Vinterögonblick

Hittade ett halvfärdigt inlägg med instagrambilder ifrån vintern, tänkte att jag lika bra kunde göra det klart så får det bli vår på riktigt sedan. 

 

  

Vi firade nyår i Åbo för första gången med en massa fysiker och glass gjord på flytande kväve, hade mycket roligare än jag hade trott! I början av året flyttade jag också in hos min syster vildmarksfantasten som har kartor på alla väggar för ett par dagar. 

 

  

Låg ganska mycket på golvet med denna bok (som jag tyvärr inte hann avsluta) och en morgon då vi vaknade var det vitt ute. Fint med riktig vinter även om den bara räckte ett par dagar innan snön smalt bort igen. 

 

Annars bestod januari mest av vardagsangst, men en annan bra sak var Alina Devecerski och Linnea Henriksson på Klubi. 

 

  

En skogspromenad i Borgå skärgård och lite föreningsliv i fotostudion. 

 

Gimbap-kväll hos Nanó och Jeroen (som lagar så god mat att jag skäms över mina matlagningskunskaper). 

 

  

I år har jag känt mig ovanligt entusiastisk över solens återkomst och varje gång himlen var blå i februari kände jag mig som en ny människa. Läste också boken ovan som jag köpte i julklapp åt mig själv, gör nästan aldrig impulsköp annars men kunde helt enkelt inte lämna kvar den i butiken. 

 

  

Och lite februariljus till sist. Hejdå vintern!

 

27.03.2015 kl. 21:27

Vernissage + Artist talk i Åbo

 

Om du undrar vad man kan göra för Ratata-relaterat i Åbo på en onsdag - kom på Picturas vernissage 25.3 och drick ett glas vin med mig eller någon av de andra ratatabloggare som lär vara på plats, och passa framförallt på att träffa Ratatas egen hobbyfotograf Christoffer Relander och hör mera om hans bilder. Mera info finns på facebook här eller Picturas hemsida här, hoppas vi ses!

 

16.03.2015 kl. 21:39

Vinnaren

 

Ifall det är någon som undrat vem som vann tygpås-utlottningen kommer svaret här! Glömde visst bort hela tävlingen lite grann och sen orkade jag inte blogga på fritiden när det blev så mycket datorsittande i skolan, men förra veckoslutet skrev jag i alla fall ner allas namn på små lappar, slängde lapparna i en burk och så fick min sambo dra en lapp ur burken. 

Vinnaren blev Hanna V, grattis!! Lämna en kommentar med din mejladress så kan jag ta kontakt med dig. Tusen tack till alla som var med, roligt med både bekanta och nya namn! 

 

 

Nu ska jag försöka studera lite och njuta av vårsolen, ha en fin lördag!

 

14.03.2015 kl. 11:57

Bokenkät

 

Senast utlästa bok: Expeditionen - Min kärlekshistoria av Bea Uusma, så fina bilder! Blev helt uppslukad även om slutet kändes rätt så deprimerande. 

Läser just nu: Har snart läst klart En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie, läs den! Lär mig massor hela tiden och älskar att den går så bra att sträckläsa. 

Borde eller skulle vilja läsa just nu: Borde läsa klart The Goldfinch (bara halvvägs ännu), vill läsa Ru av Kim Thúy och Lyssnerskan av Tove Jansson som jag påbörjade i början av januari men blev tvungen att lämna kvar hos min syster. 

Bok eller annan kulturupplevelse jag mest ser fram emot i år: Säger som Ida som jag lånade listan av, filmatiseringarna av Gillian Flynns Dark Places och sista delen av Hunger Games. Annars har jag ingen koll på vad som är på kommande. 

Senast fådda bok: Women Who Run with the Wolves av Clarissa Pinkola Estés, julklapp av min syster (har inte ännu hunnit läsa den dock). 

Antal biblioteksböcker hemlånade: Noll, buhu. Har en massa olästa böcker hemma och som vanligt ett låneförbud som jag inte vill betala bort eftersom jag då kan låna nya böcker och få ännu fler förseningsavgifter. 

När läste du senast en diktsamling? Hjälp, minns inte ens. I höstas försökte jag mig på en samling med amerikansk poesi men hann bara läsa några rader innan den skulle lämnas tillbaka.   

Så här håller jag koll på vad jag läst: Med listor i en liten anteckningsbok, började med vanan att skriva ner allt jag läser för 10 år sen och min dröm är att ha en hel liten bok med läsupplevelser att bläddra i när jag är gammal. 

Den tjockaste bok jag läst: 1Q84 av Haruki Murakami är den tjockaste åtminstone på senare tid, hela trilogin var 1318 sidor i pocket. Huhhu. 

 

PS. Ännu hinner man delta i tygpåsutlottningen ett par inlägg längre ner, blir så glad ifall många är med!

 

23.02.2015 kl. 00:57

Februarifredag

 

Byter ett regnigt Åbo mot ett regnigt Helsingfors ikväll. Annars är det som vanligt, väntar på studiemotivation och ljusa kvällar med koltrastsång som får det att krypa i nackskinnet. London Grammar får fungera som vårmusik tillsvidare.  

