ARKIV       BLOGLOVIN       INSTAGRAM       BOOKSTAGRAM

 

Länge sen

 

Efter att hon läst sin text högt för mig börjar jag fundera. Varför jag inte skrev mer. Varför det är så svårt att sammanfatta något som tagit upp en så stor del av ens liv. Jag skrev ju, men det kändes alltid för spretigt, alltid för vinklat, aldrig tillräckligt. Det är länge sen nu och texten känns inte längre lika viktig, det kommer nya människor, nya texter. Bara enstaka rader stannar kvar. 

 

 

Jag minns inte vem som slutade säga "jag älskar dig" först. 

 

Publicerad igår kl. 16:10

Om att söka hjälp, del 1

 

Jag vill prata om hur det är att gå i terapi. För att jag aldrig riktigt skrivit om det på bloggen, för att jag knappt visste nånting om hur det var innan jag själv började och för att det känns som nånting vi behöver prata mer om. Jag har tänkt skriva om det så många gånger förut men det är så svårt att sammanfatta allt och så blir det aldrig av, men jag får väl börja så här och skriva mer senare om det inte räcker. Och om vi träffas och du är nyfiken, fråga!

För mig började det med att jag hade tur och råkade hamna hos en snäll sjuksköterska på Studenthälsan våren 2014. Jag var där för att jag hela tiden hade stegring, feber, ont i magen, alltid var trött. Jag kämpade mig ofta upp ur sängen bara för att vid matbordet eller i duschen upptäcka att jag hade feber och var tvungen att stanna hemma. Ibland kom jag ända ut i hissen innan jag vände. Min sambo la handen på min panna, sa att jag inte alls kändes varm. Febertermometern visade ingenting. Jag halkade efter i kurserna, blev mer och mer stressad och tyckte sämre om mig själv för varje missad föreläsning, men jag kunde bara inte gå hemifrån. 

Sköterskan sa att jag annars verkade frisk men att mina symptom nog berodde på stress, kanske hon skulle boka en psykologtid åt mig för säkerhets skull? Jag sa okej då och kände mig i hemlighet lättad. Jag hade haft numret till tidsbokningen för mental hälsa i min telefon i två år men aldrig vågat ringa. Hur gör man för att ringa till en okänd människa och säga att -- vad säger man ens? Att man kanske inte mår så bra men att det nog ordnar sig, det finns ju andra som har det värre och det finns väl ändå inte så mycket att göra åt saken, tänkte bara att jag skulle kolla, utifall att..? Om man dessutom har lindrig telefonskräck och är väldigt bra på att skjuta upp saker? Svar: man gör det inte. 

Innan jag hann få min tid hann det bli sommar och bli värre. Jag kämpade med att läsa på tenter jag inte kommit igenom under våren, kände mig trött och orkeslös och blev varje dag tvungen att sätta mig ner och vila flera gånger under min halvtimmeslånga promenad hem från kursbibban. Vi åkte till Stockholm och spenderade en hel dag på Fotografiska eftersom jag inte orkade gå nån annanstans. Jag tittade på verken från alla bänkar och stolar jag hittade, kollade efter nästa sittplats innan jag reste mig, satt och tittade på samma filmsnutt i en timme men blev inte ett dugg piggare. Övertygad om att jag hade anemi besökte jag Studenthälsan igen och fick istället för att springa på fler blodprov fylla i ett depressionstest. Jag gick därifrån gråtfärdig, just när jag trodde att jag kommit på varför jag mådde så dåligt och äntligen skulle få hjälp så var det ingen som tog det på allvar och istället för en lösning fick jag ett till problem att ta itu med.

Jag tycker det säger ganska mycket om en hel del att jag inte klarade av att söka hjälp innan kroppen bröt ihop. Om mig själv och min uppväxt naturligtvis, men också om vårt samhälle och hur vi ser på psykisk hälsa. Jag visste ju innan att allt inte var okej, men det var några saker jag inte insåg: hur illa det var, att det gick att göra nånting åt saken och att det faktiskt är okej att söka hjälp trots att det finns andra som mår sämre. Att jag inte insåg hur jag mådde tror jag beror på att jag mått så så länge att jag accepterade det som mitt normaltillstånd och därmed inte heller trodde att det fanns något att förändra. Att det finns andra som har det sämre är ingen orsak att inte ta itu med problem i sitt eget liv. Det kommer alltid att finnas andra som har det sämre, oavsett vad man jämför med, och det hjälper inte dem att man själv fortsätter må dåligt, tvärtom. När vi tar hand om oss själva har vi mer resurser att hjälpa andra och alla mår bättre. 

