Praktik och septemberfavoriter

 

För en vecka sedan klev jag iland på Åland där jag ska tillbringa en månad som biologpraktikant samtidigt som jag hade tänkt köra igång tredje årets studier på distans. Det sistnämnda har nog inte hänt riktigt ännu eftersom jag varit alldeles för slut efter jobbdagarna för att tänka på annat än mat och sömn (borde kanske ha insett att heltidsjobb och heltidsstudier inte är en speciellt smart kombination). Förutom att fylla kalendern med föreläsningar, statistikövningar och föreningsgrejer som jag inte kommer att gå på så har vi åkt och fiskat varje morgon (vilket för min del innebär att ro, titta på när min jobbkompis vittjar ryssjan och diska slemmiga fiskämbar), sorterat blåmusslor enligt storleksklass och analyserat vattenprover. Trots att Åland är grönt och idylliskt ännu i september så har jag börjat längta lite till Åbo och att kunna gå till matbutiken utan att det blir 50 km fram och tillbaka. 

Känns som jag alltid tipsar om sånt som alla andra redan känner till, men har i alla fall lyssnat på Lorde och albumet Pure Heroine en hel del på sistone (kan inte fatta att hon bara är sjutton år), min favorit är Buzzcut Season.

En annan favorit är Bea Uusmas sommarprat som jag genast förälskade mig i. Måste nog läsa hennes bok nu, inte för att jag är speciellt intresserad av polarexpeditioner men för att Beas besatthet smittar av sig. Om olösta mysterier, hundra år gamla kärlekshistorier, ensamma valar och ljud från havets botten som ingen vet varifrån de kommer. Får rysningar ungefär mellan varje låt i det här programmet. 

 

06.09.2014 kl. 23:03

Sommaren via instagram, del 1

Har inte fotat desto mer "riktiga" bilder i sommar, men däremot en del med min lånade kameratelefon, så här kommer en liten sammanfattning från instagram:

 

Untitled

 

Juni inleddes med planktonkurs på en biologisk station i Hangö, ett hejdå på en tågstation och en mycket oplanerad resa som jag ska berätta mera om en annan gång. 

 

Untitled

 

Sen följde en tentläsningsvecka som istället blev ett par sjuk- och angstveckor. Det mest spännande som hände var att gå vedhuggningstalko hos min syster. 

 

Untitled

 

Untitled  Untitled

 

I juli kändes det som sommaren började på riktigt, kanske delvis på grund av att vädret blev bättre. Fick en massa glada festivaldeltagare på besök och gick på Ruisrock med Riina, Frida, Vanessa, Milia och några till, First Aid Kit och Icona Pop var det som gällde. 

 

Untitled

 

En skogspromenad då jag förgäves sökte efter blåbär i två timmar. Om det är något jag ännu saknar från den här sommaren så är det en frys full med bär att plocka i sig i vinter. 

 

Untitled

 

Turistade en dag i Helsingfors och gick på Tove Jansson-utställningen med min syster, mycket sevärd! Önskar att man hade fått komma tillbaka en annan dag med samma biljett för att hinna titta på allting ordentligt. Ett vykort och en kylskåpsmagnet fick följa med hem. 

 

Untitled

 

Veckan därefter blev jag medlurad (nåja) på paddlingsfärd av mina äldre systrar, vi tog färjan till Kökar och paddlade ut till vackra Källskär som sägs ha inspirerat Tove Jansson till en del detaljer i muminböckerna. Blev såklart flunssig och att paddla över 10 km per dag var kanske inte så lämplig takt för en nybörjare, men som tur fick jag bli bogserad en hel del. Efter Kökar var det dags att ta sig till mina systrars landeställe i Sibbo där vi fick vila upp oss litegrann och gå på en skärgårdsfest dit alla kom med båt, dansade halva natten på en lava i skogen för att sedan paddla hem med pannlampa på huvudet i natten som trots allt inte var så mörk.

 

Untitled  Untitled

 

Lite hann jag också segla med familjen, läste på The Goldfinch som ännu är på hälft och såg mitt livs första vilda säl, och därefter två till samma kväll då havet låg spegelblankt. Min pappa som har seglat hela sitt liv hade bara sett en enda säl tidigare men på denna femdagarstur blev det sex stycken till, tydligen är Sibbo ett populärt ställe för sälar.

