.

 

Nästsista gången jag ser dig går du tvärs över Kaskisbacken med målmedvetna steg och ryggsäcken slängd över axeln. Vårdagen har vänt till vinternatt. Du ser dig inte om och jag släpper dig snabbt med blicken. 

Släpper taget.

 

07.02.2016 kl. 12:31

Torsdagslistan

 

 

Vad gör du just nu?

Sitter i Satus gamla (och min nya) lägenhet på Milias gamla säng i en hög med smutsiga lakan och kläder. Resten av möblerna står inträngda i ett hörn och det finns flyttlådor och ikeakassar överallt men jag har gjort små gångar till badrummet och köket. Äter med en plastsked jag diskat flera gånger och tänder värmeljus på kvällarna eftersom jag inte har någon sänglampa ännu. Hoppas på att hitta lådan med rena lakan snart. 

Vad har du gjort idag?

Inte så mycket. Vaknat, förundrats över att ingen borrar i huset idag, gjort halvhjärtade försök att dammsuga. Har känt mig krasslig hela veckan och nu lagom tills att saker lugnat ner sig bröt flunssan ut så har mest varit hemma med stegring och huvudvärk. 

Hur mår du?

Annars bra men får ångest av att sitta ensam i flyttkaoset och inte ha ork att göra någonting, vill ju reda upp allt så jag kan börja inreda och njuta av mitt nya hem. Känner mig stressad över allt jag borde ta itu med och alla saker jag borde fixa innan jag blir datorlös imorgon. 

Berätta något roligt som hände i helgen?

Hela helgen gick åt till att packa, flytta och städa så det roligaste var nog att ha den undanstökad. Men nästa helg blir det fest och så kommer Saara hit och bor hos mig!

Vad fick dig att skratta senast?

Minns inte. Kanske nåt jag hörde på jobbet?

Vem skickade ditt senaste meddelande?

Jeroen som lovat komma hit och underhålla mig (dvs. fixa igång min tvättmaskin och hjälpa till att skruva ihop möblerna i utbyte mot mat), hurrahurra!

 

04.02.2016 kl. 16:13

Menspodden!

 

Jag råkade hamna med i Ratatapodden igen eftersom Astrid och Nanó ville göra en "menspodd" och övertalade mig att vara med. Ser mig fortfarande inte som en person som är med i poddar men kanske just därför var det ganska roligt, har inte så höga förväntningar på att åstadkomma något fantastiskt. HÄR kan man i alla fall lyssna på när vi filosoferar kring mens, att växa upp, föräldraskap med mera!

 

04.02.2016 kl. 10:47

(januari)

 

Hela månaden packar vi. Ibland tillsammans, ibland var för sig. Ibland håller du mig hårt när jag går sönder, ibland lägger jag händerna framför ansiktet för att inte tappa kontrollen innan du stängt ytterdörren efter dig. 

_

Jag är inte riktigt säker på vad jag håller på med men jag intalar mig själv att allt kommer att ordna sig, att alla de som sagt åt mig att bryta upp om och om igen har rätt. Jag intalar mig att den andra stranden finns där även om jag inte kan se den, även om jag inte bottnar just nu. Om jag blundar tillräckligt hårt kommer allt att vara bra när jag öppnar ögonen igen. 

 

04.02.2016 kl. 01:09

Ratatas reselista

 

 

Hur länge varade din längsta resa?

Tror det var när jag åkte på språkresa till Torquay i England som femtonåring med en kompis. Vi stannade i en månad och det var också första resan utan föräldrar med. Vädret var kallt och regnigt, jag var besviken på engelskaundervisningen och min kompis hängde mest med folk som pratade finska men det var också olidligt spännande att åka iväg själv, jag blev förtjust i landet och vi köade utanför den lokala bokhandeln vid midnatt när sjunde Harry Potter-boken släpptes. 

Vad är ditt favoritsätt att resa på?