 

20.02.2015 kl. 18:39

Utlottning!

I höstas råkade jag (halvt i misstag) vinna den här fina tygpåsen i en giveaway som Ia ordnade på sin instagram och innan jul kom den i posten från Paris. Nu är jag dock något av en tygpås-samlare och har tygpåsar så det räcker och blir över från förut, så istället för att låta den ligga och damma i något skåp hemma så tänkte jag lotta den vidare till ett bättre hem! 

Påsen är designad av BambouchicParis i Frankrike, klicka på länken för att komma till deras sida på Etsy. Här finns också fler bilder och en närmare beskrivning av tygpåsen. (Slut på reklam.)

För att vara med: lämna en kommentar och säg hej, berätta vem du är (om vi inte känner varandra) och ifall du brukar läsa den här bloggen, gärna med en länk till din egen blogg. Sen lottar jag ut en vinnare och skickar tygpåsen med posten/lämnar över den direkt ifall du råkar bo i Åbo. Klart! Sista dagen att delta är 4.3. 

 

10.02.2015 kl. 12:47

Negationer

Lånade inte-listan från bästa Nanó som i sin tur hittat den hos Hanoscha!

Jag får inte ihop 60 studiepoäng per år. Jag använder inte mössa på vintern om det inte är för att håret är smutsigt. Jag tycker inte om att sporta eller laga mat. Jag åker inte bil. Jag är inte så produktiv som jag vill eller tror att jag borde vara. Jag kommer inte i tid. Jag färgar inte håret. Jag använder inte smink varje dag eller tiotusen olika skönhetsprodukter. Jag tycker inte om att köpa kläder. Jag sköter inte om mina krukväxter fast jag vill. Jag känner inte igen kändisar. Jag vet inte hur mycket jag väger. Jag får inte nånsin bloggtorka som i brist på idéer, bara tids-, energi- och motivationsbrist. Jag kan inte koka kaffe.

 

07.02.2015 kl. 23:38

Ut i skogen

Untitled

Untitled

 

Två mellanformatsbilder från februari 2012, tagna i samma veva som denna serie (som jag fick så fina kommentarer på - tack!). Ibland saknar jag England, det milda klimatet och skolans mörkrum, så konstigt att tänka att det redan är tre år sedan. 

År 2015 vill jag vara lite närmare naturen, fota mera träd och hålla på med olika kreativa projekt alldeles bara för att det är roligt. 

 

15.01.2015 kl. 23:37

Framtida läsning

    

    

      

Några böcker som gärna skulle få flytta in i min hylla i vår (lämpligt nog går de alla i samma färgskala = perfektionisten inom mig jublar. Hjortar tycks också vara ett återkommande tema i pärmväg, bra så). 

 

13.01.2015 kl. 22:53

Läst 2014

 

1. And the Mountains Echoed - Khaled Hosseini
2. 1Q84: Book three - Haruki Murakami
3. Looking for Alaska - John Green
4. The Hobbit - J.R.R. Tolkien
5. Den bästa dagen är en dag av törst - Jessica Kolterjahn
6. Mockingjay - Suzanne Collins
7. Egenmäktigt förfarande: en roman om kärlek - Lena Andersson
8. Barnmorskan - Katja Kettu
9. The Cuckoo's Calling - Robert Galbraith
10. American Gods - Neil Gaiman
11. The Summer Without Men - Siri Hustvedt
12. We Have Always Lived in the Castle - Shirley Jackson
13. Gone Girl - Gillian Flynn
14. Gräset är mörkare på andra sidan - Kaj Korkea-aho
15. Farlig midsommar - Tove Jansson
16. Will Grayson, Will Grayson - John Green & David Levithan
17. Odjurets tid - Jonas Gardell
18. Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann - Jonas Jonasson
19. Maresi: krönikor från röda klostret - Maria Turtschaninoff
20. Torka aldrig tårar utan handskar: 2. Sjukdomen - Jonas Gardell
21. Fool's Fate - Robin Hobb


Dags att summera årets bokskörd (ursäkta för grynig bild). Har många gånger funderat på vitsen med att ha en sån här pass “offentlig” boklista, i jämförelse med dem som inte läser alls känns det lite skrytigt och i jämförelse med dem som läser 50 böcker per år lite fjuttigt. Själva bokvalen kan man också fundera över, allt jag läser är ju inte höglitterära klassiker precis, men så får det vara med nöjesläsning tycker jag. Dessutom är det intressant att se vad andra läser så det blir nog en boklista nästa år också. I år är jag nöjd med att ha klarat av min målsättning för året (20 böcker (även om en del böcker såklart går snabbare att läsa än andra, 2014 har evighetsprojekten varit American Gods, Fool's Fate och The Goldfinch som ännu inte är avslutad)), har också läst ett par antologier (Ingens mamma och Fittstim) som inte kommit med på listan. Får se vad 2015 har att komma med i bokväg!
 

05.01.2015 kl. 02:51

 

En plats för ord, bilder och tankar. Fotoalbum, bokhylla, antecknings- block.

25, Åbo. 

 

Follow

 

Senaste kommentarer