Bloggandet

 

bild: ratata.fi/evenemang

Imorse kom jag hem från Lysekil och Göteborg och sen dess har jag bara suttit hemma i pyjamas. Gick verkligen in för att försöka njuta av resan (åt glass nästan varje dag, köpte ett par böcker jag annars inte hade unnat mig och tog bilder på utsikten) och det funkade såpass bra att jag sista kvällen fick ångest över tanken på att komma hem igen och behöva grubbla över vad jag ska ta mig till resten av sommaren (eller livet). En vecka semester från uppsatsskrivandet och grubblandet gick alldeles för fort. 

Egentligen hade jag tänkt skriva ett peppigt inlägg om allt mer eller mindre bloggrelaterat skoj som inträffat i mitt liv den senaste månaden (därav bilden!), har ju varit på Ratatas utvecklingsmöte i Helsingfors, gått på bloggträff både i Åbo och Karis, träffat Hanna på kaffe i Göteborg och en massa andra saker som jag aldrig hade gjort om det inte varit för Ratata och bloggarna. Helt fantastiskt att det finns ett sånt här nätverk!

Samtidigt har jag länge velat hit och dit kring bloggandet, vill ju definitivt inte sluta blogga nu då det känns som många bloggar vaknat till liv igen men saknar lite engagemang och någon riktning för vad bloggen ska innehålla. Jag orkar inte dokumentera mitt liv med fina bilder och skulle helst spendera lite mindre tid framför datorn. Det enda som egentligen känns angeläget att blogga om är böcker och psykisk ohälsa - det sistnämnda känns svårt delvis för att det skulle bli väldigt självcentrerat och delvis för att jag är livrädd för att någon jag inte vill att ska läsa gör det, min blogg är ju inte 100 % anonym även om jag inte har namn eller bild i sidospalten. Men å andra sidan är väl de flesta bloggar (inklusive den här) uttryckligen till för navelskåderi och hur ska jag ens lite kunna bidra till att bryta tabut mot att prata om mental hälsa om jag själv inte vågar göra det? Skriva av mig kunde jag ju göra också i en privat dagbok men det känns inte alls lika givande som att slänga ut sina tankar i cyberrymden för att se om nån annan kanske känner likadant. 

 

16.06.2015 kl. 23:27

Ratatas sommarlista

Åland 2013

Sommaren är här! Vad ska du göra nästa vecka?

Tänkte först skriva ingenting men nästa vecka har jag faktiskt planer! Ska åka till Göteborg och Sveriges västkust med mina föräldrar och lillebror, har inte riktigt koll på vad man kan göra där ännu så släng jättegärna in en kommentar ifall ni har tips! Att resa med familjen är alltid något av en risk, å ena sidan blir jag ofta väldigt apatisk och deppad på familjeresor av diverse orsaker men å andra sidan behöver jag verkligen en liten paus och att se Göteborg skulle nog vara fint. Ser mest fram emot att besöka svenska bokhandlar, haha. 

Tre saker du vill göra i sommar.

Stjäl svaret från Caroline: Vara vid havet, läsa, måla. Och skriva. Och umgås med bra typer. Och må bra, men det är ett så flummigt begrepp att jag inte vet om det är uppnåeligt. 

Tre saker du INTE vill göra i sommar.

Ha ångest, grubbla, tänka på döden.

Vad blir din sommarplåga 2015?

Har lyssnat på denna fina som jag hittade på Josefins blogg på repeat i flera dagar i rad, räknas det?


Landet eller stan?

Landet och havet helst, fast Åbo visar verkligen sin bästa sida på sommaren. 

Vilka dofter får dig att känna att sommaren är här?

Nyklippt gräs, grillmat, solskyddskräm på hud, den där unkna lukten när man kliver in i en bil som stått i solen hela dagen, rutten tång vid havet och doften av våt jord när det precis slutat regna. 

Vad är sommarmat för dig?

Allt som är grillat (halloumi helst), nypotatis, jordgubbar med grädde, ärter som man köper från torget, cider, glass!

Sommarjobb - ångest eller glädje?