Tåg så länge det är någorlunda tyst i vagnarna, älskar att bara kunna sitta och titta ut ifred eller försjunka i en bok. Mitt favorittåg hittills: Shinkansen (höghastighetstågen) i Japan, folk var så tysta och gick till och med ut ur vagnarna för att ta emot telefonsamtal. Värsta tåget: Åttans tåg från Åbo en lördag kväll med alla fyllon som varit på kryssning med Sverigebåten. 

Berätta om en resa som inte blev som du trodde.

Skottland, april 2012. Det var kallt och ruggigt både inne och utomhus, det kom regn, snö och hagel på samma dag, jag hade bara dåliga skor och vi grälade nästan hela tiden. 

 

 

Vad är den turistigaste platsen du varit på?

Kanarieöarna. 

Vilka tips skulle du ge till en turist som skulle vilja resa till staden du bor i?

Kom hit på våren eller sommaren, ta en glass vid ån, gå på nåt museum eller på en utställning och ät nåt gott. Annars vet jag inte riktigt, uppskattar Åbo mera som stad att bo i än att resa till. 

Har du några måsten i reseväskan?

Kamera (även om telefonkameran nuförtiden duger ganska bra), öronproppar, hörlurar, nagelsax (är beroende av att få klippa mina naglar kortkortkort och börjar bita på dem ifall jag inte har sax med). Bra reselektyr såklart, oftast börjar jag packandet med att välja vilken bok jag ska ha med. 

Vad är den sämsta resan du gjort?

Japan 2014. För att jag mådde skit och hade dåligt samvete konstant över att jag inte förmådde uppskatta resan tillräckligt. Inget fel på Japan som land däremot, åker gärna tillbaka någon gång! 

 

 

Vart skulle du vilja åka just nu?

Skulle gärna komma iväg på den där interrailen genom Europa som jag drömt om så länge, måste bara hitta passligt resesällskap (skrik hej om du vill komma med!). Sen finns det många naturresemål jag gärna skulle vilja se, berg och öknar och regnskogar, men jag är lite rädd att de platserna inte ska leva upp till bilderna i mitt huvud. 

Vart vill du absolut inte åka?

Det finns ingen specifik plats jag absolut inte vill åka till men jag vet två saker jag inte vill ha med på resan: sällskap jag inte kommer överens med och reseångest. 

Har du någon resa inplanerad inom en snar framtid?

Inga definitiva planer ännu men vill gärna åka till Lappland snart och en sväng till Köpenhamn för att hälsa på Milia i vår!

 

03.02.2016 kl. 17:06

Årets första kapitel

 

Mitt 2016 började med ett lägenhetskontrakt, golvpicknick och trängsel längs ån vid tolvslaget. Finns mycket jag skulle vilja skriva om och hittar varken riktigt orden eller orken, men ett försök ändå - 

 

 

 

Januari är en underlig månad. Jag packar ner de senaste åren av mitt liv i bruna kartonger och utanför fönstret faller snön så lätt att det gör ont. Vintern sveper in staden i ett vitt täcke men jag välkomnar kylan med öppna armar, vill ha förändring, vill ha nåt som känns. Är rädd för förändringen men ännu räddare för att fastna, att bli kvar här. Kommer på mig själv med att gå omkring och spänna ihop käkarna alldeles för ofta men efter varje kompishäng känns det lättare att andas (tack för att ni finns). Tänker på hur det första kapitlet av mitt 2016 också är ett sista kapitel. 

Väntar på februari. 

 

25.01.2016 kl. 22:46

Jag är arton år och jag vet inte vad jag vill

Tallinn, årets andra dag. Det är minus sexton grader kallt och en våg av köld slår emot oss när vi stiger ut genom terminalsdörrarna. Näshåren fryser ihop och luften gör ont att andas redan efter några steg men det är inte förrän jag ser solen gnistra över taken i gamla stan som jag inser att senaste gången jag var här var med dig.

Sen kommer minnesbilderna tillbaka, en efter en. Visst var det där hotellet vi bodde på? Stället vi åt på, gatan där du tog min hand fastän de andra såg. Jag hittar inte ingången till baren bakom hörnet men jag ser den ändå, de slitna lädersofforna, vår klasskamrat som ovetandes satte sig emellan oss, tekopparna jag försökte bota min förkylning med. Till den femte koppen räckte mina pengar bara nästan men du sa att killen bakom disken inte skulle bry sig och till min förvåning hade du rätt. 

