11 frågors utmaning

Blev utmanad av Vanessa att fylla i den här för en halv evighet sen, blev visst lite många listor här nu men en utmaning är ändå en utmaning, så här kommer en massa mer eller mindre intressanta navelskådande fakta.

11 saker om mig själv

För det mesta är jag en riktig skalman som tycker om att göra saker i väldigt långsam takt, blir lätt stressad om nån försöker skynda på mig. (Hemligheten är att istället sätta på nån riktigt glad och pigg låt som till exempel den här.)

I högstadiet drömde jag om att skriva en egen fantasyroman, har fortfarande kvar en massa papperslappar och anteckningsblock fyllda med idéer.

 

 

Att läsa har alltid stått nära mitt hjärta men alldeles i synnerhet tycker jag om böcker med fina omslag, köper bara en bok om den är både snygg och verkar bra. Lite orättvist kanske eftersom pärmen inte behöver spegla innehållet men om man ändå ska ha böckerna hemma i hyllan så kan de lika gärna vara dekorativa, och på något sätt vill jag  ändå begränsa min konsumtion. Annars använder jag biblioteken ganska mycket men är hopplös med att lämna tillbaka böcker i tid. 

På tal om ägodelar så är jag lite allergisk mot att ha för mycket saker hemma, försöker att köpa så lite som möjligt och är ganska besatt av att rensa i skåp och lådor (vilket säkert hör ihop med att jag är lite av en samlare och har svårt för att göra mig av med saker). 

Just nu har vi 29 olika sorters te hemma (där ser ni). 

Annars blir jag också väldigt lätt beroende av olika playstation- och datorspel, spenderade en lite för stor del av min fritid i tonåren med att spela (bäst var kanske Final Fantasy och Kingdom Hearts). Nuförtiden försöker jag undvika dem för att få nånting annat gjort i livet också.

Blir också lätt deppad av att inte ha något att göra, har tidigare haft lite svårt för jul- och sommarlov av denna orsak så visst är spel bra ibland. 

Jag tycker mycket om att sticka men är dålig på att avsluta påbörjade projekt eftersom intresset går i vågor, just nu är en riktigt oproduktiv period. 

 

Untitled

 

Jag har haft pannlugg i nästan hela mitt liv, förutom en treårig period i lågstadiet som snabbt tog slut efter ett mindre lyckat pannluggslöst klassfoto på sexan. Hårfärg har jag inte orkat byta heller (förutom slingor två gånger).

Ganska tondöv är jag också, till exempel har jag aldrig riktigt fattat vad som menas med att sjunga falskt. I mina öron gör det ingen större skillnad...

Jag tycker väldigt mycket om skogen. 

 

Hur ser din dag ut i ditt liv? Det varierar ganska mycket. Idag har jag gått på ekologiföreläsning, ätit lunch och slarvat bort ett par timmar i biologernas kafferum, ägnat några timmar åt tentläsning och promenerat hem genom ett ruskigt och kallt Åbo. Och om en stund tänker jag sätta mig i soffan med lite popcorn och en bok eller film, för att det är fredag. 

Har du bil? Hurdan i såfall? Nej, vill inte ha någon heller, fast visst är det praktiskt att kunna låna en när det behövs.

Din drömsemester? Just nu vill jag nog bara åka till nåt varmt och skönt ställe och ta det lugnt. Annars skulle jag gärna vilja åka på interrail i Europa (speciellt Spanien), till Nya Zeeland eller Japan. 

Har du husdjur? Drömde om att ha katt och att ta ridlektioner när jag var liten, men är tyvärr allergisk mot allt möjligt så det funkade inte så bra.

Dina intressen? Böcker, fotande, naturen. Bloggande räknas väl också. 

 

 

Hur bor du? I en 47 kvadratmeters tvåa nära centrum med min pojkvän. Det bästa är att vi har stora fönster så det är ljust.

Vilka språk talar du? Svenska, engelska, dålig finska och lite spanska, vill gärna lära mig mer! 

