(nyår)

 

när dammet lagt sig står jag på orörd mark
horisonten ligger vidöppen men jag har aldrig varit här förut 

åt vilket håll går jag nu?

 

27.12.2015 kl. 20:48

Två vinterlistor

 

 

Vad är det bästa med vintern?

När det är ordentlig vinter med minusgrader och solen och snön gör allt ljusare och man kan använda sin dunjacka. Jag tycker inte om kyla men mörker är nog hundra gånger värre. 

Din bästa vinterbild från Instagram!

Den här, definitivt! Var ju inte mycket till vinter förra året heller men en januarimorgon vaknade jag upp hos min hurtiga syster till en vit värld utanför fönstret och eftersom hon bodde precis vid ett skidspår fanns det inga andra alternativ än att dra på sig kläderna och bege sig ut. Bilderna i det här inlägget är annars de vintrigaste jag hittade på min dator, alla från 2011-2012. Fotar tydligen väldigt lite på vintern, ljuset är ju inte så värst inspirerande. 

Vad kommer du dricka i vinter? 

Glögg, kanske lite rödvin och en massa te. Har äntligen en stavmixer i min ägo igen så smoothies ska det också bli! Och säkert en del sprit också om jag ska vara sanningsenlig. 

Vad kommer du äta i vinter? 

Skulle vilja ta tag i mitt matlagande lite grann och testa nya recept, helst vegetariska och hälsosamma sådana men vad som helst som inte är gröt funkar. Just nu har jag riktigt dåliga matvanor, skippar nästan alltid lunchen och äter inte ens ordentlig middag alla dagar så det finns definitivt utrymme för förbättring. 

Vilka sånger går på repeat hos dig just nu?

Adele - Hello, Denai Moore - Blame, Oh Wonders spotifylista och en lista med julmusik. Idag lyssnar jag på Coldplay för första gången på länge.

Vilka är dina bästa julpyssel-tips? 

Oj har inte pysslat så mycket i år men att slå in julklappar är ju alltid mysigt! Sen har jag klippt ut lite pappersgranar i mintgrönt (bästa färgen) och hjälpt barnen med deras pyssel på jobbet. 

 

 

Hur kommer du fira jul?

Med familjen och en del av pappas släkt på julafton och med mammas i Borgå på juldagen. Ska äta risgrynsgröt, tända ljus på gravgården i Helsingfors, baka pepparkakor, kanske sjunga julsånger och läsa nån bra bok som alla tidigare jular har jag tänkt. Hämtat julgran i skogen har vi också gjort. Känns lite tomt att inte ha något julmys i Karis inplanerat för första gången på sex år men bra ska det väl bli ändå. 

Vad gjorde du vid den här tidpunkten för ett år sedan?

Angstade om allt möjligt och var trött ända in i märgen. Blev överraskad av ett gäng fina typer när jag fyllde 23, gjorde egen knäck och gick på årsfest men annars har de flesta av mina minnen från senhösten försvunnit i en mörk stressdimma. Firade jul på samma sätt som i år och ett sjukt roligt nyår i Åbo. 

Vad läser du? 

Sånt här går ju aldrig att planera men jag läste i alla fall precis ut Det handlar om dig och skulle vilja fortsätta med The Ocean at the End of the Lane, Ru, Americanah, The God of Small Things, Dark Places, Män kan inte våldtas osv osv.. Sen skulle jag gärna läsa klart The Secret History, The Goldfinch och Allt det där jag sa till dig var sant

Sen vill jag ju läsa alla fina bloggar här på Ratata och annanstans också! Fast känner mig ärligt talat lite överväldigad varje gång jag går in på framsidan eller bloglovin, finns så många intressanta bloggar att följa och kommentera på och jag orkar inte läsa ens en bråkdel. 

Vad tittar du på?

Alltså jag tittar väldigt sällan på serier eller film eftersom jag enbart gör det i andras sällskap, kommer helt enkelt aldrig på tanken att göra det själv. Plöjde i alla fall igenom första säsongen av Bron för några veckor sen så ska säkert fortsätta med det och sen har jag tänkt allmänbilda mig lite med att se Star Wars-filmerna som jag helt missat av nån anledning. 