Det känns som jag skrivit flera meter utan att komma till det jag egentligen hade tänkt skriva om, men då får det vara så. Jag behövde skriva det här också. Och som vanligt har jag tappat orken innan jag riktigt blivit klar, för det är alltid jobbigare att skriva än jag minns, men då får det vara så också. Fortsättningen får bli till en annan gång. Jag lovar inte att den kommer snart, men jag tror att den kommer. 

 

Publicerad 12.10.2016 kl. 19:32

Det är som att de hela tiden häller på mer färgglatt strössel på en smältande mjukglass

 
 
 
Efter att ha fått en överdos av ungdomsböcker under gymnasietiden bestämde jag mig i början av sommaren för att ge dem en ny chans. Saknade känslan av att sluka bok efter bok istället för att fastna halvvägs i långrandiga tegelstenar och hade kanske föreställt mig att jag skulle ha hunnit läsa lite fler under sommaren, men tre stycken blev det i alla fall! 
 
Lisa Bjärbos Det är så logiskt alla fattar utom du fick bli den första boken jag plockade ur bibliotekshyllan. Trodde att den skulle handla om utanförskap pga titeln men istället får vi träffa Johan som är olyckligt kär i sin bästa kompis Ester. Jag tyckte om alla känslorna i boken och hur de beskrevs men hade svårt att relatera till gymnasiemiljön och hela grejen med att bo hemma hos sina föräldrar, känns så otroligt avlägset.  Fattar inte heller grejen med pärmen till boken (varför måste hon gömma sig bakom en gardin??) men den var skön att sträckläsa även om slutet kändes rätt så förutsägbart. 
 
 
 
 
 
Till näst: Jag behöver dig mer än jag älskar dig och jag älskar dig så himla mycket av Gunnar Ardelius. Jag gillade formatet väldigt mycket, hur hela berättelsen är uppbyggd genom små fragment på några meningar per sida utan desto mera extra utfyllning. Lite klyschig kanske men det gjorde absolut ingenting när beskrivningarna var så mitt i prick (förresten är väl kärleken alltid mer eller mindre klyschig?). 
 
 
 
 
Otopia av Per Nilsson var kanske en av de intressantaste böckerna jag läst hittills i år. Har lite svårt att komma fram till om jag gillade den eller inte, men mycket att fundera på hursomhelst. Om hur vi ser på samhället, relationer, familj, kärlek, arbete, vilket liv vi vill leva. Ibland fastnade jag i alla de korta meningarna, ibland blev jag inspirerad istället. 
 
 
Publicerad 25.09.2016 kl. 22:41

Skrivrädd

 

Jag anmälde mig till en skrivkurs. En kurs med begränsat antal platser som brukar bli full direkt. Med andra ord: jag är livrädd. Vad tror jag om mig själv egentligen, det finns säkert andra som skulle använda platsen mycket bättre, jag kanske bara sitter där och inte får ur mig ett ord, tänk om alla tycker att jag är värdelös, tänk om kritiken dödar all min skrivlust så där som depressionen gjorde, om jag inte klarar pressen, hur ska jag våga visa någon vad jag skrivit, ens våga försöka? 

Sen tänker jag på mitt femtonåriga jag som visste att det fanns en kurs i kreativt skrivande på gymnasiet hon precis börjat på men som aldrig vågade gå dit, som tänkte att det nog var bättre att satsa på mer nyttiga kurser, som skrev i smyg på den gemensamma hemmadatorn istället och gömde dokumenten i mappar med så tråkiga namn som möjligt för att ingen säkert skulle hitta dem. Hur jag skulle vilja säga henne ett och annat. Kanske det är dags att försöka våga nu. 

