Dom säger kärlek är en drog, jag tar vilken skit som helst // Men om kärlek är en drog är det ingen drog för mig

Lyssnar på den här låten på repeat ikväll, tittar igenom hundra bilder på söta katter, äter popcorn till kvällsmat och tänker att ifall jag bloggar om saken borde jag lyckas rycka upp mig tillräckligt för att orka läsa på tent tills imorgon. Men det är lite osäkert. 

 

 

09.05.2014 kl. 00:05

​Mockingjay (2010)

The Mockingjay

 

(av Suzanne Collins)

Bilden är helt fräckt lånad via The Printed Word (från karalovestotakephotos) och jag håller också med mycket i hennes recension. Den här boken har lite för många stycken som stampar på stället och lika bra hade kunnat klippas bort. Visst händer det spännande saker men alltid lite på sidan om och ingenting av det lyckas riktigt beröra, på samma sätt som jag inte riktigt skulle orka bry mig om vad som händer med någon av karaktärerna om jag inte redan blivit förtjust i dem på film.

Kanske är det meningen men det stör mig också att Katniss verkar så ryggradslös i den här boken, visserligen var hon också tidigare en mer eller mindre hjälplös bricka i spelet men inte utan att åtminstone kämpa emot. Å andra sidan är det ganska befriande med en fiktiv hjältinna som är tuff utan att behöva vara perfekt, som får bli traumatiserad av händelser som inte skulle ha gått obemärkt förbi i verkliga livet heller, för det finns redan tillräckligt med spel, böcker och filmer som mest använder våld som nån slags underhållning utan att nånsin reflektera över hur det påverkar folk, på riktigt.

Jag skulle nog ha tyckt mer om den här bokserien ifall den inte varit så tråkigt skriven, för visst har den sina stunder och ibland är det riktigt spännande, men som helhet faller det ganska platt. Och visst kan man hänvisa till att det är en ungdomsbok men jag tycker nog att också ungdomar förtjänar välskrivna böcker. Konceptet är förstås ändå väldigt intressant och filmerna har ju överträffat böckerna rejält hittills, så trots mina ganska kritiska åsikter om den tredje boken ser jag nog fram emot filmatiseringen av den här också!

26.04.2014 kl. 23:07

Fiskfri påsk

Untitled

 

På sistone har det inte blivit mycket bloggat här trots en massa idéer för blogginlägg, delvis har solen lyst så starkt in genom fönstren att det kännats fånigt att sätta sig framför en skärm och delvis har mitt liv handlat alldeles för mycket om fisk. Har hållit föredrag om abborren, besökt en fiskodling, fått lära mig mer om fiskars sjukdomar än jag nånsin velat veta, dissekerat en (extremt slemmig) hornsimpa i jakt på parasiter och imorgon blir det några timmars rapportskrivning om fiskpatogena bakterier innan påsklovet äntligen kan börja. Till den dåliga sidan med att studera marinbiologi som biämne hör att jag totalt tappat sinnet för vad som är för äckligt för att ta upp i en matbordsdiskussion och hoppas på att inte bli bjuden på fisk på ett tag. 

18.04.2014 kl. 01:35

Mars på Instagram

Tänkte piffa upp bloggen med lite bilder från instagram som jag måste medge att jag blivit ganska förtjust i på sista tiden, jag orkar nästan aldrig släpa med mig min systemkamera nånstans så det blir sällan några vardagsbilder annars. Nu är min telefon visserligen fem år gammal med knappar vilket lite begränsar det hela, men hittills går det bra att låna. 

En sak som gör mig fundersam med instagram är hur det påverkar oss att hela tiden se rosafluffiga bilder på andras liv, ifall man väljer att tolka det som en sanningsenlig uppdatering av någons vardag. Å andra sidan finns där inte direkt utrymme för att ta upp jobbiga saker eller mer djupa ämnen så som tex. på en blogg, och för mig är instagram mera ett ställe där jag får leka med färger och former utan att behöva fundera så mycket på innehållet eller känna samma prestationsångest som jag ibland får av systemkameran. 

Här är några bra saker från mars och första veckan i april i alla fall:

 

  

Joel och jag delade på en ostkaksbit som riktigt skrek om att bli förevigad och gick på Ratatas 4-årsfest vilket jag tyckte att krävde en glad pingvin i kalendern. Tyvärr fotade jag inget från kvällen men träffade många trevliga typer, tack ratata för en fin fest!