 

 

Vad var bäst med hösten?

Att jag hoppade av mina studier (eller tog en paus, har inte bestämt vilket ännu) och fick chansen att jobba på eftis istället, får smått panik av tanken på att studera och har mått så mycket bättre utan all den stressen. Att solen lyste och regnen höll sig borta ända tills november och alla fina som jag fått hänga med. 

Vad var sämst?

Allt som skavde och var trassligt.  

Beskriv en typisk dag för dig under vintern 2015-16.

Vaknar mellan 8 och 10 (det tidigare är mitt mål, det senare är mer sannolikt), äter gröt, cyklar till jobbet om det inte är snö, äter mellanmål, pysslar och leker med barnen och försöker reda ut deras gräl, plockar undan, går hem och lagar middag, träffar kompisar eller har en lugn kväll hemma. Är ledsen ibland och glad ibland, förhoppningsvis mera glad. 

Vilken var årets bästa julfest?

Jag har faktiskt inte varit på en enda julfest i år, dumt! Men Picturas årsfest som vi ordnade första veckoslutet i december var i alla fall svinbra.  

Vad har du för vinterplaner?

Läsa bra böcker, fortsätta jobba med mig själv och ta en dag i taget. Börja med yoga eller pilates igen. Undvika eller i värsta fall överleva vinterkräksjukan. Förhoppningsvis hitta på en plan för nästa läsår. Flytta! Och sen ska jag åka upp till Lappland nån vecka för att hälsa på systern min hoppas jag. 

 

Listorna hittade jag hos Kaneli och på Ratatas framsida, fick bli en blandning av båda. Nu ska jag försöka ta en liten internetpaus och låta bli att kolla bloggar i några dagar, god jul!

 

23.12.2015 kl. 18:29

Inte än men snart, snart, snart

 

 

Jag vill skriva om mitt hem men det är svårt. Om de två rummen med högt i tak och stora fönster, golvet i vackert ljust trä, det korallfärgade huset mitt emot som glöder i kvällssolen. Om sängen där jag både sovit gott och legat vaken och vridit mig, ibland ensam men oftast bredvid dig, om bokhyllan som jag sorterat om och om igen men aldrig riktigt blivit nöjd med, om den lilla samlingen krukväxter som jag vårdat med kärlek och okunskap, vitrinskåpen med våra glas och tallrikar och köksbordet du ärvt av din farmor. Om kvällar med andra, kvällar med dig och kvällar då det bara varit jag och mina tankar. Om hemmet som ibland kännats som en trygg borg att möta världen ifrån och ibland som ett fängelse som hållit mig kvar.

Jag har älskat mitt hem men ändå sköljer en våg av besvikelse över mig vid tanken på att mitt liv sett ut exakt så här i tre och ett halvt år. Att ingenting förändrats på ytan trots att det gjort det inuti. Tre och ett halvt år är en så kort tid men ändå så lång. 

Jag har alltid haft svårt för förändringar, vill alltid klamra mig fast vid det förgångna men nu får det nog räcka. Det är dags nu.

 

22.12.2015 kl. 15:34

Rapport från ångestträsket

 

För några dagar sen lämnade jag mitt Åbohem för att fira jullov hos föräldrarna, inställd på läsa böcker och ha det allmänt mysigt men istället kom ångesten som ett paket på posten. Naturligtvis. Jag vet varken varför jag ens blir förvånad längre eller varför den här känslan alltid drabbar mig just här, men jag vet att det inte skulle behöva vara så. Att jag kan ta mig loss. Teoretiskt sett. Istället fingrar jag på telefonen, går rastlöst från app till app, kollar alla inboxar om och om igen utan att orka svara på ett endaste meddelande, grubblar över vad alla andra håller på med och var de befinner sig, söker efter något som jag inte ens vet vad det är och knappast finns på facebook i varje fall. Tar upp en bok, lägger ner den. Tittar på en film men orkar inte bry mig om handlingen. Letar desperat igenom huset efter något att äta trots att jag vet att det inte är hunger som skaver inombords, stoppar i mig chokladbit efter chokladbit utan att riktigt känna smaken, utan att någonsin bli nöjd. Ligger på sängen och stirrar i en halvtimme medan tankarna mal på, vet att jag borde göra något vadsomhelst men oförmögen att röra på mig. Känslan går i vågor, avtar med jämna mellanrum men kommer alltid tillbaka. Jag känner igen mönstret, kan det utantill, har sett det hundra, nej, tusen gånger förut. Men jag klarar inte av att bryta det.