Favorit film och bok? För svårt att svara på! Däremot kan jag säga att jag tycker mycket om Sagan om Ringen-trilogin (inte att förväxla med hobbit-filmerna) för att där finns allt det viktiga: vacker musik, fantastiska landskap, spänning och äventyr, ett välskrivet manus, karaktärer som känns verkliga och en berättelse som får en att vilja veta mer om världen den utspelar sig i. Och om jag bara fick läsa en bok resten av livet skulle jag nog välja någon Harry Potter (säkert fyran eller femman), de är underhållande och kan läsas hur många gånger som helst.

Äkta, plast eller ingen julgran? Undrar vilken som är mera ekologisk? I min familj brukar vi i alla fall hämta granen från vårt sommarställe, så äkta, men misstänker att jag är lite allergisk. 

Bästa barndomsminne? Hmm kommer inte på nåt bra, får kanske återkomma.

Om du fick möjligheten att resa framåt i livet och se dig om 20 år, skulle du göra det? Nä det skulle ju vara trist att veta hur det blir, jag tror inte på att det finns någon spikad framtid som inte skulle påverkas av vad vi väljer att göra. 

 

07.03.2014 kl. 20:36

För två år sen

Untitled

 

En bortglömd ruta från Dover, min syster har stått för avtryckandet. Kom inte att tänka på det när jag ställde upp kameran men i efterhand stör det mig otroligt mycket att mitt huvud hamnar just i linje med stenarna i vattnet, men försöker lära mig att vara lite mindre perfektionist så jag lägger upp den i alla fall. Stranden är fin ändå.

04.03.2014 kl. 13:22

En lördagslista

 

 

Dagens humör: Lite trött och flunssig men solen skiner och snart är det vår, så det gör inte så mycket. 

Dagens borde: Bli ordentligt frisk! Hinner inte med att vara flunssig mera, funkar inte alls bra i kombination med tentläsning.  

Dagens bok: Fick lust att lite visa vad jag läser i sidospalten här bredvid men eftersom jag alltsom oftast försöker läsa fem böcker på en gång så är den listan inte riktigt sanningsenlig. Men The Hobbit finns med i bokhögen i alla fall. 

Dagens planer: Har bra lust att krypa ner i soffan med en filt och en bok men det ska jag inte alls, istället ska jag rycka upp mig, hoppa på tåget mot Helsingfors och gå på teater med familjen, flunssa eller inte.

Dagens klädsel: Just nu pyjamas, om en stund svarta jeans med t-skjorta och huppare, säkert nåt finare till kvällen.

Dagens dryck: Hittade en burk inlagd ingefära från nåt sushikalas i kylskåpet, fick bli flunssadryck tillsammans med hett vatten, honung och en vitlöksklyfta. Smakar ganska förskräckligt (hade säkert varit bättre med citron och färsk ingefära) och min sambo klagar på vitlöksstanken, men hoppas att det hjälper.

Dagens roliga händelse: Dansade en liten glädjedans för att jag kom igenom växtfysiologitenten trots allt. Efter alla dessa växtkurser borde jag ju klara av att ta hand om mina krukväxter så småningom. 

Dagens materiella vill ha: En resa och en snygg vårvintertröja i bra kvalitet, finns sånt? Annars vill jag mest ha studiepoäng. 

Dagens beroende: Internet kanske... Ska i alla fall lämna datorn i Åbo tills på söndag kväll och läsa böcker istället.

Dagens önskan: Att få sommarjobb eller praktikplats skulle nog inte vara så dumt.

01.03.2014 kl. 11:37

Mikrokosmos

Untitled

 

Under gulisåret fick vi fota digitala mikroskopbilder på grundkursen med alger, jag tyckte det var roligt så blev ännu mer entusiastisk då jag på sommaren upptäckte att samma mikroskop också kunde användas för att fota med riktig film. Min stackars lärare trodde att jag var intresserad av olika arter fast jag egentligen bara var ute efter visuella effekter, började till slut fota luftbubblor för att få slut på filmen. 