 

Publicerad 25.08.2016 kl. 22:31

Tjugofjärde augusti

 

 

Vad har du gjort på senaste tiden? Jobbat, tittat på Girls, funderat för mycket på saker som är alldeles meningslösa att grubbla över, lagt pussel, köpt för många böcker, pratat i telefon med min syster varannan dag, gosat med bebis, försökt beta av min oändliga to-do list, klappat universums mjukaste kanin och dött allergidöden, angstat en del, hängt i parker mitt i natten, hittat fotogenisk pöl på vägen till Lidl, blivit förvånad över livet, dansat på åbåt och varit tacksam över att studiestarten inte gäller mig. 

Vad ser du fram emot? Att få äta kräftor och bada bastu och hänga med alla mina syskon samtidigt för första gången på över ett år (ett och ett halvt år, två år? Ingen minns). Hösten och att hitta nånslags balans i vardagen. 

Vad läser du just nu? Meningen med hela skiten av Nina Åkestam. Tycker ärligt talat att den är ganska tråkig och funderar på att bara sluta läsa men har så lite kvar att det känns dumt att ge upp nu, vill bara bli färdig. Bestämde mig för att testa ljudboksappen Storytel så just nu lyssnar jag också på sista delen av Torka aldrig tårar utan handskar som är tusen gånger bättre. 

Vad lyssnar du på? Håkan Hellström som vi såg live i typ sju minuter för en och en halv vecka sen, Den svenska björnstammen, MØ, Veronica Maggio, sånt som spelas på radion. 

Vad ska du göra imorgon? Jobba, packa, diska, införskaffa present åt ovannämnda bebis. 

Vem kramade du senast? Maiju som jag träffade på en kopp te och min favoritkollega Amanda! Och en massa gulliga barn på jobbet som kommit fram och spontankramat en, blir alltid lika glad <3

 

Publicerad 24.08.2016 kl. 22:24

Vill ha svart, vill ha vitt, vill ha alla färger

 

 

Vi anländer sent, efter att ha tömt en flaska rom på vägen och kissat på huk utanför tunnelbanan, och när de första tonerna får augustiluften att vibrera är vi långt ifrån scenen. Jag tar din hand och börjar springa. Kommer alltid att drömma om vi mot världen medan vi sicksackar fram i full fart mellan alla människor, mina fötter är lätta över stadions metalltrallar när vi dyker in i publikhavet och armbågar oss fram tills det inte går att komma närmare. Vi kan alla ord i alla låtar och när vi inte kan skriksjunger vi ändå. Sträcker upp mina armar och höjer blicken, lägger upp mina fötter och lever lite, åh jag lever lite. Vid kvällens slut är min röst hes men vi sjunger högt på gatan och i tunnelbanan på vägen hem ändå och det gör ingenting att jag aldrig skulle våga ta så mycket plats ensam för när du är med mig vågar jag. 

 

 

Publicerad 21.08.2016 kl. 14:34

Bokhandlar i Stockholm

 

Ett skepp kommer lastat med läsvänliga Stockholmstips!  En av de bästa grejerna jag vet med att åka till Sverige är svenska bokhandlar, älskar att i lugn och ro strosa runt bland hyllorna och kan lätt få en timme eller två att gå med näsan i den ena boken efter den andra. På andra sidan pölen är ju utbudet av svenska böcker dessutom så mycket större, i Finland finns liksom Akademen och inget mer. (Tycker annars att t.ex. Sammakon Kirjakauppa i Åbo är väldigt mysig och går gärna dit för stämningens skull, men har hittills aldrig köpt något pga inga böcker på svenska.) Här är mina Stockholmstips i alla fall: 

Boksöder! Söderbokhandeln och Bysis Bok & Papper är båda väldigt mysiga, och Bokslukaren är värd ett besök ifall man gillar barn- och ungdomsböcker. Antikvariaten var tyvärr stängda då vi gick förbi i helgen, hoppas på att kunna besöka fler av bokhandlarna på kartan nästa gång. 

Science Fiction bokhandeln i Gamla stan för fantasyböcker med mera. Älskar nördstämningen härinne och att många böcker finns i flera upplagor (bra om man som jag är svag för snygga pärmar och helst vill välja den finaste...). Lönar sig kanske att undvika turistsäsongen då det är smockfullt. SF-bokhandeln i Göteborg är också najs! 