Inte ännu. En dag ska jag göra det.

 

Som botemedel (eller förebyggande åtgärd) tänkte jag i alla fall försöka göra klart alla halvfärdiga blogginlägg som dräller omkring inne i huvudet och utanför, och kanske, kanske skriva en årsresumé. Senast jag gjorde det var för våren 2012 och jag tänker att det kunde vara roligt att pröva igen även om jag är väldigt skeptisk till att jag kommer att orka göra ett inlägg för varje månad. Men försöka duger! 

 

21.12.2015 kl. 11:29

Sju frågor om böcker

 

 

Hur hittar du nya böcker att läsa? 

Mest via bloggar och kompisars rekommendationer (är rätt kräsen så ofta behöver jag få höra ett tips flera gånger innan jag nappar). Då jag var yngre och läste mera hängde jag ganska mycket i bibliotek efter skolan och plockade lite på måfå på mig allt som verkade intressant, nuförtiden känns det som att jag alltid har böcker inplanerade för flera månader framåt vilket gör läsandet tråkigare. Vill planera mindre och läsa mera! 

Hur kom det sig att du började gilla att läsa?

Jag levde ganska mycket i min egen bubbla och hade svårt för sociala situationer när jag var yngre så böckerna blev på många sätt mina närmaste vänner. Perfekt kombination av verklighetsflykt och guide till livet helt enkelt. 

Hur har din smak för litteratur förändrats under åren?

Inte så jättemycket men jag drogs mer till fantasy i tonåren, nuförtiden får jag ofta känslan av att jag läst samma sak förut så orkar sällan testa något nytt inom genren utan håller mig mest till samma författare. Älskar fortfarande sagor men läser mera av sånt som jag tidigare hade tyckt att varit tråkigt, dvs. mer verklighetsbaserade berättelser. 

Hur ofta köper du böcker? 

Lite för ofta. Böcker är kanske det jag gillar allra mest att köpa och att kliva in i en mysig bokhandel och bara försvinna mellan hyllorna en stund är något av det bästa jag vet. Vill ju helst hinna läsa böckerna också så försöker hålla i hatten bäst det går men räknade ändå ut att jag råkat köpa närmare trettio böcker i år varav så gott som alla är från reor, bokmässan eller Sverigebesök (i kontrast till det har jag köpt kanske en handfull klädesplagg under året). Brukar ändå aldrig ångra bokköp, köper sällan på impuls utan mest sånt jag vet att jag kommer att tycka om. 

Hur kom det sig att du började bokblogga? 

Nå jag bokbloggar ju inte direkt men tycker om att skriva om böcker ibland (och att läsa andras recensioner och bokfunderingar). Ett tag planerade jag att skriva ett inlägg för varje bok jag läst ut men märkte att det blev för stressigt, tog också bort listan över lästa böcker i år som jag tidigare hade i sidospalten eftersom den bara gav mig prestationsångest. Att ha en aktiv bokblogg tror jag att skulle döda min läslust ännu mer än jag redan själv lyckats göra hittills.

Hur reagerar du om du inte tycker om slutet på en bok? 

Känns som man borde skriva nåt lite mer spännande här, typ drar ut sista sidan och skriver ett nytt slut? Jag går bara vidare men förstås hamnar boken inte bland mina favoriter om jag blir besviken på slutet. 

Hur ofta bläddrar du fram och smygtittar på slutet av en bok? 

Aldrig, men kollar ofta försiktigt sidnumret på den sista sidan utan att läsa slutet för att veta hur lång boken är (ett beteende som jag gärna skulle sluta med, men har så svårt att låta bli). 