Vi stannar till utanför en restaurang i gamla stan och när jag lyfter blicken från menyn är det inte längre januari, det är en oktobernatt för fem år och tre månader sen och duggregnet faller mjukt över kullerstenarna. Mitt artonåriga jag står lutad mot husväggen två steg åt vänster, mittemot pannkaksstället vi åt på imorse. Du har ställt ifrån dig ditt tomma ölglas på fönsterbrädet bakom oss och har armarna om mig. Jag minns inte vad vi säger men jag minns osäkerheten, tveksamheten, pirret i magen. Jag är arton år och jag vet inte vad jag vill så när du kommer för nära tar jag ett steg tillbaka men jag går inte därifrån. Jag är nyfiken så jag stannar kvar. I fem år stannar jag. 

 

Två veckor senare pluggar jag in min externa hårddisk i datorn och letar fram mappen med bilder från resan, en mapp jag inte öppnat på fyra år. Istället för bilder på dig hittar jag bilder på mina klasskamrater, noggranna porträtt av var och en, ansikten jag glömt bort att fanns. Den övervägande känslan är lättnad. 

 

19.01.2016 kl. 00:51

Måndagskänsla

 

Om jag tvingas höra ännu en släkting säga "ja det här var ju väldigt tråkigt" eller "livet går vidare" kommer jag att skrika högt. 

 

18.01.2016 kl. 23:57

Årets böcker, 2015 - del 2

 

Har gjort som många andra och fyllt i några frågor från den här instagramlistan!

 

 

Kortaste bokenJag vill veta var stockrosorna kommer ifrån av Amanda Svensson (novell). 

Nya favoritförfattare - Märta Tikkanen, Amanda Svensson, Chimamanda Ngozi Adichie. 

Största överraskningenEn halv gul sol. Hade ju hört att den var bra men kände mig inte speciellt taggad över baksidestexten eller bokens tjocklek. Ännu är jag inte riktigt säker på vad det var jag föll för men riktigt fin var den. 

Finaste pärmarnaThe Lion, The Witch and The Wardrobe, Ronja Rövardotter och The Wilful Princess and the Piebald Prince (ironiskt att alla tre är sagor?). Den sistnämda såldes bara med en jätteful pärm i Finland men i SF-bokhandeln i Göteborg i juni råkade jag få syn på det enda exemplaret som fanns i hyllan och det kändes som det väntat där just på mig. En av mina skatter. 

Bästa uppföljaren - Jag har inte läst så många serier i år men började på The Rain Wild Chronicles. Blev lite besviken på första boken men den andra var desto bättre, njöt av naturbeskrivningarna och att redan känna karaktärerna från del 1. En bok jag velat sträckläsa. 

Kvinnliga favoritkaraktärer - Kainene i En halv gul sol, Alise och Thymara i Rain Wild Chronicles. Ronja! 

Böcker som gjorde dig lycklig - Alla böckerna med sagokaraktär. Ronja, The Lion, The Witch and The Wardrobe, Trollvinter, Anaché, Lille prinsen och Robin Hobb-böckerna. Kanske dags att läsa mer sagor 2016? Hur barnsligt det än må verka hoppas jag att jag aldrig slutar göra det för det finns få saker som gör mig lika lugn inombords. 

Böcker som förtjänar mera uppmärksamhet - Överlag kan jag tycka att fantasy har ett oförtjänt dåligt rykte. Jag skäms lite över att räkna upp fantasyromaner jag läst eftersom många verkar se dem som "sämre" litteratur, ändå finns det flesta av mina pärlor just i den genren. Ganska dumt och onödigt egentligen. 

Bästa skurken - Mördaren i Sharp Objects, brr. Annars har jag inte läst så många böcker där det skulle ha funnits en tydlig skurk. 