Sommarjobbsångesten inleds traditionellt i december varje år och avslutas i juni-augusti, beroende på hur länge det tar för en att acceptera det faktum att man blivit utan jobb IGEN. Men egentligen känns det som en liten lättnad att jag inte fick någon av de praktikplatser jag sökte, hade nog inte orkat jobba på en forskningsstation ändå. Den här veckan har jag ändå fått vara inhoppare på sommareftis/dagsläger för barn ett par dagar, skulle gärna ha det som heltidssommarjobb!

 


Vilka böcker ska du läsa?

Kanske dom här? Är också nyfiken på Drömfakulteten, Not That Kind of Girl, The God of Small Things, Hey Dolly, boken om Tove Jansson av Tuula Karjalainen och en massa annat. Finns alltid helt för lite tid för alla böcker man kunde läsa. 

Vad är din värsta sommarinsekt?

Fästingar, bromsar, myggor, stora spindlar och myror som kryper in i öronen på en. (Fast fästingar och spindlar är ju inte alls insekter.)

Har du tänkt besöka några särskilda platser?

Sverige nästa vecka, Åbolands skärgård, mina systrars landeställe i Borgå skärgård, Kyrkslätt, Helsingfors säkert och hoppas lite på nån annan längre resa också. Till Esbo tänker jag inte flytta över sommaren, där finns ingenting som lockar. 

Vad är det somrigaste plagget du har?

Köpte nya shorts för första gången på flera år nyligen så säger väl det. Eller den här blåa långkjolen som jag fyndade i mammas garderob förra sommaren. 

 


 

Sommarregn - ja eller nej?

Absolut, så länge det inte regnar hela tiden. 

Har du tänkt utmana dig själv i sommar?

Jo! Vill så gärna hitta tillbaka till skaparglädjen jag kände som yngre, så mitt mål för sommaren är att börja rita och skriva igen och säga hejdå till prestationsångesten som alltid ska lägga sig i. Försöker intala mig själv att det inte behöver bli bra och huvudsaken är att jag gör det för att det är roligt, men det är svårt att trolla bort tankemönster som satt sig i hjärnan sen flera år tillbaka. Sen skulle jag vilja lära mig skejta lite mer!

Och till sist - din bästa sommarrutin!

Hehe, rutiner är verkligen något som brukar saknas i mina somrar och som jag säkert skulle må bättre av. Nästan vadsomhelst går bra bara det händer något nån gång. 

 

06.06.2015 kl. 01:03

Läsdagbok 2015, del 2

 

Hittade en så fin utgåva av The Lion, the Witch and the Wardrobe i vintras att jag helt enkelt inte kunde lämna kvar den i butiken, har aldrig haft den hemma varken på svenska eller engelska trots att det är barndomsnostalgi på hög nivå. Just den här är tryckt på bästa sortens papper (matt, tjockt, icke-blekt) med texten och illustrationerna just precis rätt utplacerade, perfekt för en bokomslagsnörd som jag med andra ord. Pärmen är också i matt papper. Förutom det yttre så gillar jag innehållet också såklart (utom kanske det religiösa temat som inte var lika uppenbart i yngre ålder), det är vackert och spännande och illustrationerna av Pauline Baynes gör verkligen vinterskogen magisk. Minus för sexism (Lucy och Susan får inte använda sina vapen för att "battles are ugly when women fight", wtf julgubben?) men i övrigt känns hela boken lite som att svepa in sig i en filt gjord av sockervadd. 

 

Välkommen till den här världen av Amanda Svensson var en bokcirkelbok. I början störde jag mig på språket och tyckte det var lite pretentiöst, sen fick jag lust att själv skriva så. Har alltid svårt att skriva om bokcirkelböcker men den var citatvänlig och rätt så fin. 

"Det som händer när man tränar hårt är att musklerna bryts ner, slits itu, faller sönder. Sen läker de ihop och blir starkare än nånsin. En liten hemlighet: Det är applicerbart på allt i hela livet."