 

Bild från Åland 2013 (är fortfarande lite bitter över att jag råkade trampa sönder mina favoritsolglasögon sekunden efter att jag tryckt ner slutaren), listan lånade jag härifrån

 

17.12.2015 kl. 23:21

Våfflor och blå himmel

 

 

Okej mitt Belgieninlägg känns verkligen inte komplett utan detta bildpar: vackra gamla hus i de historiska kvarteren i Antwerpen och våfflor i septembersolen (solen!). "Du ser lycklig ut", sa Caroline när chokladsåsen rann nerför min haka och just i den stunden var det sant. 

 

14.12.2015 kl. 20:39

Bokmässan-eftersnacket

 

I slutet av oktober fick jag äran att vara med och spela in ett avsnitt till Ratatapodden och i fredags kom det ut! Astrid, Nanó och jag pratar om bokmässan, böcker och lite till. Märkte att jag inte alls är lika bekväm med att formulera mig muntligt som i text, har svårt att snabbt komma på rätt sak att säga och är kanske lite väl försiktig med att ta plats i diskussionen i sådana här sammanhang eftersom jag (i stunden) inbillar mig att det andra har att säga är viktigare eller intressantare. Om jag inte känt de andra två såpass bra hade jag säkert suttit tyst som en mus under hela podden. Tycker också det är svårt att hänga med ifall diskussionen snabbt går över till ett nytt oväntat ämne, kanske nåt att öva på?

Väldigt roligt och utmanande var det hursomhelst, klicka HÄR för att lyssna på avsnittet! 

 

06.12.2015 kl. 22:59

Belgien i september

 

 

Reseinlägg är kanske inte riktigt min grej och sånt här känns så otroligt fjuttigt och ytligt med tanke på allt hemskt som händer i Europa just nu (skriver "Europa" eftersom de hemskheter som händer på andra håll i världen aldrig hindrat mig nämnvärt från att skriva ytliga blogginlägg) men jag tänkte i alla fall att jag skulle berätta lite om när jag tog ett flyg till Bryssel för tre månader sedan. Världen är ju inte alltid bara vidrig även om det känns så ibland. Märkte hursomhelst att jag råkade ha en bunt telefonbilder i samma färgskala och eftersom sånt gör min obotliga inre perfektionist löjligt nöjd så kommer här några såna (vilket såklart betyder att bilderna knappast är representativa för resan som helhet). Jag fotade lite analogt också men filmrullen ligger ännu oframkallad i kylskåpet så resultatet av de bilderna är tillsvidare ett mysterium. 

 

 

Målet med resan var såklart att hälsa på Nanó! Jag hade aldrig varit i Belgien förut (åka tåg igenom räknas väl inte?) och efter att ha läst hennes blogg i tre-fyra år och insett att jag kanske fått en lite för stor del av min uppfattning om landet därifrån var det spännande att få åka dit och se med egna ögon. 

Det första vi gjorde var att ta tåget till Bornem där vi spenderade ett veckoslut hos Jeroens familj, åt god mat, sov för länge (okej bara jag), promenerade i parken, gosade med kattungar, drack körsbärsöl, cyklade omkring bland byarna och klappade getter på en djurgård. Vädret var desvärre kallt och regnigt men familjen var hur gullig som helst och det var fint att få uppleva nåt annat än det man har möjlighet till som en vanlig turist. Jag blev fascinerad av alla lustiga belgiska hus, det här var kanske min favorit. 

 

 

Tillbaka i storstaden Antwerpen sprang vi på loppisar, åkte spårvagn, drack kaffe som egentligen var lite för dyrt, åt världens godaste mat i kinesiska kvarteret och gick runt på stan. Mest hängde vi kanske ändå på Ratatas huvudkontor (dvs. i Nanós etta), drack te, åt billig mat och umgicks så mycket att vi blev trötta på varandra. Solen tittade fram och det var så skönt att kunna gå utan jacka utomhus, skulle gärna byta den finska hösten mot den belgiska. 

 

 

Jag fick hela tiden flashbacks till tiden då jag precis flyttat till England för att det var så mycket som påminde. Husen, maten, klimatet, inomhustemperaturen, ljuset, den typiska flunssan, växtligheten, kaninerna längs järnvägsspåret, kranvattnet, alkoholpriserna, stämningen, människorna. Fick hela tiden nypa mig själv i armen för att komma ihåg att jag bara skulle stanna en kort stund. En och en halv vecka var ändå en ganska bra stund för en resa, kändes som man hann se en hel del utan att behöva stressa runt som det lätt blir på resor där man måste betala för boendet/äta ute och kanske inte har råd att stanna så länge. Bra utgångspunkt för folk som mig som lätt får ångest av att allt är annorlunda med andra ord, nu hann jag landa ordentligt vilket var skönt. 

