren. En del dåligt men också mycket bra. Är väldigt nöjd med att ha kunnat fota med telefonen, då är det lättare att minnas allt roligt en faktiskt gjort i efterhand också. 

 

06.11.2014 kl. 18:30

Hösttrötthet och ett bok/filmtips

 

Det blev ingen halloween-fest med utklädsel i år men istället Gone Girl på bio och promenad hem genom ett dimmigt och mörkt Åbo vilket antagligen var tillräckligt kusligt i sig. Läste boken i somras och om jag hade mera ork skulle jag skriva både en bok- och filmrecension, men tänkte nöja mig med ett av två favoritcitat ur boken för att de är så mitt i prick och en länk till Linneas förträffliga inlägg om feministiska synsätt och omvända könsstereotyper i Gone Girl där också mitt andra favoritcitat finns med. Det var allt för ikväll, tack och hej. 

"We were the first human beings who would never see anything for the first time. We stare at the wonders of the world, dull-eyed, underwhelmed. Mona Lisa, the Pyramids, the Empire State Building. Jungle animals on attack, ancient icebergs collapsing, volcanoes erupting. I can't recall a single amazing thing I have seen firsthand that I didn't immediately reference to a movie or TV show. A fucking commercial. You know the awful singsong of the blasé: Seeeen it. I've literally seen it all, and the worst thing, the thing that makes me want to blow my brains out, is: The secondhand experience is always better. The image is crisper, the view is keener, the camera angle and the soundtrack manipulate my emotions in a way reality can't anymore. (...) I would have done anything to feel real again.”

02.11.2014 kl. 22:32

Åbotips!

Tänkte passa på att tipsa om vår fotoförening i Åbo, Pictura r.f.! Nu på tisdag 28.10 håller Nanó en gästföreläsning åt oss, rekommenderar alla som befinner sig i Åbo att dyka upp i Arken kl 18 för en dos fotoinspiration plus kaffe med tilltugg. Evenemanget är öppet för alla intresserade, mera info finns på facebook eller hemsidan.  

Vi söker också efter nya styrelsemedlemmar för nästa år som vill vara med och utveckla föreningen, hör av dig om du är intresserad!

 

25.10.2014 kl. 11:50

Ratatas 5-lista

 

Har lite brist på blogginspiration för tillfället men här kommer Ratatas 5-lista i alla fall! Skippade några frågor p.g.a. lathet. (Bilden hittad via Liljali, klicka för källa!) 

Fem saker som gör en dag komplett

Bra musik, kiva typer, ledighet, naturen eller soffmys. 

Fem konstigaste maträtter/livsmedel du har ätit

Isglass med sylt i St. Petersburg, hemgjord whiskey-baconglass, japanska efterrätter (gröna gelébitar och en skål krossad is med grönt te-smakande sirap ovanpå), försöksdjur i form av svartmunnade smörbultar på Åland (okej nu ljuger jag allt, hann inte smaka själv men de lär inte ha varit någon succé), rå bläckfisk.

Fem mest hälsosamma sakerna du har i köket

Ingefära, blåbär, torkad mynta, citron och spirulina-pulver. 

Fem mest ohälsosamma sakerna du har i köket

Mörk choklad med mint i godisgömman, socker, popcorn, sake, whiskey m.m. Filmburkar i kylen?

Fem saker du gör under mörka höstkvällar

Läser böcker i soffan, angstar över skolstress, slösurfar/tittar på film, dricker cider med folk eller planerar föreningsgrejer. Skulle gärna byta angstandet mot nåt mer kreativt, som matlagning, stickande eller ljudböcker till exempel. 

Fem största ångestskaparna i ditt liv

Skolstress, ensamhet, mörker, inboxen på mejlen/facebook och bloggar där allt verkar vara perfekt. 

Fem saker du är stolt över

Vet faktiskt inte just nu, får nog återkomma till den här frågan senare. Men att jag vågade åka utomlands för att studera fast det kändes skrämmande är åtminstone en sak.  

Fem dåliga vanor du har

Att låta bli/glömma att äta riktigt mat istället för knäckebröd, skjuta upp saker till sista minuten, slänga smutsiga kläder på golvet, komma försent och prata i munnen på folk/vara dålig på att lyssna.

Fem saker du vill göra inom de närmaste 5 åren

Få färdigt kandin i miljöbiologi, åka på utbyte, lära mig ta hand om krukväxter, komma in på en magisterutbildning som känns lite intressantare än min nuvarande, må bra och motionera mera. 

 

18.10.2014 kl. 22:49

Sommaren via instagram, del 2

Untitled

 

Det var mörkt på stigen förbi fjärilsfällan ner mot bastun ikväll och igår frös vi i båten utan vantar, kanske det blir höst nu ändå. Eftersom det är lördag har jag suttit med näsan i den förhatliga molekylärbiologiboken hela dagen efter en ganska tung jobbvecka, tur då att det finns finare sommarminnen att titta på. 

 

Untitled

 

Till exempel kräftskivan hos Fia och Jarkko i juli, ganska så mysigt att sitta och äta kräftor och dricka hemlagat chaite under en ek med lyktor i tills det blev riktigt mörkt. Fick dessutom smaka på mitt livs första bananplättar till frukost, inte så illa det heller. 


Untitled

 

Verkligheten gjorde sig också påmind i form av (om)tentläsning om fiskparasiter och annat trevligt. Som tur fick jag läsa på mina systrars landeställe, kanske den bästa och mest stressfria studiemiljön jag nånsin upplevt. Mellan varven så hann vi simma till en liten ö, gå till butiksbåten genom skogen och äta morgonmål, lunch och kvällsmat på klipporna. Och den här gången blev tenten till och med godkänd med bra vitsord, hurra!

 

Untitled Untitled

 

Turistade en tentläsningsfri dag i Borgå med Frida och Astrid, köpte te, åt supergod pizza och blev förtjust i alla pastellfärgade hus. Kjolen har min mamma hittat i sin garderob och har enligt henne inte använts sedan 80-talet.

 

Untitled

 

Orsaken till att vi åkte till Borgå var såklart Fridas sommarfest! (Inte lika folktom som det ser ut i tältet.) Fick också sova över och kika lite på kaninerna Sigge och Sally som jag tyvärr blev allergisk för. 

 

Untitled

 

I sommar har jag försökt undvika att köpa nytt (med betoning på ordet försökt, några nya inköp har det ju blivit ändå) och istället fyndat en del på loppis och i andras garderober, till exempel tre nygamla kjolar och den fina muminmuggen med snölyktan som jag länge hållit utkik efter till rimligt pris, tror den blir bra att mysa med i vinter. 

 

13.09.2014 kl. 23:31

 

En plats för ord, bilder och tankar. Fotoalbum, bokhylla, antecknings- block.

25, Åbo. 

 

Follow

 

Senaste kommentarer