Vare sig man finner plankton intressant eller inte så tycker jag att det är ganska fascinerande att kunna fota saker som är så små att de inte går att se och när en droppe havsvatten blir som en stjärnhimmel i miniatyr. 

28.02.2014 kl. 12:38

More Than Human

 

En orsak till att jag började blogga var att jag ville samla på bilder som jag på nåt sätt tycker att är inspirerande, har lite försummat det här på sistone men några bilder som etsat sig fast i minnet är i alla fall Tim Flachs serie More Than Human, speciellt hans fotografier av människoapor.

Jag tycker att det är helt vansinnigt sorgligt att vi håller på att utrota våra närmaste släktingar. 

25.02.2014 kl. 23:10

En dag vid havet

 

Untitled

 

Fick lust att gräva lite i arkiven och hittade några bilder från en utflykt till Whitstable för två år sen. 

 

Untitled

 

Ett trevligt litet utflyktsmål om man råkar bo i sydöstra England, bland annat finns där ett ganska kiva utbud med second hand-butiker. Hittade en hel del fint som jag inte kunde köpa eftersom vi snart skulle flytta bort och redan hade för mycket saker, men att bara titta är ju också roligt. 

 

Untitled

 

Vi hamnade in på ett lunchställe som såg riktigt mysigt ut, dock visade det sig vara lite dyrare än vi hade trott så det blev bara förrätt (gott var det i alla fall). 

 

Untitled

 

Sen gick vi till stranden och åt egna smörgåsar hemifrån som varmrätt istället. Det var kallt och blåsigt men fint, tyckte speciellt om alla små färgglada strandbodar. 

 

Untitled

 

Jag saknar lite det här med att åka på spontana små utflykter till nya ställen, gör det väldigt sällan i Finland. Känns på nåt sätt som man sett allt redan fast det stämmer ju inte alls, så kanske det får bli dags att införa fler utflykter i vardagen. 

 

19.02.2014 kl. 22:49

Snart

Har inte varit på en keikka på alldeles för länge men snart ska det bli ändring på den saken! Halva svenskfinland verkar ju vara på väg för att lyssna på Veronica Maggio i Helsingfors på tisdag, så vi ses väl där. 

 

15.02.2014 kl. 20:34

Fem måndagstips

 

1. Chimamanda Ngozi Adichies inspirerande TedTalk, hade inte hört talas om henne förut men får riktigt lust att läsa hennes böcker nu. 

2. Min lillebror tipsade om Codecademy, en sida där man steg för steg kan lära sig om att koda hemsidor på ett ganska enkelt och roligt sätt. Ännu har jag inte lärt mig något speciellt revolutionerande, men nånstans ska man ju börja. 

3. First Aid Kit! Säkert ingen nyhet för de flesta men förstår inte att jag kunnat upptäcka nånting så bra först nu.  

4. Dessutom har jag återupptäckt Lisa Ekdahl, mina föräldrar brukade spela hennes musik hemma då jag gick i dagis och det kanske beror på barndomsnostalgi men hennes röst får mig att tänka på doften av bröd och ljusa vårmornar, blir alldeles lugn och glömmer bort att jag har tusen saker att göra. 

5. Befinner du dig i Åbo och är intresserad av att höra ratata-bloggaren Niklas Nabb berätta om sitt fotograferande? Dyk upp i Arken fredagen den 28.2 kl 18 (evenemanget hittas här). 

 

11.02.2014 kl. 00:23

Februari, reklam och bloggfunderingar

 

Har drabbats av nån slags olidlig vintertrötthet fast det äntligen börjat bli ljusare ute, om dagarna längtar jag efter min säng och på natten ligger jag vaken och stirrar i taket. Följaktligen har det inte gått så strålande framåt varken med bloggandet eller studierna (bilden får representera marinbiologikursen där jag åtminstone hänger med någorlunda). 