 

  

Dagen efter det fick jag ägna mig åt en av mina favoritsysselsättningar, nämligen att traska omkring i Akademen i stan. The Goldfinch och Gräset är mörkare på andra sidan fick följa med hem, gick också på Streat Helsinki med min syster (god mat men långa köer). Den andra bilden är från växtlabbet på en bunt små genmodifierade Arabidopsis-plantor som vi fick jobba med. 

 

  

Båda mina systrar kom på snabbvisit till Åbo, de är lite tassiga ibland och den här gången lämnade de ett par rosor efter sig, men vi klagade inte. Älskar att ha blommor hemma som inte orsakar snuva eller rinnande ögon. En annan sak som jag tycker om är Ratata-kalenderns pärm, får lust att fota den nästan varje dag.

 

  

Fyndade så gott som oanvända sockor på loppis i min favoritfärg, vårfiilis! Och en vardag i början av april hände nånting konstigt: jag hade både tid och ork och lust att fixa smoothie till morgonmål, blev så till mig att jag var tvungen att knäppa en bild. Antingen är det våren som börjar ge sig till känna, eller så berodde det på att jag hade glömt två påsar frysta blåbär i min väska kvällen innan som behövde ätas upp. 

04.04.2014 kl. 17:11

Två bloggtips

Fina Astrid som är en av de smartaste, ärligaste personer jag vet har börjat blogga på ratata, tycker att alla ska gå in och läsa ifall nån mot förmodan missat hennes blogg. 

Upptäckte också att min gamla klasskompis Jennifer har en kiva liten blogg om loppisskatter och annat fint, klick!

04.04.2014 kl. 17:08

The Hobbit (1937)

Untitled

 

Som säkert många andra hade jag bestämt mig för att läsa om The Hobbit innan filmpremiären förra hösten (kunde dessutom inte motstå den här fina utgåvan på engelska med omslag av författaren själv, fast texten är pytteliten), hann läsa ungefär två tredjedelar av boken innan jag såg filmen och helt tappade lusten att läsa vidare, så där blev den sen liggande i över ett år tills jag fick den färdigläst nu äntligen.

Trots den långa läsetiden är Hobbiten inte alls dålig utan tvärtom en av mina favoritböcker från barndomen, den här gången blev helhetsintrycket kanske lite splittrat men eftersom jag redan läst den två gånger på svenska förut så gjorde det inte så mycket. 

Jag hade förstås höga förhoppningar på filmerna och blev rejält besviken, tänker inte klaga desto mera men det som fastnade i mitt huvud efter att ha sett den andra filmen (bättre än ettan) var det alldeles otroligt höga tempot i hela filmen, visst är det spännande med action men om det aldrig varvas med lugnare scener blir det hela ganska trist enligt mig. Saknar alla scener med vackra landskap och fin musik från den ursprungliga Sagan om ringen-trilogin (som ändå är rejält uppsnabbad i jämförelse med böckerna). The Hobbit skulle kanske passa bättre som datorspel. Å andra sidan bestod den första filmen till stor del av oändligt utdragna scener som stampade på stället, så visst var det här att föredra. 

En bra sak som den andra filmen lyckats med är i alla fall att inkludera en kvinnlig karaktär, visserligen bara en enda, men jämfört med alla gubbar i boken är det ändå ett framsteg och Tauriel är rätt så tuff. Försöker tänka att det beror på tiden då böckerna är skrivna men det stör mig att Tolkien tycks vara totalt ovetande om att också kvinnliga karaktärer kan vara intressanta, fast han annars verkar ha varit en fantastiskt smart typ.

Hursomhelst! Till näst ska jag lyssna på The Fellowship of the Ring som ljudbok, så mera fantasy blir det. 

30.03.2014 kl. 23:18

Böcker, böcker och mera böcker

Min inre boknörd börjar allt mer och mer komma fram på bloggen. Listan är lånad från The English Bookshop.

 

Vad läser du just nu?

American Gods som finns i sidospalten, har läst ungefär 200 sidor sen februari (januari?) och gillar den hittills! Sen försöker jag läsa Trollkarlens hatt på spanska som övning, det går knaggligt framåt men är passligt krävande. 

Vad ska du läsa till näst?

Säkert nån bok för bokcirkeln, och sen har jag bestämt mig för att läsa Mockingjay så väntar på den från bibban också. Vill ju veta vad som händer!

En bok som du har sparat för ett speciellt tillfälle? 

En fantasyroman av Robin Hobb (hon skriver för övrigt sjukt bra) som jag haft i hyllan oläst alltför länge, den är 805 sidor lång med ganska liten text så jag mig tänker att det skulle behövas några veckor ledigt eller sommarjobb på något ödsligt ställe för att verkligen kunna sjunka in i den.