 

Untitled

 

Har inte läst riktigt lika många böcker i sommar som jag hade tänkt, men Gräset är mörkare på andra sidan har jag i alla fall hunnit med. Absolut en av de bättre finlandssvenska romaner jag läst (fast den kanske inte var fullt så kuslig som baksidestexten lät en tro). 

 

19.08.2014 kl. 21:09

Show me my silver lining

 

Sommartakten blev visst en sommarpaus och så kommer det nog att fortsätta ett litet tag till, delvis för att jag bott i en kappsäck och inte sett till min dator på de senaste två veckorna och delvis för att det är ganska så skönt att strunta i bloggvärlden och fokusera på andra saker en stund (instagrammar gör jag väl helt tillräckligt, men det är en annan historia). Idag kändes det i alla fall som på sin plats med en uppdatering eftersom min sommar inte alls är så tråkig som den verkade i det förra inlägget, tvärtom är den ganska intressant. Annorlunda än jag hade tänkt, men bra.

 

29.07.2014 kl. 00:13

Och vi drömmer om fossil och döda koraller

Untitled


Untitled

 

Idag för tre veckor sedan åkte han som jag bor med iväg till Etiopien för att backpacka ensam i sydöstra Afrika i tre månader. Önskar att jag kunde skriva att jag inte är det minsta ledsen, orolig eller bitter för att jag inte fick följa med (trots total avsaknad av egna sommarplaner), men då skulle jag ljuga rejält. Att inte ha hört ett knyst på över en vecka och inte ha möjlighet att ta kontakt själv gör inte heller saken så mycket bättre. 

Tillsvidare har jag sysselsatt mig med en fältkurs och en spontanresa (kommer kanske bilder i ett annat inlägg senare), men nu då planerna är slut har resten av sommaren börjat se ganska så tom ut. 

Med det här lite dystra inlägget ville jag i alla fall säga att det är sommartakt som gäller på bloggen för tillfället, får återkomma lite senare när inpirationen börjar komma tillbaka (på instagram är jag eventuellt lite mera aktiv på grund av smartphone till låns i tre månader, heter jlagerstrom för den som vill följa där). Hoppas ni alla har en fin sommar!

(Bilderna är från Dover i England våren 2012, samma serie som i det här inlägget.)

 

27.06.2014 kl. 23:20

Från januari till maj

Untitled

 

Tänkte skriva lite kort om de böcker i läslistan jag inte orkat göra enskilda inlägg för under våren (de tre på svenska är bokcirkelböcker). Ser fram emot att hinna läsa lite mera under sommaren!

Haruki Murakami - 1Q84 (book three)

Fick hela trilogin i julklapp förra året, läste största delen på sommaren och blev klar efter nyår. Definitivt längsta boken jag läst på länge (1318 sidor!), kanske lite för lång - de två första delarna var underhållande men den tredje hade gärna fått vara hälften kortare. Annars var det nog en ganska typisk Murakami-bok, gillade att det fanns en kvinnlig huvudkaraktär (också) och surrealismen, fast vissa grejer var nog bara riktigt skumma. 

John Green - Looking for Alaska

En till julklappsbok från min syster som tycker om John Green, hade komiskt nog tänkt köpa exakt samma bok åt henne men som tur valde jag sen en annan. I början kändes den ganska typisk (blyg, osäker kille utan vänner börjar på internatskola, lever vilt studieliv, blir kär i snygg tjej han inte kan få osv.) men slutet var desto bättre. Helt okej ungdomsroman.  

Jessica Kolterjahn - Den bästa dagen är en dag av törst

Litterär fantasi om ett år i Karin Boyes liv i Berlin på 30-talet där hon kämpar mot sin depression och försöker bota sin bisexualitet med psykoanalys. På ett sätt väldigt fin och poetisk, på ett sätt lite deprimerande då läsaren vet hur det hela kommer att sluta, men lönar sig nog att läsa för den som är speciellt intresserad av Karin Boye. 

Lena Andersson - Egenmäktigt förfarande - en roman om kärlek 

Min favoritbok från bokcirkeln, tyckte den kändes lite prentetiös i början men sen! Lena Andersson skriver så otroligt träffsäkert, om olycklig kärlek och maktbalans i förhållanden. "Man ska läsa den här om man är kär, har varit kär eller planerar att bli kär" (Tara Moshizi). Så är det. 