En annan sak som gjort att bloggandet inte lockat så mycket är det här med bannersen på ratata-bloggarna, dels är det ganska fult och dels upplever jag reklam i allmänhet som omoraliskt. Visst finns det olika sorters reklam men då vi varje dag blir bombaderade med reklam från alla håll så känns det inte speciellt tilltalande att ha en blogg med innehåll som jag inte själv kan påverka och som går emot mina egna värderingar. Såklart förstår jag att Ratata inte kan drivas på luft, men skulle hellre understöda med att betala en liten summa för att ha en reklamfri blogg. 

Först funderade jag på att flytta bloggen någon annanstans (fast konstaterade att jag nog är lite för lat och dessutom tycker jag om Ratata) men nu har jag istället installerat adblock för att inte bli helt galen. Hittills har det funkat bra men visst känns det lite som en tillfällig lösning, reklamen finns ju kvar fast jag inte ser den själv. Får nog återkomma när jag hunnit vänja mig lite mer. 

09.02.2014 kl. 17:23

Året 2013 i en lista

 

Hade tänkt fylla i den här listan som en årsgenomgång under jullovet, det blev inte riktigt färdigt och nu då det redan är februari känns det lite sent. Här kommer i alla fall några punkter som jag hann fylla i (frågorna är nappade från Vanessa och Emily). 

Gjorde du något 2013 som du aldrig gjort förut?

Jo, en del! Fick underkänt i tre tenter i rad, lärde mig att snorkla, lade nät och könsbestämde abborrar, körde minibuss, var med i en styrelse, åkte till Spanien, höll en fotokurs, såg en bebisgädda som var nästan lika söt som en kattunge. 

Genomdrev du någon stor förändring?

Inte kanske till det yttre, men nog på ett personligt plan. I våras var jag ganska borttappad, nu känns det som att jag är lite självsäkrare och har lite bättre koll på livet och vem jag vill vara. 

Hade du några nyårslöften?

Det minns jag faktiskt inte ens, i så fall har jag glatt förträngt dem och helt bra blev det ändå!

Bästa köpet?

Många loppis- och secondhandfynd som jag ska visa senare när ljuset räcker bättre till att ta bilder. Gällande nya saker så är jag nog ännu allra mest nöjd över min dunjacka, avskyr att behöva frysa. 

Gjorde någonting dig riktigt glad?

Att jag fick en praktikplats på sommaren! Av någon anledning hade jag tappats bort från mejlinglistan och fick veta det först en månad efter alla andra som sökte då jag redan trodde att jag blivit utan, så det var väldigt roligt. 

Saknar du något från år 2013 som du vill ha år 2014?

Jag tänker läsa fler böcker för nöjes skull, har saknat det länge. Lite oväntat saknade jag också att ha en tom vit vägg hemma att ta bilder mot, men kan inte låta bli att tejpa upp vykort på väggarna heller...

Vad önskar du att du gjort mindre?

Legat sömnlös över helt onödiga saker, vilket jag fortsättningsvis önskar att jag skulle göra mindre, men det är svårt. 

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?

Beror på, på våren gick jag mest omkring med en konstant känsla av att allt gick åt skogen, hösten var desto gladare och jag började trivas mer i Åbo. Sommaren var helt upp och ner, fantastisk och lite hemsk om vartannat.

Vad gjorde du på din födelsedag 2013?

Jag råkade fylla år på samma dag som biologerna ordnade sitz, helt klart ett av de bättre sätten att fira sin födelsedag på! Får annars lite ångest av att man ska hitta på nånting roligt fast det bara är en stressig grå tisdag, istället är det bara att dyka upp på en fest som någon annan har ordnat med bra stämning och massor av folk. 

Vad tänker du göra annorlunda nästa år?

Ta bättre hand om mig själv, hitta en balans där jag får saker gjorda utan att stressa ihjäl mig och bli bättre på att samarbeta med olika sorters människor. 2014 har redan bjudit på en del utmaningar och fler lär det bli. 

02.02.2014 kl. 17:43

 

En plats för ord, bilder och tankar. Fotoalbum, bokhylla, antecknings- block.

25, Åbo. 

 

Follow

 

Senaste kommentarer