"Den berusade kroppen är det vackraste jag vet. Hur man blir mer mänsklig och mer mekanisk samtidigt. Mjukare men samtidigt mer avdomnad. (...) Den berusade kroppen är vacker, därför att den är så befriande omedveten om sej själv. I berusningen blir kroppen och psyket ett, det finns ingen barriär, inget som skaver, inget som kliar. Det händer inte ens i sömnen, inte ens i döden."

 

I mars eller om det var april gjorde jag ett nytt försök med John Green i hopp om att hitta något av samma kaliber som The Fault in Our Stars men blev besviken igen, hade förväntat mig lite mer av Paper Towns med tanke på att tumblr kryllar av citat ur den. Visst har den några intressanta stycken man kan plocka ut och ibland är det riktigt spännande men som helhet föll den lite platt och twisten på slutet var inte heller speciellt överraskande. Annars följde den ganska långt samma mönster som Looking for Alaska (high school-snubbe blir kär i snygg, populär, mystisk tjej som han inte kan få men känner han ens henne över huvud taget? Känns lite uttjatat ifall man läst båda). 

 

(skrev det här inlägget förra veckan men har inte publicerat på grund av bilden, den är skarp i uppladdningen men suddig i själva inlägget, buhu.)

27.05.2015 kl. 21:29

Ratatas majlista!

swoon.

bildkälla

Vad är ditt mål under maj månad?

Att skriva lite på min kandidatavhandling (men inte skriva klart), läsa på djurfysiologitent och få bättre sömnvanor. Läsa någon bra bok. 

Vad kommer du vara beroende av?

Allergimedicin, näsdukar, krukväxter (vill ha meera) och vänner. 

Vad står det i ditt första inkomna sms för maj månad?

"Jee". Spännande va? I det näst första står det "Hej söta syster! Sku gärna ha setts men min kalender va helt fullpackad och ja ska imoron på vigu kurs. Kramisar! :D". 

Hur ser en typisk maj-morgon ut för dig?

Stiger upp 8-9 tiden med täppt näsa, försöker bota pollensnuvan med näskanna och andra  knep, äter gröt med banan och kanel och cyklar iväg till datasalen, bibban eller till folkhälsans byggnad efter att ha segat en stund hemma. Egentligen skulle jag vilja sova längre men eftersom sambons klocka ringer 7.45 är det ingen vits, sover inget vidare efter att ha blivit väckt en gång och försöker få in någorlunda regelbundna sömntider.

Kommer något hända denna månad som aldrig hänt tidigare?

Jag har börjat gå i terapi, det är nytt men bra! Kandidatavhandling har jag aldrig skrivit tidigare heller (kommer dock inte att bli färdig kandidat förrän om ett år tidigast, dit är det ännu 57 sp kvar efter att jag fått ynka 6 sp för avhandlingen). Funderar lite på att delta i skateworkshoppen i Ekenäs, har aldrig ens stått på en skateboard och är rädd för att falla men skulle nog kännas sjukt bra ifall jag gjorde det ändå. 

Vilken musik finns på din spellista för maj?

Just nu håller jag på och lyssnar igenom Oh Wonders alla låtar på spotify och Kents senaste album (inte så vårpeppigt kanske men annars bra). Annars är det nog bara gamla favoriter från tidigare. 

Är det något du vill ha mindre av denna månad som du hade för mycket av förra månaden?

Ångest, kallt väder och datorsittande. Nästa vecka byter jag ut datorsittandet mot tentläsningssittande, vet inte vad som nu sen är bättre.  

 

1920's vappen

Maj började rätt så bra i Helsingfors på Vanessas fest med 20-40talstema, fina bilder finns på Miilos och Fias bloggar (bilden är stulen från Miilo). 

 

Är det något du vill ha mer av denna månad som du hade för lite av förra månaden?

Ja! Vill vara gladare, sova mera, vara ute i solen, äta en glass, hinna med nöjesläsning och få inspiration till studierna och livet helt överlag. Ser fram emot att gå på Ratata-träff i Åbo också. 

Smider du redan planer inför sommaren?