Katja Kettu - Barnmorskan

Lite blandade känslor... Historien i sig var intressant och gav en ny synvinkel på 40-talets Lappland men personligen blev jag väldigt frustrerad på språket vilket var synd (kan i och för sig ha haft med översättningen att göra). För en lite mer positiv beskrivning ska ni läsa Satumainens inlägg om samma bok!

Robert Galbraith - The Cuckoo's Calling

Blev såklart nyfiken då jag hörde att J.K. Rowling skrivit en bok under pseudonym fast deckare vanligtvis inte hör till min favoritgenre. The Cuckoo's Calling gick bra som sträckläsning men att ta upp boken efter en paus kändes alltid lite trögt, visst var den helt välskriven men själva upplägget var sist och slutligen en rätt så stereotypisk klichéfylld deckare, om än en ganska mysig sådan. 

04.06.2014 kl. 15:37

Två låtar för att överleva sommaren

Untitled

 

Den sista skoluppgiften för ett tag är inlämnad och snart kan inte ens jag låtsas att det är vår längre. Början av sommaren brukar alltid ge mig lite ångest, kanske är det för att livet lätt börjar kännas lite meningslöst då det inte är fyllt med program från morgon till kväll och årets sommar är synnerligen planlös tillsvidare, kanske för att sommaren är en sån tid då det liksom är meningen att alla bara ska gå omkring och njuta av livet att den som inte gör det lätt börjar känna sig lite misslyckad. 

Men nu ska jag i alla fall inleda sommaren med att åka iväg på fältkurs och göra lite planktonexperiment, resten får väl ordna sig efter det. 

 

 

01.06.2014 kl. 10:37

På läslistan

    

    

      

 

En av mina få konkreta sommarlovsplaner hittills för i år är att läsa en massa böcker jag inte hinner med annars, till exempel dom här! Har väldigt blandade känslor inför A Game of Thrones som tv-serie men blev nyfiken på böckerna eftersom jag hört att de är lite annorlunda på vissa punkter, Och Himlens Vida Väv är en gammal julklapp som stått och dammat allt för länge i bokhyllan, The Cuckoo's Calling har jag redan smygbörjat på och Fool's Fate är nog ett måste i år, har inte läst riktigt nördig fantasy på länge fastän Robin Hobb är en av mina favoritförfattare. Sen börjar det kännas som dags att läsa någon Harry Potter-bok snart igen, kan bara inte välja vilken av dem, eller borde jag bara läsa hela serien från början till slut, svenska eller engelska?

Hursomhelst, bra med nånting att se fram emot medan man kämpar med uppsatser om plankton och underkända tenter som måste skrivas om.

27.05.2014 kl. 00:13

Barcelona, februari 2013

Untitled

Untitled

Untitled  Untitled

Untitled

Untitled

 

Fick äntligen några Barcelona-bilder inskannade, första färgrullen fotad med min Olympus 10 (från samma resa som i det här inlägget)! Park Güell och La Sagrada Familia med tillhörande utsikter, plus resesällskapet förstås. 

25.05.2014 kl. 00:57

Personlighetstest

the mood of sol duc falls

 

I allmänhet brukar jag inte ta personlighetstest på nätet eller annanstans speciellt seriöst, men blev nu tipsad om det här testet och måste nog säga att jag är ganska såld (plus att det är tusen gånger intressantare än tentläsning, förstås), fick resultatet INFP och det är lite skrämmande hur bra det stämmer in. Jag är perfektionist, idealist (får ofta frågan om jag är med i Greenpeace), tycker att känsla och moral är viktigare än logik och praktiskhet, älskar berättelser (framförallt sagor) och det mesta som är vackert, har lättare för att uttrycka mig i skrift än i tal och mitt drömyrke skulle vara att få jobba med något jag brinner för, på vilket sätt är mindre viktigt. Förstås skadar det inte heller att citatet i profilen är ett som jag alltid tyckt mycket om och att JRR Tolkien och Frodo Baggins finns med på listan över kända INFP-personer, hehe.

Nu vill jag bara få alla mina bekanta att göra det här testet för att få ännu fler aha-upplevelser, om ni gör det så kommentera gärna och berätta vilken typ ni fick och om ni tyckte att resultatet stämde!

(Bilden är tyvärr inte min, klicka för källa som vanligt!)

21.05.2014 kl. 21:11

Linneas blogglista

Linnea på Häxbrygd har satt ihop en alldeles förträfflig blogglista, tycker alla ska fylla i den bums!