Antikvariat: Rönnells på Birger Jarlsgatan och Wiklands boklåda i Gamla stan. Den senare är ganska liten men har ett bra utbud av skönlitteratur, vi hittade till exempel fyra böcker av Märta Tikkanen för under 10 € styck (tyvärr hann mitt resesällskap nappa åt sig allihop först men men). 

Hedengrens i Sturegallerian är stor och mysig och har ett brett utbud av både fack- och skönlitteratur och allt däremellan, både på svenska och engelska. 

Novellix på Tjärhovsgatan 19. Egentligen ett kontor och öppettiderna kan vara lite kluriga att pricka in men här finns hela sortimentet av noveller till salu och dessutom billigare än hos återförsäljarna. Känns roligt att kunna köpa noveller direkt från dem som jobbar med Novellix också. Hett tips om du kanske har kvar en rabattkupong från Ratata-bloggträffen i maj och vill undvika fraktkostnaderna i nätbutiken!

Sen finns det kedjor såklart. Jag tycker mera om att gå omkring i de oberoende bokhandlarna (känns också trevligare att understöda) men Akademibokhandeln på Mäster Samuelsgatan är i varje fall Sveriges största och den i Täby centrum kommer alltid att ha en speciell plats i mitt hjärta även om det knappast ser ut som när jag var liten längre. 

Har jag missat nåt? Tipsa mig!

 

Publicerad 16.08.2016 kl. 11:07

Sista juli

 

Min blogg har funnits i fyra och ett halvt år och jag kan fortfarande inte bestämma vad den ska handla om. Vad jag ska skriva om och hur mycket. Kanske kommer jag aldrig att veta, kanske får det vara spretigt och sporadiskt och slumpartat. Jag önskar ändå att jag kunde låta orden strömma lite friare, att jag kunde hitta en bekväm plats att skriva ifrån. Kanske kommer jag dit någon dag. 

 

Publicerad 31.07.2016 kl. 13:49

Overkligheten

 

 

Ibland känner jag mig som en bluff. Som när jag den ena dagen skriver på bloggen om hur dåligt jag mår av att ha sommarlov och den andra lägger upp bilder på instagram från platser som i efterhand känns overkliga. Fördelen med ångestkänslor är ju att de, precis som alla andra känslor, alltid går över. Precis som en alpresa mitt i sommaren. Allt går över men skavsåren och blåmärkena finns kvar, skavsåren och känslan av att vara sämst i gruppen och flåsande kämpa sig upp till toppen på ett berg trots att man helst vill lägga sig ner och dö för varje höjdmeter. Ett steg i taget, hålla jämnt tempo, andas in, andas ut. Kanske är det bara det allt handlar om. Utsikten högst uppifrån är ändå rätt fantastisk. 

 

Publicerad 18.07.2016 kl. 12:19

Så här tänker jag om verkligheten: Ja, visst gör det ont när illusioner brister

 

 

Istället för att kämpa mig igenom alla halvlästa tegelstenar jag ändå inte klarar av att koncentrera mig på just nu bestämde jag mig för att försöka satsa på tunna, mer lättlästa böcker i sommar. Hey Dolly visade sig vara perfekt. Den är tunn,  underhållande, citatvänlig, snabbläst och rolig utan att vara ytlig. Nu har jag läst allt jag fått tag på av Amanda Svensson (inlägg om Allt det där jag sa till dig var sant kommer kanske senare) och vill bara ha mer. Kanske nån därute har tips på böcker i liknande stil? 

 

 

Publicerad 02.07.2016 kl. 20:52

Det värsta med sommaren

 

Jag sitter med datorn i famnen i en halvtimme, försöker sätta ord på det som trängs bakom revbenen. "Vad skönt" säger folk när jag berättar att jag är ledig i sex veckor, kanske sju, och jag vet inte hur jag ska göra för att förklara. Att sju veckor känns som att balansera på lina ut över en avgrund och veta att jag kommer att tappa balansen många, många gånger. Att sju veckor ledig tid kan betyda att det finns dagar då jag inte ser någon mening med att stiga upp ur sängen, att det kan finnas dagar då jag tittar på klockan medan jag äter frukost och inser att den är sju på kvällen. Att jag ibland skulle göra vad som helst för att krypa ur mitt eget skinn in i någon annans. 