Lite i smyg, har mest försökt förtränga den hela våren eftersom bristen på sommarjobb/skolrutiner och det faktum att sommaren är så överhyjpad alltid ger mig en massa ångest (man ska liksom bara glida runt och njuta i tre månader och lyckas man inte med det är det nåt fel på en. På vintern är det mera accepterat att inte vara glad hela tiden). Men jag tror det ska bli rätt så bra ändå. Tänker skriva färdigt kandidatuppsatsen, läsa massor böcker bara för skojs skull, försöka skriva och rita lite, njuta av solen och kanske hitta på nåt litet äventyr. 

Bästa drycken i maj!

Skumppa måste det väl vara? Har dock bara druckit sangria och körbärsöl en gång hittills (också bra) så får väl försöka övertala någon att ordna en skumppa-picknick. Mest blir det såklart vatten och te. 

Vad är det finaste någon sagt åt dig hittills under månaden?

Alla kommentarer på det här inlägget var väldigt fina, tack hörni <3 Om det kommer nånting bra ur den här soppan så är det nog att man kan dela med sig, få stöd av andra och upptäcka att man inte är ensam.  

Vad hoppas du att någon ännu kommer att hinna säga åt dig innan månaden är slut?

"Vill du ha ett jobb?"

14.05.2015 kl. 13:28

Svart på vitt

 

På valborgsmässoafton cyklade jag iväg till FPA för att lämna in ett psykiaterutlåtande med diagnosen medelsvår depression och generaliserat ångestsyndrom. Nu tänker jag inte lägga desto mera vikt vid olika diagnoser (känns konstigt att en okänd person ska pussla ihop ett utlåtande utgående från två 45 minuters-pratstunder, ens patientregister på Studenthälsan och några flummiga tester) men det känns skönt att ha saken ens lite utredd. Innan jag träffade en psykolog första gången i somras trodde jag att en eventuell diagnos eller behandling skulle kännas som ett stort personligt misslyckande, som att få det svart på vitt att det är nåt riktigt hemskt fel på en*, men som tur hade jag fel. Tvärtom känns det som en lättnad att ha nån slags professionell bedömning, nåt som jag kan ta till ifall det är nån som tjatar om att "rycka upp sig" eller "ta sig i kragen", även om jag bara tänker på det tyst för mig själv. Som en liten tröst för situationer där jag annars bara skulle känna mig borttappad och misslyckad, och som en påminnelse om att vara snäll mot mig själv. Ens problem blir ju knappast bättre av att bara strunta i dem (har testat!), så att få klarhet i saken och förhoppningsvis kunna göra något åt det känns definitivt bättre än att bara må dåligt. 

Har velat lite hit och dit över ifall jag ska skriva om det här eller inte men kommit fram till att allt annat skulle kännas fel. Att få ta del av andras berättelser, både på nätet och i verkligheten, har hjälpt mig att våga ta tag i mitt eget mående och om ens en enda person kan få hjälp av att jag skriver om det här på min lilla blogg är det värt det. Jag önskar att hela grejen med psykiska problem kunde avdramatiseras lite, att det inte skulle vara konstigare att gå till en terapeut än att gå till tandläkaren. Ändå har jag lust att släta över lite, att säga "jo det går nog riktigt bra!" ifall nån frågar och skriva att depressionsdiagnosen nog är överdriven (vilket jag tror att den kanske är, inte är jag väl så deprimerad?) och just därför känns det också extra viktigt. Jag orkar inte ha en blogg där man bara visar de bra och roliga sidorna av livet och sopar allt annat under mattan, och även om jag inte har tänkt börja med en angstblogg eller skriva i detalj om exakt alla mina problem så känns det bättre att försöka vara ens lite ärlig. Nu ska jag publicera det här inlägget innan jag ångrar mig, glad fredag!

 

(*vill förtydliga att jag inte sett andra med psykiska problem som förskräckligt misslyckade, utan det har mest varit riktat mot mig själv) 

 

08.05.2015 kl. 21:27

Listan om tiden

Untitled

bildkälla

Vad är ditt förhållande till tid?