Böcker som fick dig att gråta - Det är länge sen jag gråtit ordentligt till en bok, har säkert blivit tårögd flera gånger men den enda jag minns är i slutet på Lille prinsen några dagar innan nyår. 

Favoritcitat - Har många så det kanske får bli ett helt eget inlägg?

 

12.01.2016 kl. 02:47

Årets läsupplevelser, 2015

 

(bild härifrån)

 

Hur många böcker har du läst i år? 22 plus en novell hittills, kanske hinner med en till ännu. Ungefär lika många som förra året och uppnådde också mitt mål på 20 böcker för 2015. Till nästa år tänker jag strunta i att ha något mängdmässigt mål för det spelar ju verkligen ingen roll, vill hellre fokusera på att läsa bra böcker som berör mig. 

Vilken bok började du året med? Trollvinter av Tove Jansson. 

Vilken bok läste du senast? Lille prinsen som Hanna tipsade om på sin blogg. Hade ett vagt minne av att jag också fått den av mamma för länge sen och mycket riktigt väntade den i hyllan i barndomshemmet när jag åkte på jullov. Förstår inte att jag kunnat missa den tidigare men glad att jag upptäckte den nu istället. 

Läste du fler kvinnliga eller manliga författare? Kvinnor definitivt, läste bara fyra böcker skrivna av män (inget planerat, det råkade bara bli så). 

Läste du om någon bok? The Lion, the Witch and the Wardrobe, fast hade inte läst den på engelska förut. Ronja Rövardotter och Trollvinter minns jag inte om jag läst tidigare, båda historierna var ändå så bekanta. 

Vilken bokkaraktär kunde du mest relatera till? Varför? Svårt att svara på och säkert ointressant för den som inte läst men kanske Alise i The Rain Wild Chronicles, hur hon satt fast i en tillvaro där allt det som får livet att kännas meningsfullt var bortskalat och hur hon sedan började bryta sig loss. Kunde också relatera till många av Calles tankar kring studielivet i Onda boken

Lämnade du någon bok på hälft? Varför? Jo, flera stycken. Trollkarlen från övärlden fastnade jag aldrig riktigt för och bestämde mig efter halva boken för att ge den en ny chans på orginalspråk senare eftersom jag misstänkte att översättningen inte var den bästa. Allt det där jag sa till dig var sant blev jag tvungen att lämna tillbaka till bibban (har låneförbud nu) och The Goldfinch och The Secret History kändes båda som böcker som kräver rätt så mycket tid, så de väntar ännu på att återupptas. Jag hann inte heller läsa klart hela Lyssnerskan men eftersom den är en novellsamling stör det inte så mycket. 

Vilket språk läste du mest på? Läste ovanligt mycket på svenska i år, tidigare har jag läst mer på engelska eller lika mycket av båda. Nästa år ska jag läsa åtminstone en (mumin)bok på finska. 

Blev du besviken på någon bok? Ja! Paper Towns av John Green, Not That Kind of Girl av Lena Dunham och litelite grann på Onda boken av Kaj Korkea-aho även om jag också kände igen mig obehagligt ofta och tyckte att vissa stycken var alldeles mitt i prick, blev mer berörd av formuleringarna än karaktärerna. Pluspoäng för att den utspelar sig i min hemstad (bokens Åbo är inte längre mitt Åbo men jag har också varit där). 

Vilken var årets bästa bok? Läste så många bra att jag omöjligt kan välja en. Århundradets kärlekssaga var kanske den som kändes mest omvälvande och påverkade mig mest just då jag läste den men det finns många andra jag tyckte minst lika bra om. 

Vilka böcker ser du fram emot att läsa nästa år? Svarade redan på det i den här listan! Och innan nästa år börjar hoppas jag hinna läsa klart Allt jag inte minns som låg under julgranen. 

 

I våras skrev jag lite mer om böcker jag läst, de inläggen hittas här: Läsdagbok 2015, del 1 - del 2 - del 3

 

28.12.2015 kl. 19:36

 

En plats för ord, bilder och tankar. Fotoalbum, bokhylla, antecknings- block.

25, Åbo. 

 

Follow

 

Senaste kommentarer