Det värsta är inte att inte ha några planer. Planerna brukar dyka upp efter hand, och visst finns det mängder av saker jag kunde sysselsätta mig med under tiden. Döda tid.

Det allra värsta är tankarna. Om man inte klarar av att må bra under sommaren, mår man då någonsin bra? För efter sommaren kommer vintern, mörkret, kylan, vardagen, rutinerna. Blir det bättre då? Varför blir mitt liv tio gånger så meningslöst så fort jag äntligen har tid att vila ut, att satsa på att göra sånt jag vill göra men inte hinner med annars? Varför kan jag inte bara njuta av att vara ledig? Kommer det alltid att vara så här? Och den obehagligaste: var det verkligen värt att kämpa sig igenom novembermörkret och februarislasket för att hamna här, i en tid på året som borde vara den ljuvligaste men så ofta är raka motsatsen? Är det värt att göra det igen?

Det värsta är orkeslösheten. Att veta att jag faktiskt skulle kunna påverka min situation, att det finns tusen saker jag både vill och kan göra men inte orkar ta tag i. Att det är samma sak år efter år efter år.

Det värsta är ensamheten, att det känns som alla andra har fullt upp med att leva livet när man själv kan ligga kvar i sängen tills klockan tre för att det inte är någon som märker ifall man inte kliver upp. 

Det värsta är att så fort jag skriver eller pratar om ångest och ensamhet dyker självföraktet upp. För att jag känner mig klängig och självcentrerad, som om jag trodde att jag var den enda som kände så här ibland, som om jag ville få folk att tycka synd om mig eller få dem att rädda mig från mig själv. Det vill jag inte. Jag vill bara få sätta ord på hur det känns. 

 

Publicerad 01.07.2016 kl. 12:51

En vårlista i mitten av juni

 

 

En grej som är väldigt typisk mig: att påbörja ett blogginlägg, tröttna och sedan aldrig göra klart det, alternativt lägga upp det tre månader senare. Här kommer alltså Ratatas vårlista (med modifikation)!

Har våren varit som du tänkt dig?

Ja ungefär! Vet inte riktigt vad jag förväntat mig men hade kanske hoppats på att må lite bättre. Samtidigt har den varit väldigt fin på så många sätt men all onödig ångest skulle jag helst skippa i framtiden. Ändå en bra vår. 

Hur såg ditt liv ut förra våren?

Annorlunda. Jag bodde i en annan lägenhet i en annan del av stan och hängde mest på helt andra ställen med människor som inte längre är här. Kämpade med studierna som kändes som att kravla upp för ett berg som aldrig tog slut men började också nysta upp en del trådar. Känns bra att saker förändrats även om jag kan sakna vissa grejer, som alla luncher/kaffestunder/spontana middagar med Anna & Saara och att ha dubbeldejt med Nanó & killarna varteviga veckoslut (</3).  

Hur hoppas du att våren blir i år?

Nu är ju våren förbi men jag hoppas att sommaren blir gladare. Glädje och positivitet känns kanske som det jag behöver allra mest just nu, resten går lättare av bara farten. 

 

 

Hur hoppas du ditt liv kommer se ut nästa vår?

Så svårt att svara på men jag hoppas jag mår bättre, är kreativare, har fler underbara människor i mitt liv och har kommit en liten bit framåt i mitt livspussel. 

Har du haft några särskilda vårprojekt på g?

Att fixa och ordna i lägenheten + hitta en vardag jag trivs i har nog varit mina största vårprojekt och pågår ännu. Skulle så gärna skriva att jag haft nåt kreativt projekt på gång, mitt vardagspussel blir så futtigt när jag pratar om det högt. Kanske inte så mycket för att det känns futtigt att vilja satsa på sitt mående men för att det känns som något som alla andra verkar ha under full kontroll eller åtminstone ganska många procent mer under kontroll än vad jag har. Små kreativa projekt passar i alla fall finfint in i det större må bra-projektet så hoppas på fler såna i framtiden. 

Vad önskar du dig i sommar?

Sinnesro, inspiration, ork. Kompishäng, fint väder, läslust, skaparglädje, saker att göra. 

 

 

Vem/vad är din vårförälskelse?