Inte så bra... är väldigt dålig på att beräkna hur lång tid olika saker tar och är därför alltid sen. Har ofta ångest över hur snabbt tiden går och att man kanske borde göra mer av sitt liv än att hålla på med saker sådär lite halvhjärtat. Tiden känns ofta som nåt ogreppbart jag inte riktigt har kontroll över. 

Vilken tid på dygnet gillar du bäst?

Kvällen, har oftast roligast då och ifall jag studerar gör tanken på att det snart är dags att avsluta jobbet det lättare att vara produktiv, vill ju hinna ännu med lite till. 

Vilken tidsepok skulle du vilja leva i, bortsett från denna?

Längtar inte direkt till någon annan tidsepok men visst hade det varit fint att leva i en tid utan dagens stressiga tempo, internet och tekniken som tar över. Hade säkert mått bättre mentalt på stenåldern men å andra sidan fanns det andra problem då. 

När går tiden som snabbast?

Framför datorn, på riktigt roliga fester, när man ritar/målar (gör det dock aldrig nuförtiden, vill börja igen!) och med de bästa böckerna. 

När går tiden som långsammast?

I Arkens bibliotek med en tentbok framför näsan. 

Hur lång tid tar det för dig att sminka dig?

Fem minuter till vardags kanske, oftast blir det bara mascara och vissa dagar inget alls. 

Vilken är det bästa veckodagen?

Fredag såklart! Gillar att i bästa fall vara produktiv på dagen samtidigt som man har veckoslutet framför sig och kan göra något roligt till kvällen. Går det inte bra med studierna blir det ändå veckoslut och dags att ta en paus. (Som föreläsningslös studerande går det såklart att planera sin tid precis som man vill, men jag försöker att alltid hålla veckosluten lediga eftersom allt funkar mycket bättre då, hinner vila lite och är mer effektiv på vardagarna sen). 

Äter du fort eller sakta?

Jättejättejättelångsamt, är alltid rädd för att folk ska tröttna på att äta lunch med mig på grund av detta. Tycker om att prata mycket i matbordet och får ont i magen om jag tvingar mig själv att äta snabbt. 

Vad gillar du minst att lägga tid på?

Att städa, läsa på tenter till kurser som känns onödiga och umgås med personer jag egentligen inte har lust att träffa.

När brukar du går upp och lägga dig på vardagar?

Jag nog en nattuggla som oftast lägger mig allt för sent, sover också dåligt vilket gör att det inte känns så lockande att gå och lägga sig. Eftersom jag inte har föreläsningar blir uppstigandet ganska oregelbundet men tänker börja pröva att stiga upp samma tid varje morgon för att se om det skulle hjälpa mot sömnproblemen. 

Vad skulle du gärna haft mer tid till?

Att fundera ut vad jag ska göra med min tid, läsa bra böcker, vara i naturen, träffa fina typer, pyssla med olika kreativa saker, besöka vackra platser och bara ta det lugnt ibland. 

Var ser du dig själv om tio år?

Supersvårt att svara något konkret men jag hoppas att jag jobbar med något som jag trivs med och är omgiven av människor jag tycker om. 

 

07.05.2015 kl. 12:54

Läsdagbok 2015, del 1

 

Inledde året med att läsa Tove Janssons Trollvinter i hopp om att stå ut med januari lite bättre. Den var fin som förväntat. 

Näst i tur var Expeditionen - min kärlekshistoria av Bea Uusma. Själva historien tilltalade mig inte speciellt och var lite rädd att bli besviken eftersom den hyllats så mycket men tvärtom sögs jag in i berättelsen och sträckläste första tredjedelen av boken. Den illustrerade utgåvan är väldigt fin och Beas besatthet smittar verkligen av sig (kan förresten tipsa om hennes sommarprat från 2014!). Fick ändå en olustig känsla efter att ha läst klart boken, slutet var såklart inte så upplyftande. 

En annan favorit var En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie, blev så glad över läsglädjen som infann sig. Att jag läste på svenska var säkert en fördel men tycker också i övrigt att boken är sträckläsvänlig, fokuset ligger till en stor del på handlingen och man behöver inte fundera igenom varje mening fem gånger trots att språket är vackert. Det kändes också bra att ens lite bättra på mina pinsamt dåliga kunskaper om Nigeria och Biafrakriget, men mest medryckt blev jag kanske ändå av karaktärerna. Önskar att jag kunde beskriva bättre, läs den bara! 