Den senaste boken du gav upp med?

Tänkte att jag skulle öva mig på finska med att läsa Sofi Oksanens Puhdistus, men var tvungen att ge upp efter två år och två tredjedelar av boken lästa eftersom jag över huvud taget inte hängde med i handlingen mera, blev för svårt med språket.

Vilken var den första boken du läste på engelska? 

Abarat av Clive Barker som jag fick i julklapp av min pappa när jag var kanske elva, läste envist ut den fast jag inte förstod så mycket. Ska nog läsa om den nåt tag så att jag vet vad som på riktigt hände i boken.

Och vilken var den senaste du läste på svenska?

Den bästa dagen är en dag av törst, för bokcirkeln som Satu lockade med mig på. Bra omväxling med att läsa böcker som nån annan valt ut ibland.

Hur hittar du tid för att läsa så mycket?

Jag läser ju kanske inte så mycket (beror på vem man jämför med förstås), men har på sistone börjat prioritera läsandet lite mera igen. Min koncentrationsförmåga är nog inte riktigt vad den varit men ett par sidor per kväll har jag börjat lyckas med i alla fall.

Vilken bok är du nyfiken på?

Gräset är mörkare på andra sidan, har varit och petat på den i Akademen säkert tjugo gånger redan (impulsköp är inte riktigt min grej). Har hört mycket bra om den, och sen är jag ganska förtjust i pärmen... 

 

25.03.2014 kl. 01:07

Fotoföreläsning och vernissage i Åbo

basil, august 2011

 

Nästa måndag 24.3 kl 18 tycker jag att alla ska ta sig till Åbo för då kommer fina Fia som bloggar på Slåinmejifolie hit och håller en föreläsning om sitt fotande! Dessutom ordnar vi vernissage för en fototävling och bjuder på vin och annat smått och gott. 

Mera info hittar du här! (bild: Fia Doepel, klicka för källan.) 

 

16.03.2014 kl. 21:48

Om studier och stressade hjärtan

 

Igår tenterade jag en grundkurs (om människokroppen) för tredje gången och fick igen ångest över mina studieprestationer, kom ju inte igenom den här gången heller. Försöker tänka att ingen blir magister på fem år med att vara föreningsaktiv och att så länge studiestödet inte dras in så är det inte så farligt, men jag känner mig ändå dum och otillräcklig när det pratas om att folk måste studera snabbare. 

Visst skulle jag säkert kunna pressa mig själv lite hårdare men jag vill inte leva som i gymnasiet då jag visserligen presterade en massa men också mådde därefter, det känns bara inte värt det längre. Tror knappast att nån ser tillbaka på livet som sjuttioåring och tänker att den borde ha studerat snabbare men låtit bli att ta hand om sig själv.

 

(Gif:en stal jag via Liljali, vet inte om jag är så förtjust i blinkande saker på bloggen men nån gång ska man ju pröva på allt, i mina kursböcker finns inga hjärtanimationer i alla fall. Tänk att hjärtat orkar jobba på som en galning hela livet, 80 slag i minuten.)

 

15.03.2014 kl. 19:17

Studentbladet 2/2014

Untitled

 

Häromveckan fotade jag en serie till Studentbladets februarinummer som kom ut förra fredagen, temat var människohandel med fokus på sexuell sådan och efter att glatt ha tackat ja till uppdraget började jag angsta helt otroligt mycket. Hur fotar man bilder till ett tema som får en att börja må illa, vilja krypa ner i sängen och dra täcket över huvudet? Skulle så gärna vilja uttrycka all ilska, frustration och avsky jag känner inför det här ämnet, men utan att det blir så nattsvart att folk hellre väljer att fortsätta blunda för problemet och låter bli att läsa. För samtidigt är det ju otroligt viktigt att såna här saker tas upp.

En bildserie blev det i alla fall och nu har jag inte hunnit läsa alla artiklarna ännu men tycker absolut att det lönar sig att ta en titt, de flesta går att läsa på Studentbladets hemsida (tror att det ska gå att bläddra i hela tidningen där så småningom också). 

 

Untitled Untitled

 

Annars hittade jag fotohörnan jag önskat mig hemma (en meterbred remsa vit vägg med fint ljus inklämd mellan kylen och köksskåpet), märkte att jag har svårt för att slå sönder saker på flit och att det inte är så lätt att använda sig själv som modell när man inte har någon som kan knäppa av bilden.

 

09.03.2014 kl. 23:34

 

En plats för ord, bilder och tankar. Fotoalbum, bokhylla, antecknings- block.

25, Åbo. 

 

Follow

 

Senaste kommentarer