 

 

Efter några dagar anlände också Caroline som är mycket bättre än mig på att skriva reseinlägg! Här finns t.ex. ett inlägg från första dagen vi var där alla tre, väntar ivrigt på fler av hennes resebilder. Att shoppa hör vanligtvis inte till mina favoritsysselsättningar men blev av någon anledning jättepeppad på det i detta sällskap och ville köpa hela världen (händer typ aldrig?). Dessutom är Antwerpen en så vacker stad på sina håll med en massa fina gamla byggnader. 

 

 

Nästsista dagen tog vi tåget genom Nederländerna till ett dimmigt Amsterdam, besökte fotomuseet, gick runt på stan och knäppte tusen bilder på kanalerna. Vill åka tillbaka dit något tag! Sen var det dags att vinka hejdå till Belgien och denna fina tjej som bor alldeles för långt ifrån Åbo fast hon bara är ett chattmeddelande bort <3

 

24.11.2015 kl. 23:37

Mörkret

 

En dag i april stod vi utanför ett café vid åstranden och pratade om livet, hur allting kändes mycket lättare nu när dagarna var långa och solen äntligen var tillbaka. Om hur vi knappt stod ut med tanken på att det någon gång skulle bli höst igen, inte visste hur vi skulle orka leva. Vi slog undan tanken och försökte fokusera på nuet istället. 

Nu är den hösten här och jag har orkat och mått så mycket bättre än jag trodde var möjligt, kanske tack vare solen som inte lämnade oss lika tidigt som vanligt eller frånvaron av studier (som kanske behöver ett helt eget inlägg). Men just precis här nånstans i mitten av november slog höstdeppigheten till ändå, det känns som en grå hinna lagt sig över själen och jag orkar knappt släpa mig upp ur sängen. Kan man gå i ide fast man är en människa och inte ett mumintroll?

 

21.11.2015 kl. 15:06

Att resa med sig själv

 

 

För ett år och fyra månader sen var jag i Japan (!) och har sedan dess tänkt att jag ska skanna in mina filmrullar ordentligt, redigera bilderna och göra ett reseinlägg i bloggen. Det finns två orsaker till att det inte blivit av. För det första blev största delen av bilderna inte alls som jag tänkt mig (antingen har jag ställt in skärpan fel eller så är det något underligt med filmen) och jag kan knappt titta igenom dem utan att bli besviken. För det andra är det så att också det bästa och finaste i livet blir rätt meningslöst när man inte mår så bra. Det skulle vara så lätt att göra om verkligheten till en glansbildsversion eller att bara utelämna skuggsidorna, på bilderna syns det ju inte ifall jag var lycklig eller hade ett stort tomt hål på insidan då jag knäppte dem. Men jag tror inte att världen behöver fler glansbilder. 

 

 

Istället tänkte jag skriva ut det som varit så svårt för mig själv att acceptera: jag var trött, ledsen och hade ångest en stor del av resan, och kände mig dessutom skuldmedveten över det eftersom jag tyckte att jag borde ha varit gladare när jag nu äntligen var där (vilket förstås bara gjorde saken värre). Såklart fanns det också stunder som jag njöt av och jag ångrar inte resan i sig, men jag hoppas och önskar att jag får åka till Japan pånytt någon gång då jag mår bättre, för något fel på landet var det verkligen inte. Just nu har jag inte lust att åka på någon längre resa, jag vet ju att jag har mig själv med mig hur långt jag än åker. 

 

 

En hel del vackert fick vi hursomhelst se och några av bilderna blev rätt så lyckade, så här kommer i alla fall lite klippor vid Stillahavskusten, nationalmuseet i Tokyo och ett gäng heliga hjortar i Nara. 

 

01.11.2015 kl. 23:13

 

En plats för ord, bilder och tankar. Fotoalbum, bokhylla, antecknings- block.

25, Åbo. 

 

Follow

 

Senaste kommentarer