 

06.05.2015 kl. 11:11

Ratata, regn och bloggpepp

Untitled

 

Blev utmanad av Nanó att göra en tolkning på B&W-utmaningen som cirkulerade på facebook på hösten, så här kommer en svartvit vitlöksbild från 2012 (som såvitt jag minns var den enda bilden jag verkligen orkade lägga upp på facebook då det gällde, eventuellt följer de andra fyra bilderna i senare inlägg). Skickar utmaningen vidare till Emily

Annars ser jag mycket positivt med de ändringar som skett på Ratata nyligen, att driva en bloggportal gratis i flera år måste vara galet tungt (lyfter verkligen på hatten åt Karin!) och de nya ägarna verkar vara måna om att Ratata ska få förbli det mysiga ställe det hittills varit. (Tycker förresten att alla som är intresserade av att påverka Ratatas framtid ska intresseanmäla sig till utvecklingsgruppen (deadline idag) och lämna en kommentar med vilka bloggfunktioner de saknar på framsidan.) Är som många andra glad över alla de fina typer jag träffat via Ratata och bloggandet, hurra för mer sånt i framtiden! 

En annan sak som gör mig peppad trots regn och studieångest är att imorgon bär det av till Helsingfors för att fira vappen, tror det blir bra. 

 

29.04.2015 kl. 16:30

Åbotips!

Imorgon (8.4) kommer självaste Miilo till Åbo och berättar om hur man fixar sin egen utställning och marknadsför sig själv som fotograf, dessutom blir det vernissage på Fabbes Café med vin och annat gott, komkom om du är i trakterna! Facebookevent finns här och info på hemsidan här. (Min blogg tycks ha förvandlats till något av en reklampelare för fotoföreningens evenemang på sistone, men tänkte att detta får ju ingen missa). 

 

07.04.2015 kl. 11:50

Perfektionism och bloggande

 

(en bild som inte har nånting med texten att göra, har tyvärr inte hittat ursprungskällan)

 

Emily skrev ett intressant inlägg om perfektionism som också är något jag funderat mycket på de senaste åren. Att jag bloggar såpass sällan som jag gör beror inte på brist på idéer eller intresse, inte ens på tidsbrist i egentlig mening, utan desto mer på perfektionism. Jag kan aldrig bara snabbt slänga ihop ett inlägg eller strunta i att bilderna inte passar ihop med varandra, och att vrida och vända på varje inlägg i tio gånger så lång tid som en annan person skulle göra ger inte bara upphov till en väldigt långsam bloggtakt utan även en hel del frustration och ångest som ofta får mig att låta bli att ens försöka. Istället för att vara ett utlopp för kreativitet och tankar blir bloggen ännu ett prestationskrav bland andra (min perfektionism begränsar sig förstås inte bara till bloggen utan inkluderar det mesta i livet som går att mäta). Det värsta är att jag nästan alltid är missnöjd, trots justeringar hit och dit i all oändlighet eller tills jag inte orkar mera.

Tidigare har jag tyckt om perfektionismen, den gör det ju trots allt möjligt att prestera väldigt bra i vissa lägen, men på sistone har den allt mer börjat kännas som ett kvävande hinder. Att alltid göra allt perfekt i livet är knappast en rimlig sak att kräva av sig själv, inte heller att undgå att bli besviken när saker blir som de blir ändå. Vill gärna släppa perfektionismen och sänka kraven åtminstone här på bloggen men vet inte riktigt hur, kanske jag tar en bloggpaus eller försöker publicera fler inlägg utan större eftertanke. Ibland är det bättre att bara få saker gjorda. 

 

28.03.2015 kl. 02:29

 

En plats för ord, bilder och tankar. Fotoalbum, bokhylla, antecknings- block.

25, Åbo. 

 

Follow

 

Senaste kommentarer