Min nya lägenhet, definitivt. Förra söndagen kom jag tillbaka hit efter två veckor borta och blev så glad över den att det nästan gjorde ont. Nu har jag blivit lite hemmablind igen och stör mig på allt som är halvfärdigt och råddigt och att det blir så kvavt under varma dagar men på det stora hela har jag haft en så otrolig tur som fått flytta hit att jag knappt kan fatta att det är sant ibland. Är så tacksam för all hjälp jag fått och för alla som kom hit och åt och sov och höll mig sällskap den första tiden, behövde verkligen det. 

Fem saker som stoppar vårkänslorna.

Takatalvi, ångest, akne, pollenallergi och allt damm som blåser omkring på gatorna och fastnar i ögon och näsa. 

Har du redan några sommarplaner?

Om jag ska vara ärlig så har jag haft obehag för sommaren varje år sedan långt tillbaka och det förstör våren lite grann för mig. Istället för att se fram emot allt fint oroar jag mig över att ryckas loss från mina vanliga sammanhang och all ångest som den förändringen oftast innebär. Jag älskar sommaren då jag har lagom mycket att göra, bra sällskap och får vara på platser jag trivs på men oftast för den främst med sig sysslolöshet och en stark tomhetskänsla som jag är livrädd för och därför tar det emot att räkna upp sommarplaner när man inte har så många. 

 

 

Årets sommar har jag i varje fall inlett med att vara utställningsvakt åt Vanessa i Helsingfors ett par veckor (stal bilden från hennes blogg!) och nu jobbar jag på ett sommareftis fram tills midsommar. Det var så otroligt välbehövligt att komma bort ett tag, få träffa andra människor, sitta i ett vackert galleri och läsa böcker, lära mig hitta lite bättre i stan och hänga i Saaras fina lägenhet med utsikt över bergochdalbanor, och även om heltidsjobbet just nu egentligen är lite för tungt för mig och jag är sur och grinig över att behöva vara på jobb kl 7.30 känns det så jäkla bra att ha något att göra istället för att bara flyta omkring och vara borttappad. Resten av sommaren vet jag inte riktigt hur den blir men ska i alla fall syskonhänga i nåt berg, åka till Stockholm för att kolla på Veronica Maggio (!) och vara ledig en hel del. Vill läsa böcker, hänga med bra typer och kanske åka iväg på nåt till litet äventyr. 

 

Publicerad 18.06.2016 kl. 15:40

Förälskelsen frystorkas av betingelser som de här. Tillsätter man bara vatten är allt intakt

 

 

Har länge haft lust att börja blogga lite mer om böcker igen men hittills har det gått sådär, lägger lätt för höga krav på mig själv som jag sen inte orkar uppfylla + tröttnar snabbt på grejer om jag inte gör dem direkt. För några veckor sen läste jag i alla fall klart Utan personligt ansvar av Lena Andersson som tyvärr också visade sig vara en sak jag tröttnade på rätt snabbt, början var intressant men sen hade någon gärna fått klippa bort sådär 100-200 sidor för min del. Handlingen var otroligt trög, karaktärerna var irriterande, jag brydde mig inte speciellt mycket om hur det skulle gå och slutet kändes väldigt givet från början. Mest av allt var den kanske ändå tung att läsa på grund av att den handlar om jobbiga saker - man tycker synd om Ester, men man vill helst inte leva sig in i hennes situation alltför mycket. I längden fick jag också nog av den analytiska/känslokalla tonen som kom så mycket bättre till sin rätt i Egenmäktigt förfarande, kanske för att den var kort och rakt på sak istället för lång och onödigt utdragen (fast nu är det länge sen jag läst den i och för sig).  

 

 

Väldigt synd för samtidigt fanns det många knivskarpa formuleringar och ställen där jag vek hundöron, men som helhet tilltalade den mig inte riktigt och det kändes mest som en lättnad att få lämna boken bakom sig.

 

Publicerad 14.06.2016 kl. 00:12

 

En plats för ord, bilder och tankar. Fotoalbum, bokhylla, antecknings- block.

24, Åbo. 

 

Kategorier

Fragment  •  Funderingar  •  Böcker    Bilder  •  Platser  •  Listor

 

Follow