1. Varför bloggar du?

Jag fick lust att börja blogga i England för två år sen eftersom jag fotade ganska mycket då och ville ha nånstans att visa mina bilder och kanske skriva nånting smått. Det bästa med bloggen är nog att man kan blogga om precis vadsomhelst, djupa funderingar eller ytliga bildinlägg, vardagsplock eller inspiration. På sistone har jag mest blivit intresserad av bloggande om böcker, är egentligen lite förvånad att jag kommit på det först nu eftersom jag alltid tyckt om att läsa bokrecensioner och skriva läsdagbok som yngre (men är nog ändå glad att jag inte bloggat som elvaåring!). Det fina med att blogga på ratata är förstås också möjligheten att lära känna en massa kiva typer som man inte hade kommit i kontakt med annars.


2. Ta en bild på var du oftast befinner dig då du bloggar. // 5. Enligt sann bloggartradition, ta en bild på dig precis nu.

  

Sitter här och funderar på varför det ska vara så svårt att få en vettig bild på sig själv, jag är expert på att göra konstiga miner men så här blev det efter typ femtio försök. // En lite intetsägande bild men det var så råddigt att jag inte orkade knäppa en ordentlig, vid det här dammiga skrivbordet sitter jag i alla fall och skriver mina to-do listor i det blåa anteckningsblocket när kalendern inte räcker till. 


3. Vilken blogg har du följt längst?

Kanske Vanessas blogg, råkade hitta den (och Ratata) för ungefär tre år sedan och fastnade till en början eftersom hon studerade foto i Rochester vilket jag också hade tänkt börja med, senare blev jag dessutom förtjust i hennes fina bilder. Annars har jag inte alls följt några bloggar tidigare än så, var länge ganska så ointresserad tills det gick upp för mig att det fanns andra bloggare än Blondinbella & co.


4. Gå in på ditt senaste inlägg, plocka ut de tre första adjektiven (fortsätt till nästa inlägg om det behövs), och ge varsitt bloggtips för varenda beskrivningsord. (Har valt fritt i inlägget eftersom många adjektiv var ganska negativa.)

Befriande - en hel del bloggar som tar upp feminism, tex. En blommig tekopp (som jag visserligen läser ganska sporadiskt), bara hennes nya sidhuvud får mig att tänka på ordet befriande. 

Välskriven - Nanó skriver helt otroligt fint då hon har text på sin blogg.

Perfekt - tycker egentligen inte om alltför perfekta bloggar, men om det är någon blogg som jag gillar, inspireras av och tänker mig att är visuellt perfekt så är det nog Liljali!


6. Vad får dig att börja följa en blogg?

Lite krasst, men: att den ser snygg ut och är lätt att läsa, får myror i huvudet om det hoppar omkring en massa reklam eller andra störningsmoment hit och dit. (Eller om bloggaren väljer att publicera tio exakt likadana bilder på samma sak.) Förstås finns det undantag och innehållet är såklart lika viktigt som det yttre, men i längden fastnar jag nog mera för bloggar som ser trevliga ut. Annars läser jag gärna bloggar med fina bilder, intressanta åsikter, bokrecensioner, pysseltips, loppisfynd och inspirerande saker i största allmänhet.


7. Ge tre bloggtips: en av nån du känner, en av nån du inte känner, och en som du nyligen börjat följa (av en bekant eller inte).

Slåinmejifolie (okej, har träffat Fia kanske fyra gånger), Hanoscha och Always Monday (har nästan bara läst inläggen om böcker hittills men den verkar fin i alla fall)!


8. Varifrån fick du namnet på din blogg?

Hade helt otrolig beslutsångest gällande bloggnamnet, men såhär i efterhand har jag varit ganska nöjd! Jag ville gärna ha något med natur- eller djurtema vilket också känns passande med tanke på min studieinrikting. Koltrastens sång har alltid gjort mig lite extra glad under kyliga vårkvällar, dessutom ser den trevlig ut och har ett fint namn men är ändå en ganska vardaglig fågel.

9. Utmana tre bloggare (som du inte nämnt i tidigare svar) att fylla i denna lista!

Sara, Frida och Miilo!

09.05.2014 kl. 01:09

 

En plats för ord, bilder och tankar. Fotoalbum, bokhylla, antecknings- block.

25, Åbo. 

 

Follow

 

Senaste kommentarer